|

140 karakter 'papatya falına' döndü!

Kalkıyor, kalkmıyor, kalkıyor, kalkmıyor!

Yeni Şafak ve
11:58 - 20/03/2016 Pazar
Güncelleme: 13:06 - 20/03/2016 Pazar
Yeni Şafak

Sosyal medyanın 'mini' mesaj platformu Twitter'da kullanıcıların yıllardır eleştirdiği tek bir şey var: 140 karakter sınırı.



Bazı kullanıcılar tarafından bu sınır olumlu karşılansa da (az ve öz yazma becerisini tetikliyor), birçok kişi yazmak istediklerini 140 karaktere sığdıramadıkları için, bu limitin artırılmasını istiyor. Hatırlayacak olursak, geçtiğimiz aylarda sınırın kalkacağı yönünde gelişmelerin olduğunu ve 10.000 karaktere kadar müsaade edileceğini ifade etmiştik.





Görünüşe bakılırsa söylentiler gerçeği yansıtmıyor. Twitter'ın kurucusu ve CEO'su Jack Dorsey, NBC kanalında yaptığı röportajda 140 karakterin kaldırılmayacağını ve yakın zamanda gündemlerinde böyle bir çalışmanın yapılmayacağını

; “140 karakter sınırı kalıyor. Bizim için iyi bir kısıtlama ve kısalık sağlıyor."



Böylece karakter sınırında genişleme bekleyenler hayal kırıklığına uğradı. İşin ilgin tarafı ise, sınırın kalkacağı yönündeki iddialar, bizzat Jack Dorsey'in tweetine dayandırılarak ortaya atılmıştı. Dorsey Ocak ayında attığı tweette şu ifadeleri kullanmıştı:



  • Twitter'ın ilk kurulduğu zaman(dan bugüne kadar) ortak mesajlaşma platformu kimliğiyle hareket ettik. Amacımız küresel çapta ve herkes tarafından anlık olarak görüntülenebilecek bir mesajlaşma ortamı sunabilmek idi.
  • İlk başta zaten 140 karakter sınırımız yoktu. Onu kısa süre bir sonra SMS'lerle (160 karakter) uyumluluk sağlanabilsin, dilendiği vakit tweet'ler tek bir SMS'ye sığdırılabilsin diye ekledik. Ki bu sınırlama güzel de oldu. Üretkenliği, ilhamı, 'az ama öz' becerisini tetikledi. Dahası hız da kattı. Bu hissiyatın kaybolmasına da asla izin vermeyeceğiz.
  • Uzun bir süreden beri insanların (uzun gönderiler senaryosunda) Twitter'da işlerini nasıl halletmeye çalıştıklarını gözlemliyoruz. Durum şu ki, ekran görüntüsü alıp onu gönderiyorlar. Peki ya gönderdikleri metin gerçekten üzerinde durulması gereken, altı çizilesi yerleri olan bir ihtivada ise..?
  • Twitter'ı Twitter yapan hızı, küreselliği ve canlı yazışma ortamı sunuyor oluşu. Bunu güçlendirmek için de çalışmaya her daim devam edeceğiz. Tüm ülkelerde ve tüm dillerde. Bu bağlamda tweet'lerin ekseriyeti hale kısa, öz ve diyalog oluşturmaya dönük form yapısına sahip olmaya devam edecek. Bunun yanısıra insanlara daha fazla işlevsellik sunabilmek yolunda da çekingen, tutuk davranmayacağız. İstenilen, ihtiyaç duyulan neyse o yöne doğru genişlemelerimizi sürdüreceğiz.

San Francisco merkezli Twitter'ın, bu kadar talebi karşılıksız bırakması da eleştirilen bir diğer husus. Örneğin birçok teknoloji devi firma, kullanıcıların –makul ölçüdeki- isteklerini analiz ederek, bunları gerçekleştirmek için efor harcıyor. Bu taktiği en iyi yapanlar arasında Apple ismi ön plana çıkıyor. Apple'ın, kullanıcıların isteklerini dikkate alarak küçük boylu tablet (iPad mini), daha büyük akıllı telefonlar (iPhone 6 Plus) ve tabletlerde kullanılabilen kalem (stylus) ürettiği biliniyor.





#twitter
#jack dorsey
#140 karakter
#sosyal medya
8 yıl önce