|

Android 7.0 kesinleşti

Yeni Android sürümüne yönelik detaylar netlik kazanıyor.

Yeni Şafak ve
10:07 - 13/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 07:07 - 13/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Google'ın bundan yaklaşık bir ay önce yayımladığı yeni majör Android güncellemesine yönelik

Android 7 ismi altında geleceği kesinleşti.



Yine her ana sürümde olduğu gibi alfabetik sırayla sıradaki harfle başlayan bir tatlı ismiyle gelecek olan Android 7'nin bu defaki tatlısının N ile başlayacağını biliyoruz. Malum 2014 ve 2015'te sırasıyla 5.0

L

ollipop ve 6.0

M

arshmallow gelmişti.



İşte Android ekosisteminin bir numaralı iş ortağı Samsung da, Çoklu Pencere desteğine ilişkin yayımladığı son SDK'da (Yazılım Geliştirme Paketi) özelliğin Android N (7.0) uyumlu olacağını

bu da versiyon numarasının onaylanışı anlamına geliyor.



  • Kesinleşen Yenilikler
  • Geliştirilmiş bölünük ekran/çoklu pencere modu
    (muhtemelen Samsung'un Note serisindeki gibi özelliklere sahip olacak.)

  • Daha iyi tablet desteği
    (çoklu uygulama, kişiselleştirilebilir dolaşım tuşları, DPI değiştirici, uygulamayı mini pencere boyutuna çekme (Facebook Messenger'daki gibi), tabletlere özel sistem arayüz ayarı)
  • Java dil kütüphaneleri açık kaynaklı OpenJDK tabanlı bir kütüphaneyle değiştirilecek.
    Geliştiriciler uygulama ve servis geliştirmelerini bu ortak kod havuzundan oluşturulacak. Bu da en nihayetinde hem uygulama geliştirmelerini daha kolaylaştıracak hem de üçüncü parti değişikliklerden daha et etkilenilecek. Bu arada OpenJDK da Java API'leri gibi Oracle'ın kodu ama açık kaynaklı JDK'nın bir parçası. (JDK>Java Development Kit>Java geliştirici takımı)

  • Beklenen Yenilikler
  • Koyu tema:
    Bu özellik Android 6'nın önizleme sürümünde ortaya çıkmış ama nihai sürümde kaldırılmıştı hatırlarsak. 'Ha siyah ha beyaz ne fark eder?' demeyin. Olay sadece görünüm değil çünkü. (AM)OLED panellerde LCD'lerden farklı olarak siyah aydınlatılmaz. Bu da hem daha isabetli siyah renk doğruluğu hem de daha da önemlisi enerji tasarrufu demek.
  • Şifreler için geliştirilmiş Akıllı Kilit:
    Bildiğimiz gibi Android 6 ile birlikte geldi 'akıllı kilit' özelliği. Google'ın parola yöneticisi olarak tanımlayabileceğimiz bu özellik sayesinde, uygulama parolalarımız kimliğimizle eşleştirilip buluta kaydedildiğinden uygulamaları silsek bile yeniden yüklediğimizde otomatik olarak hatırlatılıyor bize. Böylece şifre unutma derdimiz de kalmıyor. Bunu Android'in yedekleme/geri yükleme özeliğiyle birleştirdiğimizde de uygulamaların yniden yüklenmesinden tutun da yeni cihaz kurulumlarına kadar her türlü işlemi çok daha hızlı ve zahmetsiz biçimde halledebiliyoruz. Şimdilik Akıllı Kilit'i destekleyen uygulamalar çok fazla değil ancak Android 7 ile birlikte sayılarının ciddi şekilde artması bekleniyor.
  • Batarya tasarrufu geliştirmeleri:
    Android 5 ile batarya tasarruf modunu, Android 6'yla da 'Doze Modu' ile 'Uygulama Arka Plan Güç Tüketimi Ayarı' özelliklerini getiren Google yeni sürümle birlikte bir adım daha ileri gidecek. Tahminimiz o ki, Greenify'ın 'şekerleme' ve 'uyku' modu gibi yeniliklerinden ilham alınması muhtemel.
  • Güvenlik geliştirmeleri ve uygulama kararlılığında artış:
    Android 6 ile birlikte uygulama izinlerini artık münferit olarak denetlememize olanak sağlayan Google'ın yeni sürümde de bu yöndeki geliştirmeleri bir adım daha ileriye taşıması muhtemel.

Bu yukarıda sıraladıklarımız haricinde bir de henüz söylenti boyutunda olan bir takım yenilikler de mevcut ama şimdilik fısıltı gazetesi sütunlarını süslediklerinden onları yazmaya gerek yok. Sadece bayağı dillendirilen örnekleri vermekle yetinelim:



  • > Sanal menü tuşu (uygulama sayfasına girmek için bastığımız sanal tuş) kalkacak.
  • > Bildirim paneli tüm ekranı kaplayacak.
  • > Stylus (ekran kalemi) desteği gelecek.


#android
#android 7.0
#google
#akıllı telefon
#google nexus
#samsung
8 yıl önce