|

Blue Origin 3'te 3 yaptı!

Uzay turizminde çığır açmayı düşünen Jeff Bezos'un roketi, uzaya fırlatıldıktan sonra 3. kez başarılı iniş gerçekleştirdi.

Yeni Şafak ve
12:45 - 3/04/2016 Pazar
Güncelleme: 08:48 - 4/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Ünlü girişimci Jeff Bezos'un sahibi olduğu özel uzay ajansı Blue Origin, yeniden kullanılabilir roket deyimini artık bir klasik halinde getirdi. Zira New Shepard isimli roket, 3. kez uzaya fırlatıldıktan sonra geri dönmeyi ve başarılı bir şekilde iniş yapmayı başardı.





Bezos yaklaşık 2 gün önce Twitter hesabı üzerinden “Yarın aynı araç ile tekrar havalanıyoruz, 3. kez." açıklamasında

. Fırlatma ve inişe net bilgiler henüz paylaşılmadı. Fakat Jeff Bezos yaptığı açıklamada drone kameralar yerleştirildiğini belirtmişti. İşte o kameraların kaydettiği görüntüler:





3. seferi diğerlerinden önemli kılan husus ise mikro gravite yani yer çekimsiz ortam deneylerinin yapılmış olması. Şöyle ki; New Shepard roketine dünyadan alınan bazı taşlar yerleştirildi. Aşağıdaki videoda da gördüğümüz üzere bu taşların yer çekimsiz ortamda hangi şekli aldığı araştırılacak. BORE (Kaya Deneyi Kutusu) olarak adlandırılan bu deney ile asteroitlerin yüzeyindeki kayaların simülasyonu sağlanmış olacak.





Bildiğimiz üzere Jeff Bezos yeniden kullanılabilir roket alanında Tesla Motors ve SpaceX'in kurucusu Elon Musk ile rekabet halinde. SpaceX'in roketi Falcon 9, New Shepard'dan daha fazla deneme yapmasına rağmen sadece 1 kez başarılı bir şekilde iniş yaptı. Blue Origin'in roketi ise 3'te 3 yaptı.









Fakat aradaki bariz farkları belirtmekte fayda var. Öncelikle iki roketin büyüklükleri ve menzili aynı değil. Aşağıdaki görselde de gördüğümüz gibi Falcon 9, New Shepard'dan yaklaşık 3 kat daha uzun. Ayrıca SpaceX roketini uzay taşımacılığı için tasarladığından menzili çok daha fazla. Blue Origin'in roketi ise uzay turizmi için tasarlandığından dolayı dünyadan Falcon 9 kadar uzaklaşmıyor.







Diğer taraftan New Shepard 3 kez başarılı bir şekilde karaya iniş yaptı. Falcon 9 da karaya başarılı bir iniş yapmıştı. Fakat Elon Musk, karaya inişin tehlikeli olduğundan (patlama riskine karşı) dolayı roketin okyanus üzerine kurulan bir platforma indirilmesinin daha doğru olduğunu düşünüyor. Bazı aksaklıklardan dolayı bu platforma başarılı bir şekilde iniş henüz gerçekleştirilemedi.





#blue origin
#new shepard
#jeff bezos
#roket
#spacex
#falcon 9
8 yıl önce