|

SpaceX Falcon 9: Çok yaklaştı ama yine başaramadı!

Falcon 9 okyanustaki hareket halindeki insansız gemiye inmeyi başardı başarmasına ama...

Yeni Şafak ve
14:06 - 5/03/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Elon Musk'ın yeniden kullanılabilir roket projesi SpaceX'in dünkü görevi de maalesef başarısızlıkla sonuçlandı.



Dün gece saatlerinde fırlatılan ve nihai aşamada okyanus üzerinde yol alan insansız gemiye yumuşak bir iniş gerçekleştirmesi hedeflenen Falcon 9 roketi inişi başarsa da, hedeflendiğinden farklı olarak yumuşak değil oldukça sert bir iniş oldu bu.



SpaceX'in bu dördüncü denemesinde de istenilen başarıya erişilememesinin sebebi şartların zorluğu. Şöyle ki, hem iniş yapacağı yer hareket halinde ve uzaktan yönlendirilen insansız bir gemi hem de roket uzaya fırlatıldığında beraberinde yörüngeye bırakacağı ağır bir uydu taşıdığı için kalkış ve ilk ivmelenme ciddi bir yakıt tüketimine sebep olduğundan dönüş aşamasında yakıt azaldığından kontrol zorlaşıyor.







bundan bir önceki denemesinde başarıya oldukça yakınlaşılmış olsa da -hatta inişi de gerçekleştirdiler- inişin hemen akabinde ayaklardan birisinin ağırlığı taşıyamayıp kırılması sebebiyle roket yan yatmış ve patlamıştı:







Bununla birlikte Falcon 9'un karaya inişlerde böyle ciddi bir zorluk yaşamadığının da altını çizelim. Ki zaten geçtiğimiz yılın sonunda yaptıkları ilk denemede

. Ama iş denize gelince tahmin edeceğimiz gibi devasa bir su parçası içerisinde, üstelik hareket eden bir gemiye iniş yapmak çok ama çok daha zor bir uğraş. Denizde ısrar edilmesinin sebebi ise hem inişlerin daha az yakıtla gerçekleşebilmesi -ki bu da roketin hızını arttırdığından, görev süresini aşağıya çekiyor- hem de doğal olarak denizlerin kapladığı alan karalara oranla çok daha fazla olduğundan her senaryoda karaya iniş mümkün olmayabileceğinden gerektiği zamanlarda su üzerine inişleri de mümkün kılabilmek.



Bununla birlikte, Falcon 9'un ana görevi olan SES-9 uydusunu yörüngeye bırakmayı başardığının da altını çizelim. Kısacası kalkış ve uyduyu bırakma aşamaları sorunsuz biçimde gerçekleşirken inişte aksaklık yaşandı. Eğer yumuşak iniş yapılabilseydi görev de tamamıyla başarıya ulaşmış olacaktı.



Evet; bir dahaki uçuş önümüzdeki haftalarda gerçekleşecek. Bu defaki görev tedarik amaçlı Uluslararası Uzay İstasyonuna yollanacak bir kargo. Musk'a göre bu kez başarı şansları oldukça yüksekmiş ki bu da muhtemelen bir kara inişine işaret ediyor.



Musk'ın gönderisi aşağıda; resmi bilgilendirme

, SES-9 görevinin tüm görselleri ise

.








#elon musk
#space x
#falcon 9
8 yıl önce