|

Falcon 9 roketi tarih yazdı!

SpaceX'in 'yeniden kullanılabilir roket' projesinde mutlu son!

Yeni Şafak ve
14:49 - 22/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Kısa dönemde uzay taşımacılığının maliyetini düşürme ve

çalışmalarında kullanılması hedefiyle kurulan SpaceX; bir ilke imza atarak Falcon 9 roketini fırlattıktan sonra yere dik bir şekilde indirmeyi başardı.



ORBCOMM firmasına ait 11 adet iletişim uydusunu uzaya taşıma görevi verilen Falcon 9; 2 günlük rötarın ertesinde başarılı bir şekilde havalandı ve 200 km havalanıp, uyduları bırakmasının ertesinde başarıyla yere iniş gerçekleştirdi. Takip edenlerin bileceği üzere, bundan bir önceki versiyon fırlatılmasından saniyeler sonra havada infilak etmiş ondan bir önceki de (yani ilk girişim) başarıyla havalanmasına karşın iniş esnasında patlamıştı.







İniş Videosu




Proje süresince NASA ile koordineli çalışan SpaceX'in patronu Elon Musk (ki bildiğimiz gibi kendisi PayPal ile Tesla Motors'un da kurucusu) konuya ilişkin açıklamasında duydukları memnuniyetten vs. bahsederken Falcon 9'un bir daha kullanılmayacağını ve sembol olarak saklanacağını belirtti.



Falcon 9 vs. New Shepard


Aslında sert zemine dik bir şekilde inişi ilk gerçekleştiren, Blue Origin firmasına ait New Shepard isimli roketti. Ancak bu roketi Falcon 9 ile kıyaslamak SpaceX'e haksızlık olur. Çünkü New Shepard, Falcon 9'dan hem boyut olarak küçük hem de menzili çok daha azdı (100 km). Daha da önemlisi New Shepard başlığı bırakıp geri dönmekle yetinirken, Falcon X yukarıda da belirttiğimiz gibi 11 uydunun dağıtımını gerçekleştirdi.





Bu başarı Blue Origin'in (ve aynı zamanda Amazon.com'un da) kurucusu olan Jeff Bezos tarafından da tebrik edildi:








Falcon 9 ile New Shepard'ın farkları:




Son olarak da SpaceX'in imza attığı ilklerden bazılarını paylaşalım:



  • > Özel sektör tarafından finanse edilen ve yörüngeye ulaşan ilk sıvı yakıtlı roket (Falcon 1)
  • > Bir uzay aracını uzaya fırlatan, yörüngeye oturtan ve bu uzay aracını (Dragon) başarılı bir şekilde dünyaya geri getiren ilk özel sektör şirketi
  • > Uluslararası Uzay İstasyonuna bir uzay aracı (Dragon) yollayan ilk özel sektör şirketi.




#spacex
#falcon 9
#uzay
#roket
#elon musk
#blue origin
#new shepard
#orbcomm
#nasa
8 yıl önce