|

Chrome'da artık Flash olmayacak

Dünya çapında en çok kullanılan internet tarayıcıları arasında yer alan Google Chrome, artık Adobe Flash desteğini çekiyor. İnternet tarayıcılarını ve siteleri yavaşlatan Flash, aralık ayı itibarıyla Chrome'da olmayacak.

Yeni Şafak
11:23 - 10/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:23 - 10/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
Google Chrome, aralık ayı itibarıyla Adobe Flash desteğini çekiyor.
Google Chrome, aralık ayı itibarıyla Adobe Flash desteğini çekiyor.

Internet tarayıcılarında Adobe Flash döneminin yavaş yavaş sona erdiğini önceki haberlerimizde belirtmiştik. Geçtiğimiz haftalarda Mozilla Firefox, Ağustos ayı içinde Flash desteğini tamamen çekeceğini açıklamıştı. Benzer bir açıklama bu kez Google Chrome cephesinden geldi.



Bildiğimiz üzere artık birçok internet sitesi HTML5 kullanıyor. Zira Flash'ın geri kalan yazılımı artık kullanıcıların başına dert olmayı başlamıştı. Sürekli takılan, hata ve uyarı veren Flash'a karşı çoğu internet sitesi HTML5 tercih ediyor.



  • HTML5
    : İnternetin çekirdek teknolojilerinden HTML işaretleme standartının beşinci sürümü. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera ve Safari tarayıcılarının güncel sürümlerinde desteklenmektedir.



Buna rağmen Google Chrome, Flash desteği sunmaya devam etmişti fakat Flash'ın, HTML5'i yavaşlattığı gerekçesiyle Chome bu kararından vazgeçti. Yapılan açıklamada kademeli olarak Flash'ın Chrome'dan kaldırılacağı belirtildi:



  • Günümüzde Flash yüklemelerinin %90'ından fazlasında, arka planda sayfa analitikleri destekleniyor. Böylece Flash sizin internet kullanımınızı yavaşlatıyor. Eylül ayı ile birlikte Chrome, Flash desteğini çekmeye başlayacak. Böylece HTML5 çok daha hızlı çalışacak, sayfa yükleme hızı artacak ve bataryadan tasarruf sağlanacak. Gelişmeleri birçok sitede tecrübe edeceksiniz.

Google'ın bu konuda Apple Safari ve Microsoft Edge'i takip ettiği görülüyor. Keza Mozilla Firefox da Flash desteğinin kaldırılacağını açıklamıştı. Böylece 2016 yılı itibarıyla Adobe Flash'ın tarihe karıştığını söyleyebiliriz.



#Adobe Flash
#Google Chrome
#Mozilla Firefox
#HTML5
8 yıl önce