|

Dünyanın ikizi bulundu: Kepler 452b

NASA'nın 'gezegen avcısı' Kepler, dünyaya en çok benzeyen gezegeni keşfetti. Kepler 452b​ ismi verilen gezegen, boyutsal anlamda dünyayla benzer olmasının yanı sıra aynı bizim gibi bir güneşe sahip.

Yeni Şafak
09:26 - 24/07/2015 Cuma
Güncelleme: 06:26 - 24/07/2015 Cuma
Diğer

NASA, dünyaya en çok benzeyen gezegeni keşfettiklerini açıkladı. Kepler 452b ismi verilen ve yaşama elverişli olabileceği belirtilen gezegen, boyutsal anlamda dünyayla benzer olmasının yanı sıra aynı bizim gibi bir güneşe sahip.



NASA'nın

'gezegen avcısı

' Kepler, bundan önce de yaşama elverişli olabileceği kanısına varılan çok sayıda gezegen keşfetmiş olsa da, şimdiye kadar dünyamıza bu derece benzeyen bir gezegen bulunamamıştı ki bu açıdan bir ilk.





Yıldızının 6 milyar yaşında olduğu düşünülen ve bu bağlamda 4.5 milyar yaşındaki bizim güneşimizle karşılaştırdığımız vakit dünyamızın yaşlı kuzeni olarak betimlenen Kepler 452b, gezegenimizden %60 oranında daha büyük bir kütleye sahip olsa da güneşinin çevresindeki dönüşünü 385 günde tamamlıyor. Yani yıllar orada bizimkinden sadece %5 oranında (yani 20 gün) daha uzun. Bunun sebebi ise dünya ile güneş arasında uzaklığa kıyasla kendisinin güneşine olan uzaklığının %5 daha fazla oluşu. Yani aslında hızı da bizimki ile aynı. Keza güneşine bakıldığında da bizimkiyle aynı sıcaklığa sahip olduğu ifade ediliyor. Bununla birlikte %20 daha parlak ve %10 oranında da daha büyük imiş. Tüm bu verilerin potansiyel anlamı ise Kepler 452b'nin, yaşam oluşması için her açıdan uygun bir pozisyona sahip oluşu ve su barındırma ihtimalinin yüksekliği.




Hülasa, Kepler 452b'nin bulunuşu, yeni bir dünya yolundaki arayışlarımızı umutlandıran bir numaralı keşif olarak kabul edilebilir. Tabii bununla birlikte kendisinin bize 1400 ışık yılı mesafede yer alıyor oluşu en azından bugünün teknolojisi ile ona gidişimizi imkansız kılıyor. Şöyle ki insanoğlunun geliştirdiği en hızlı uzay aracı olan ve saatte 50,000 km dolayında bir hızla yol alan New Horizon'un bile oraya erişebilmesi için 25.8 milyon yıl geçmesi gerekiyor.



NASA'nın konuya ilişkin resmi açıklamasına

erişebilirsiniz, daha detaylı bilgi

, Halihazırda sürmekte olan Plüton seyahatine yönelik haberimiz ise aşağıda:








#bilim
#teknoloji
#uzay
#nasa
#kepler
9 yıl önce