|

Mars'a gönderilecek kolonistler belli oluyor

Bilim dünyasının yakın gelecek yol haritasındaki en büyük projelerden birisi olarak kabul edilen Mars One projesinde önemli bir adım daha atıldı.

Yeni Şafak
12:47 - 20/07/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:51 - 20/07/2015 Pazartesi
Diğer

Bilim dünyasının yakın gelecek yol haritasındaki en büyük projelerden birisi olarak kabul edilen Mars One projesinde önemli bir adım daha atıldı.



Haberin detaylarına geçmeden önce, bilmeyen okurlarımız için kısa bir hatırlatma yapalım:



Mars One projesinin hedefi, Mars'ta koloniler kurmak suretiyle

Kızıl Gezegen'e dünyadan yaşam transferi

yapmak. Bilinen tarihte şimdiye kadar dünya dışında herhangi bir gezegene yerleşim taşınmadığı için bu bağlamda insanlık tarihinde bir ilk olacak projenin 2025 yılında tamamlanıp, 2026'da ilk koloninin dünyadan kalkışı ve 2027 itibarı ile Mars'a inişi hedefleniyor. Tabii bunun ertesinde diğer koloniler de -eğer işler beklendiği gibi giderse- peyder pey gönderilecekler.



'İşler beklendiği gibi giderse' diyoruz; çünkü projenin 2011 yılındaki başlangıcından bu yana takvimde 3 kere ötelenme yaşandı. Ki zaten bu kadar önemli bir projenin arkasında '

neden doğrudan NASA yok

?' sorusu da herkesin kafasını karıştıran (ve tabii pek çok komplo teorisi doğuran) bir diğer mevzu.






Evet; sanırız artık haberimize geçebiliriz:



İşte 2011 yılında bu amaçla kurulan -kar amacı gütmeyen- Mars One Vakfı, kolonist olmak için kendilerine ilk etapta başvuruda bulunan 2761 katılımcı arasında yaptıkları elemeler ertesinde sayıyı 100'e düşürdü. Mars One'dan yapılan açıklamaya göre, kalan 100 aday her biri 10 kişiden oluşacak toplam 10 tane gruba ayrılarak hem grupsal hem münferit bazda çok sayıda teorik ve pratik teste ve mülakata tabi tutulmak suretiyle 40 kişiye düşürülecekler. Sonra zorluğu giderek arttırılacak benzer testler neticesinde bu sayı kademeli olarak 30>24>4 kişiye inecek ve bu 4 kişi bir nev'i

öncül kuvvetler

olarak Mars'a gönderilecek ve tarihe geçecekler.



Planlanan takvimin tutması halinde bundan sonraki aşamada her 18 ayda bir yine 4 kişilik gruplardan oluşacak olan kolonistler Mars'a yollanmaya devam edecekler.



Mars One projesine

erişebilirsiniz. Mars'ın yüzeyine 3 boyutlu yolculuk yapmak isteyen okurlarımızı ise

alalım.



Bu arada hazır '

komplo teorisi

' demişken, ay yolculuğundan da bahsetmemek geçmek olmaz tabii. Ne de olsa en ikircikli konulardan birisi de bu...






Son olarak da (gerçi yukarıda belirttik ama) Mars One projesine yönelik çok sayıda komplo teorisi olduğunu bir kez daha söylemekte fayda var. Google'a bir sorun isterseniz, okuyacaklarınıza epey bir şaşıracağınızı garanti ediyoruz.


#mars
#bilim
#teknoloji
#plüton
#new horizons
9 yıl önce