|

Facebook'ta test aracı olarak müslüman karşıtı reklam kullanıldı

Facebook, ABD’deki seçim öncesinde sonucu manipüle etmek ve islamofobiyi tetiklemek adına ‘test’ adı altında milyonlarca kişi tarafından izlenilen bir reklam yayınlamıştı.

Yeni Şafak
13:53 - 19/10/2017 Perşembe
Güncelleme: 14:00 - 19/10/2017 Perşembe
Diğer
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg geçtiğimiz günlerde Rusya kaynaklı reklamların seçimlere müdahale ettiğini kabul ettiğini ve bu durum nedeniyle özürlerini kendi profilinde paylaşmıştı.
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg geçtiğimiz günlerde Rusya kaynaklı reklamların seçimlere müdahale ettiğini kabul ettiğini ve bu durum nedeniyle özürlerini kendi profilinde paylaşmıştı.

Sosyal medya’nın en çok kullanılan platformu Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg Charlottesville olaylarından sonra, ‘Facebook, farklı görüş açılarından insanların düşüncelerini özgürce paylaşabildikleri bir ortam. Eğer biri başkalarını susturmaya çalışırsa ya da onlara kim olduklarına ya da neye inandıklarına dair saldırırsa bu hepimizi yaralar ve kabul edilemez bir durumdur’ şeklinde bir açıklama yapmıştı. Ancak bu sözlerini unutmuş gibi görünüyor.

  • Yeni video formatlarını test etmek için Harris Media şirketiyle anlaşan Facebook, ‘Are We Safe?’ isimli reklamı ABD’deki seçimlerden birkaç gün önce yayınlamıştı. Reklamın adı Türkçe’de ‘Güvende miyiz?’ anlamına geliyor. ABD’de gerçekleşen terör saldırılarına yönelik ve Müslümanların siyah beyaz yüzleri ile bir kız çocuğunu yüzü 30 saniyelik reklamda gösteriliyor.

Facebook, ABD seçimlerini etkilememek için dışardan gelen kaynaklara karşı ellerinden geleni yaptıklarına dair yeni bir açıklama yapmıştı. Son araştırmalar Facebook’un seçimden önce yayınladığı reklamların Rus merkezli kişi ve kurumlar tarafından verildiği ve seçimlerin etkilendiğini ortaya koymuştu. Sosyal medya devinin dışarıdan gelen tehditlere karşı aldığı sert tavır, ülke içindeki propagandalara maalesef pek yansımıyor. ‘Are We Safe?’ isimli reklamı 12 farklı formatta yayınlayarak izleyicilere en çok hangisini sevdiğini soran Facebook, bu format ile yeni dikey videolara ya da sonuçla her ne çıkarsa ona destek vereceğini vadediyordu.

Reklam hakkında söylenecek pek bir söz olmasa da en çok dikkat çeken şey, gösterilen saldırganların yarısının ABD doğumlu kişiler olması.



#Facebook
#ABD
#Reklam
#Sosyal Medya
7 yıl önce