|

İşte dünyanın ilk 4K AMOLED mobil paneli

HD, FHD ve 2K derken sıra 4K çözünürlüğündeki akıllı telefonlara geldi şimdi de. Peki gerek var mı?

Yeni Şafak
01:44 - 7/08/2015 Friday
Güncelleme: 01:50 - 7/08/2015 Friday
Yeni Şafak

Dünyanın 4K ekran çözünürlüğüne sahip ilk AMOLED mobil paneli üretildi. Çin menşeli Everdisplay (Çin'de Hehui markası altında üretim yapıyor) firmasının imzasını taşıyan panel 6-inç'lik büyüklüğe sahip.



6-inç'lik ekrana 3840x2160 pikseli yerleştirmek suretiyle 734 ppi'lik bir değere erişmeye başaran Everdisplay böylece dünyanın en yüksek ppi (inç başına düşen piksel) değerine sahip ikinci panelinin de

. Rekorun sahibi ise Sharp'ın bu yılın başlarında tanıttığı 5.5-inç'lik 4K IGZO panel prototipi.



Karşılaştırmak açısından halihazırda satıştaki en yüksek ppi değerine sahip telefon olan Samsung'un 2K (2560X1440) çözünürlüğüyle gelen 5.1-inç'lik amiral gemisi Galaxy S6'nın ppi değerinin 577 ile sınırlı olduğu notunu düşelim. Yani 4K'ların standartlaşması ile birlikte günümüzün tepe seviyelerine kıyasla ortalama %30'luk bir artış söz konusu olacak.





Tabii en nihayetinde Galaxy S6 seri üretimde bir panelle gelirken Everdisplay'in panelinin henüz prototip formda olduğunu da atlamamak gerek. Dahası üretime ne zaman geçileceği de belirsiz. Ki zaten firmanın demeçlerine baktığımızda muhtemelen temel kullanım alanının akıllı telefon yahut tabletlerden ziyade geleceğin sanal gerçeklik ürünleri olacağını görüyoruz. Hem bu da oldukça mantıklı çünkü Sanal Gerçeklik'te kullanılan ekranlar doğrudan gözlüğümüzde olduğu için telefonlara vs. kıyasla çok daha yakın bir mesafedeler. Haliyle yüksek çözünürlüğün pratikte de faydasını görebiliyoruz.



Velhasıl 'bundan iyisi Şam'da kayısı' da...



...diyemiyoruz çünkü:



#akıllı telefon
#samsung
#4K
#android
#amoled
#Everdisplay
9 years ago