|

İşte dünyaya en yakın cüce gezegen!

İki taraflı uzaya püskürttüğü buhar bulutlarıyla ünlenen Ceres'ten şimdiye kadarki en net görüntü!

Yeni Şafak ve
17:26 - 23/12/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Astreoid kuşağının en büyük cüce gezegeni Ceres'in şimdiye kadarki en net fotoğrafı çekildi. NASA'nın uzay robotu Dawn tarafından çekilen fotoğrafta cüce gezegenin yüzeyini rahatlıkla görebiliyoruz.



Bundan yaklaşık 9 sene önce yola çıkan ve Mart ayında yörüngeye giren Dawn, geçtiğimiz günlerde cüce gezegene en yakın yörüngeye konuşlanarak Ceres'i fotoğraflamaya başladı. İşte çekilen bu son görüntülerle birlikte, gezegenin kayalık yapısı ve derin kraterleri de net bir şekilde gözler önüne serilmiş oldu.





940 km çapındaki gezegenin oluklu yapısı NASA için oldukça büyük önem taşıyor. Bilim insanları, Ceres'in bu yapısının bazı tektonik olaylar sonrasında meydana geldiğini, bu durumun da cüce gezegenin karmaşık kabuk yapısında olduğuna kanıt teşkil ettiğini öngörüyor.



Asteroid Kuşağı'nda bulunan (Mars ile Jüpiter arası) Ceres'in daha yüksek çözünürlükteki fotoğrafına

ulaşabilirsiniz.






Yaklaşık 2 sene önce, bilim insanları

ğuna dair önemli kanıtlar elde etmişti. Cüce gezegendeki iki bölgeden uzaya buhar bulutu çıkışı olduğu saptanmış, gayzer adı verilen yapılardan püskürdüğü tahmin edilen bu bulutların, gezegende su olduğunun ilk kesin kanıtı olduğu vurgulanmıştı.





Elbette güneş sistemimizdeki tek cüce gezegen Ceres değil. En bilindik örneği Plüton. Bu cüce gezegen, 1930 yılındaki keşfinden 2006 yılına kadar Güneş Sisteminin içerisindeki ana gezegenlerden birisi olarak kabul edilmiş, fakat 2006 yılında Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) tarafından yayımlanan Güneş Sistemi'nde Gezegen Olma Koşulları isimli genelge ertesinde yörüngesindeki enkazı (yani çekim alanındaki diğer küçük gök cisimlerini) temizle(ye)memesi gerekçesi ile gezegenlikten çıkarılıp

.







Cüce gezegenler literatürde 'ne gezegen ne de doğal bir uydu olan gök cismi' olarak tanımlanıyor. Güneş sistemimizde yüzlerce cüce gezegen olduğu tahmin ediliyor. Ancak Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) bunlardan beşini biliyor. Bunlar sırasıyla; Ceres, Plüton, Haumea, Makemake ve Eris.



Bilim insanlarına göre

yle bu sayının artabileceğini belirtiliyor ki bildiğimiz gibi Yeni Ufuklar Plüton ziyaretinin ertesinde

devam ediyor.






#ceres
#nasa
#dawn
#kuiper kuşağı
#plüton
#cüce gezegen
#asteroid kuşağı
8 yıl önce