|

Bir ilk: Güneş sisteminin dışına çıkıyoruz!

İnsanlık tarihinin en büyük keşif gezisinde bir milat daha yaşanıyor.

Yeni Şafak ve
11:11 - 9/11/2015 Monday
Güncelleme: 09:11 - 9/11/2015 Monday
Yeni Şafak

New Horizons (Yeni Ufuklar) Uzay Aracı tarafından gerçekleştirilen insanlık tarihinin en büyük keşif gezisinde bir milat daha yaşanıyor. 2006 yılının başında, yani bundan yaklaşık 10 yıl önce uzaya fırlatılan ve saatte yaklaşık 50,000 km hızla ilerleyen uzay aracı bildiğimiz gibi Temmuz ayı ortasında güneş sistemimizin en ucundaki gezegeni olan Plüton'a erişmiş (gerçi malum artık kendisi gezegen değil cüce gezegen olarak kabul ediliyor) ve özel çekimlere başlamıştı.



Plüton'a yönelik yapılan çekimler halihazırda NASA'ya tam gaz aktarılmaya ve NASA tarafından da işlenip sitesi üzerinden bizlere ulaştırılmaya devam ededursun Yeni Ufuklar da yolculuğunu sürdürüyor. İşte NASA'dan aktarılan son verilere göre, Plüton'u geride bırakması ertesinde başarılı dört manevra gerçekleştiren aracın bir sonraki çekimlerini gerçekleştireceği yeni durağı da belli oldu. Yapılan açıklamaya göre Yeni Ufuklar, 2019 yılının başında Kuiper Kuşağı'nda yer alan ve sayıları binlerle ifade edilen küçük gezegenlerden birisi olan 2014 MU69'a varacak.







Bunun anlamı tarihimizde ilk kez güneş sisteminin dış çemberine erişebilecek oluşumuz ki bu başlı başına inanılmaz bir başarı olmasından öte bizi milyarlarca yıl geriye götürecek bir anahtar. Şöyle ki, bilim insanlarına göre 2014 MU69 güneş sistemimizin ilk oluşumunun hemen ertesinde ortaya çıkan en kadim gezegenciklerden birisi olmasının yanında güneşle arasındaki mesafeden ötürü etkileşiminin de oldukça kısıtlı olması sebebiyle günümüze kadar çok büyük bir değişiklik yaşamadan geldiğinin düşünülmesi. Yani diğer bir deyişle Yeni Ufuklar'dan gönderilecek fotoğraf ve çekimler bizim, evrenin 4.5 milyar yıl önceki hali hakkında en isabetli tezlere sahip olmamızın önüne açacak.



Keza 2014 MU69'un bir diğer önemli avantajı da küçük boyutundan ötürü çok daha detaylı biçimde ele alınabilecek oluşu. Şöyle ki ortalama 45 km çapında olan bu minik gezegen diğer yandan tipik bir komet (kuyruklu yıldız) ile karşılaştırdığımız vakit 10 kat daha büyük ve 1,000 kat daha ağır bir yapı ihtiva ediyor.



Evet; son olarak da Yeni Ufuklar'ın uzaydaki yolculuğunu bir kez daha hatırlatalım:












#plüton
#gezegen
#uzay
#cüce gezegen
#nasa
#new horizons
#yeni ufuklar
#2014 MU69
9 years ago