|

Önümüzdeki yılın kralları (2)

Evet; kaldığımız yerden devam ediyoruz. İlk analizimizde yeni nesil işlemcilerin tek çekirdek performansına bakmıştık. Şimdi ise çoklu çekirdeğe geldi sıra.

Yeni Şafak ve
00:21 - 17/11/2015 Salı
Güncelleme: 22:21 - 16/11/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Geçtiğimiz hafta kaleme aldığımız ilk haberimizde, mobil işlemcilerin performansına yönelik en önemli referans kaynağı olarak kabul edilen Geekbench testinin tek çekirdek skorları üzerinden giderek 2016'nın en güçlü akıllı telefonlarını paylaşmıştık hatırlarsak.



Şimdi ise çoklu çekirdek performanslarına bakarak, yazımızı tamamlayacağız. Tabii ilk olarak önceki haberimizi yeniden hatırlamak isteyenleri aşağıya alalım:







Evet; test tablosunun sahibi yine öncekinde olduğu gibi

sitesi. Değerlendirmeye tabi olan yongasetleri, iPhone 6S ailesini güçlendiren

, Qualcomm'un yeni nesil pek çok amiral gemisinde yer alacak olan

, Mediatek'in başta Çin menşeliler (ve muhtemelen Sony ile HTC'nin bazı üst segment temsilcileri) olmak üzere yine pek çok modelde verilecek olan

, Huawei'nin yeni tepe seviye temsilcisi

ve Samsung'un 4 tanesi özelleştirilmiş mimariye sahip

modeli. (İlgili bağlantılara tıklarsanız hepsinin detaylı haberine erişebilirsiniz.)



Evet; tablomuz gelsin:





Sonuç


Gördüğümüz gibi Samsung'un Exynos 8890'ı tek kelimeyle ezmiş geçmiş durumda. Tek çekirdekte elde ettiği yaklaşık 2300 puanla Apple A9'un %10 kadar bir farkla gerisinde kalan ve Snapdragon 820 ile aşağı yukarı aynı performansı veren 8890, özelleştirilmiş performans çekirdeklerinin de katkısı ile çoklu çekirdek verimliliğini ciddi düzeyde yükselterek 8 çekirdekte 7400 gibi muazzam bir skora imzasını atmış. Selefi 7420'de bu değer ortalama 5000 idi ki %50 seviyesinde bir geliştirme demek bu. Açıkçası bizim tahminimiz 6500 bilemedik 7000 dolaylarındaydı ki kesinlikle beklentilerimizin çok üzerinde bir başarım sergilemiş.



Kirin ile Mediatek'in 6500 dolayındaki skorları yine beklentilerimizin üzerinde olsa da Mediatek'in 10 çekirdekli işlemcisinin Huawei'nin 8 çekirdekli işlemcisi ile aynı başarıma sahip olması düşündürücü. Aradaki fark biraz daha farklı olmalıydı. Bunun sebebi ya ölçeklendirmedeki yetersizlik ya da çekirdeklerin ısınma sınırına dayanması olsa gerek. Tabii doğrudan test etmediğimiz için bir şey demek güç. Ama en nihayetinde ikisi de iyi bir performansa imza atmış.



Snapdragon 820 ise 4 çekirdeği ile ancak 5300 puan almayı başarabilmiş ki bizce bu skora bir mim düşmekte fayda var. Hatırlarsak Qualcomm CEO'su geçtiğimiz günlerde 8 çekirdekli rakipleriyle pratik hayat kullanımında başa baş mücadele edebilecekleri yönünde bir açıklamada bulunmuştu ki mevcut tablo bunu yansıtmaktan epey bir geride çünkü.



Son olarak mevcut tablodan hareketle GPU'ları da işin içine katacak olursak açıkçası Exynos 8890 hariç hiçbir yongasetinin 4K çözünürlüğü besleyebilecek güce sahip olabileceğini düşünmüyoruz. Bu Apple, Mediatek ve Huawei için önemli olmasa da (neticede 4K çözünürlüğünde bir telefonu güçlendirmeleri çok zayıf bir ihtimal) Snapdragon için ciddi bir handikap olabilir. En nihayetinde 5600'lük skor bugünün Galaxy S6/Note 5 gibi modellerinden sadece bir derece üstün olacağı anlamına geliyor ki bu da 4K için kesinlikle yetersiz kalır.



Özetle...


Velhasıl tablonun özeti şu ki, Apple ile Samsung aynı 2015'te olduğu gibi 2016 yılını da lider kapatacaklar. Qualcomm eğer ısınma sorunu yoksa -ki muhtemelen yok- ana akımı güçlendirmeyi sürdürür. Ama pazar payının bir kısmını Mediatek'e kaptırması çok kuvvetli bir olasılık. Huawei için diyecek bir şey yok ne de olsa sadece kendi cihazlarında yer alacak bir yongaseti. Mediatek ise başarılı çıkışına bu yıl da kaldığı yerden devam ediyor. Geçtiğimiz yıla kıyasla çok daha fazla cihazda kendisine yer bulacağı kesin gibi. Hele bir de rakipleri karşısında görece zayıf kalan GPU ayağını güçlendirirse şansı daha da artacaktır.

















#apple
#samsung
#mediatek
#huawei
#snapdragon 820
#qualcomm
#android
#iphone 6s
#akıllı telefon
8 yıl önce