|

Safari 4K YouTube videosu çalışmıyor

Safari tarayıcısı üzerinde artık 4K çözünürlükte video izlenemeyecek. Bunun sebebi YouTube’nin videolar konusunda yaptığı değişiklik.

Yeni Şafak
16:43 - 14/01/2017 Cumartesi
Güncelleme: 16:51 - 14/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

YouTube video izleme konusunda önemli bir değişikliğe gitti. 4K video izlemek için VP9 standartını kullanmaya başlayan YouTube böylelikle bant genişliği kullanımında %35'e varan bir tasarruf sağlamayı hedefliyor. Fakat bu değişiklik, Safari kullanıcıları için üzücü oldu: çünkü Safari VP9 video desteği vermiyor. Bu yüzden Safari üzerinde YouTube videoları açıldığında videonun H264 sürümü izleniyor; bu sürümün 4K özelliği bulunmuyor.



2015 Nisan'ında YouTube, Engineering and Developers Blog'da VP9 video codec bileşeninin getireceği yenilikleri açıklayan bir güncelleme yayınlamıştı. VP9 yaygın olarak kullanılan en etkili video sıkıştırma codeci olarak biliniyor. 4K videoların gelmesi ile YouTube üzerinde artık 4K videolar VP9 codec ile yayınlanıyor. Chrome gibi tarayıcılar bu codec için gereken desteği veriyor fakat Safari henüz bu desteği vermiş değil.



  • VP9 Google tarafından geliştirilen ve VP8'in halefi olan bir video kodlama formatı olarak biliniyor. VP9 standartı ilk olarak YouTube üzerinde kullanılmaya başlandı. Kasım 2016 itibariyle tarayıcıların %70'i bu formatı destekliyor. VP9 patenti Google'a ait fakat ücretsiz olarak diğer şirketlerinde kullanımına açıldı.

VP9 daha büyük video boyutlarında öncekilerden daha verimli kullanılıyor. Böylece YouTube üzerinden kesintisiz 4K video izleme mümkün oluyor. Safari'nin bu desteği verip vermeyeceği ise bilinmiyor. Fakat VP9 konusunda bir güncelleme yapana kadar Safari kullanıcıları YouTube 4K videolarını daha düşük kalitede izlemek zorunda kalacak.




#YouTube 4K
#Safari
7 yıl önce