|

Surface Phone: Akıllı telefonda 'gerçek' Windows!

Microsoft için 'olmak ya da olmamak' vakti!

Yeni Şafak ve
09:32 - 30/04/2016 Saturday
Güncelleme: 07:32 - 30/04/2016 Saturday
Yeni Şafak

Açık olmak gerekirse yakın gelecekte en merak ettiğimiz akıllı telefon ne iPhone ne de Galaxy S/Note serisi. Malum akıllı telefon pazarında artık işler hiç olmadığı kadar durgun seyrediyor. Hangi ekosistemden olursa olsun hepsi birbirine aşağı yukarı benzeyen yüzlerce alternatif arasında marka, tasarım veya fiyat/performans odaklılığımız belirler hale geldi seçimlerimizi. Düşünün ki Apple'ın dahi

, Samsung'un GS7 sayesinde

bir pazar.



İşte mobil pazarda yüzü bir türlü gülmeyen ve Windows 10 Mobile ile de

Microsoft'un hedefi bu gidişatı değiştirmek ki bunun için de elindeki tek şans önümüzdeki yıl gelmesi beklenen Surface Phone.



Neden Surface Phone?



Her şeyden önce Microsoft'un şu andan mobil pazarda tüketicide bir karşılığı olan yegane alt markası Surface serisi. Şimdilik sadece tabletten ibaret olan bu seri özellikle ABD'de kurumsal kesim tarafından ciddi bir rağbet görüyor ki bu da kendisini yazılım devinin elindeki en önemli iki kurşundan birisi yapıyor. Diğer kurşunumuz ise tabii ki Windows. Ama masaüstü ve dizüstülerde kullandığımız x86 tabanlı Windows'tan bahsediyoruz. Yani diğer bir deyişle Win32 uygulamalarını çalıştırabilen, .exe dosyalarının yürütücüsü olan Windows'tan. Malum Mobil sürümü mimari farklılığı, güç tüketimi sorunu, ölçeklendirme vb. gibi çeşitli sebeplerden ötürü kullanıcıya oldukça kısıtlı bir kullanım alanı sunuyor. Dahası mobil platformların bir numaralı silahı olan uygulama çeşitliliğinde de rakiplerinin oldukça gerisinde kaldığı için haklı olarak pazarda bir karşılık bulamıyor.



İşte Microsoft cephesinden erişen haberlere baktığımızda, Windows ve Cihazlar Bölümü'nde Kıdemli Başkan Yardımcısı sıfatıyla görev alan Terry Myerson'ın 'an itibarı ile gelecek nesil ürünlerimizi geliştiriyoruz'

, geçtiğimiz dönemki sızıntılarla birleştirdiğimizde bize Surface Phone'a yönelik ipuçlarını sağlıyor.






Her şeyden önce modelin Nisan 2017'de satışa sunulmasının planlandığını iletilim. Her ne kadar resmi olmasa da, farklı kaynaklar tarafından doğrulanan bir tarih olduğundan doğruyu yansıtması muhtemel. Rötarın sebebi, Microsoft'un

ismi altında bu yaz aylarında (muhtemelen Temmuz ya da Ağustos'ta) yayımlayacağı ve hem PC hem de mobil kanatta yeni özelliklere ev sahipliği yapacak ana güncellemenin bekleniyor oluşu ki bu Redstone 1 güncellemesi olarak anılıyor. Bunun ertesinde mobil odaklı Redstone 2 gelecek ki bunun da yıl sonuna doğru hazır olması bekleniyor ve en nihayetinde de yine mobil odaklı geliştirilen Redstone 3 yayımlanacak. Bunların hepsi birbirinden farklı olsa da basamak sistemiyle geliştirildiğinden birbirlerinin tamamlayıcı durumundalar. Yani Redstone 3 ismi altında gelecek son güncelleme bir öncekinin o da ilkinin üzerinde yükseliyor.



İşte bu aşamaların tamamlanması ertesinde satışa sunulması planlanan Surface Phone'un üç kritik özelliği olacak:



  • a)
    Yüksek güvenlik
  • b)
    Yüksek verimlilik
  • c)
    Win32

İlk iki madde hakkında çok da birşey demeye gerek yok zaten isimleriyle müsemmalar. Bizi asıl ilgilendiren Win32 kısmı. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Windows ile Windows Mobile arasında fark bu çünkü. Şöyle ki Win32 tabanlı bir akıllı telefon bizim için hem akıllı telefon hem de PC anlamına gelecek. PC derken tam işlevsel bir PC'den bahsediyoruz bu arada. Yani Windows ile yapabildiğimiz herşeyi yapabileceğimiz bir telefon.



Bu bağlamda da Lumia 950'lerle birlikte tanıdığımız Continuum telefonumuzu bir nev'i PC gibi kullanmamıza olanak sağlayan aparat üzerinde çalışmalar yürütüyor Microsoft. Bir nev'i diyoruz çünkü aslında tam bir PC deneyimi değil bu. Windows 10 Mobil'in ölçeklendirilmesi ile büyük bir ekranda simüle edebiliyor ama .exe vs yürütemiyor yani Win32 uygulamalarını çalıştıramıyoruz.



İşte Microsoft'un Surface Phone ile birlikte nihai amacı hem bilgisayar hem akıllı telefon olarak kullanılabilecek bir mobil platform oluşturabilmek ki bu yolda Intel ile de yongaseti ayağında görüşmeler yürütüyor ki zaten en büyük sıkıntı da burada.



Henüz cevapsız olan soru şu ki ortaya çıkacak ürünün doğrudan Windows deneyimi mi sunacağı yoksa normalde Windows Mobil gibi kullanılıp da Continuum üzerinden mi Windows işlevselliği kazandırılacağı belirsiz. Eğer ikinci seçenek geçerli olacaksa açıkçası çok da bir etki yapacağını düşünmüyoruz kesinlikle. En nihayetinde kurumsal kanatta tutacak olsa da son kullanıcıda bir karşılığı olmayacaktır. Neticede kimse cebinde bir aparatla dolaşmak istemez. Bununla birlikte eğer ilk seçenek gerçekleşecek olursa o zaman işler değişebilir işte.



Evet; bekleyip görelim bakalım, Surface Phone'a ilişkin haberimiz aşağıda:







#microsoft
#surface phone
#surface pro 4
#windows 10 mobile
#windows 10
8 years ago