|
Ödül bazen leke gibidir bulaştı mı çıkmaz!
. Bazı okuyucularımız nasıl yani diye soruyor.


(Bunu nasıl söylersiniz hediye almak sünnettir diyenler de oldu. Ödül ile hediye arasındaki farka dair bir ara yazarım belki.)



“Nasıl yani”nin en güzel, en teferruatlı en can alıcı izahı 2016 Nobel Edebiyat Ödülü'nde gizli.



Hatırlayalım...



2015 Nobel Kimya Ödülünü alan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın başarısı hepimize iyi geldi lakin Nobel Edebiyat Ödülü, zenginin malı züğürdün çenesini yorar bir durum inşa etti.



Neden?



Çünkü ödül bir pop starına, Bob Dylan'a verildi.



O şarkıcı değil ozandır ozan diye savunanlarla, filan feşmekan on yıldır Nobel Edebiyat Ödülü'nü beklerken sen kalk paraya para demeyen bir şarkıcıyı ödüllendir diye karşı çıkanlar oldu.



Bazı köşe yazarları karşı çıkmak ile savunmak arasındaki uzun mesafeyi çok kısa bir zamanda aşarak, yazdığı yazı yayınlanmadan düşüncelerinden vazgeçtiğini ifşa edip “Döneklik tarihine Nobel katkısı” olarak sundu.



Nobel Edebiyat Ödülü bir müzisyene verilerek ne denmiş oldu?



Küresel dünyada sınırlar geçersizdir. Kimlikler geçersizdir. Esas olan performanstır. MI?



Tepki gösterenleri anlamak kolay, lakin övmelere doyamayanları anlamak vakit aldı.



Lütfen onun yazdıklarına şarkı sözü demeyelim, en esasından şiirdir deyip, şiirli Dylan için şiirimsi övgüler düzenlediler.



Bob Dylan fanları işini gücünü bırakıp bu ödülün ona ne kadar yakıştığını onun bu ödülü nasıl hak ettiğini dünya âleme Mars'tan Merkür'e herkese anlatmaya çalıştılar çalışmasına lakin bir sorun vardı.



Dylan ödülün kazanımını istiyor lakin bedelini ödemeye pek yanaşmıyordu.



Nobel ödülünü almanın bedeli ne olacak diye uzunca bir süre sorguladı kendi kendine. O kadar uzun bir süre sorguladı ki, Nobel komitesi ödül kazandığını kendisine duyurmak için olağanüstü bir performans göstermek zorunda kaldı.



Dylan'ın duymak istememe performansı ile komitenin yenişmesi elbette mümkün değildi.



İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi üyesi Per Wastberg, kazandığı Nobel Edebiyat Ödülü hakkında yorum yapmayan Bob Dylan'ın sessizliğini “kaba ve küstah” olarak nitelendirdi. N'olcak Dylan Dylanlığını yapıyor işte demeye gelen şeyler söyledi. Ama komite, nevzuhur çıkışı yapan üyesinin dilini derhal kurumsal bir dile çevirerek kendi kişisel görüşüdür temalı pek resmi açıklamasını tekrarladı.



Peki resmi internet sitesine “Nobel Edebiyat Ödülü Sahibi” ibaresini koyup bir müddet sonra da kaldıran, Nobel Edebiyat Komitesi'nin telefonlarına çıkmayarak kendisini ulaşılmaz kılan Bob Dylan'ın amacı ne idi?



Belli ki Bob Dylan huzursuz, ödül ile teşriki mesaisini en hasarsız şekilde atlatmaya çalışıyor.



Lakin bütün çaba beyhude!



Komite bir kere Nobel ödülü vermeye görsün. Bazıları için bir rozet bazıları içen leke olarak yakaya yapışıyor da bir daha inmiyor.



Sartre mesela. Ödülü alan Sartre ile ödülden önceki Sartre'ın aynı kişi olmadığını söyleyerek ödülünü pek ontolojik bir boyutta reddetmişti.



Reddedince 900 bin dolarlık para ödülünden mahrum kalmıştı ama ödülü alıp bir güzel harcayanlardan bin beter bir şekilde Nobel ödülü verilmiş kişi olarak her ödül töreninde bir kez daha hatırlanmaya devam ediyor. Üstelik ödülü reddetti ama para ödülünü daha sonra istedi şeklinde dedikodu kazanında kaynatılmaya devam ederek...



Velhasıl ödül herkesin kaldırabileceği bir yük değildir!


#Nobel Edebiyat Ödülü
#Bob Dylan
#Per Wastberg
7 yıl önce
Ödül bazen leke gibidir bulaştı mı çıkmaz!
“Görüntülere kazak ören aldatılmış büyükanneler” Türkiye’si...
Meselemiz “hesapsızlık”
Amerikan sponsorluğunda İsrail-Suudi normalleşmesi
Faz-2: Washington’un bölme operasyonuna Ankara yanıtı
İsmailağa’ya değil, Türkiye’ye operasyon