YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan
Dizi...

  Arşivden Arama

 


Türkiye kilit ülke

Ortadoğu'da barış için Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Sezer öncülüğünde sürdürdüğü aktif rol, Ankara'yı, Ortadoğu barışı için "kilit ülke" haline getirdi. Sezer, telefon diplomasisini sürdürüyor.

Cumhurbaşkanlığı özel Kalem Müdürü ve Dışişleri Başdanışmanı Tacan İldem, Ortadoğu'da barış için Türkiye'nin aktif rol oynadığını belirterek, "Türkiye'nin ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in beklentisi, sükunet ortamının yeniden tesis edilmesidir" dedi. İldem, barış için Türkiye'nin "ev sahibi" olarak arabuluculuk yapabileceğini de söyedi.

Cumhurbaşkanlığı'nda düzenlenen haftalık bilgilendirme toplantısında dış politika konusunda bilgi veren Tacan İldem, Cumhurbaşkanı Sezer'in Ortadoğu'daki son gelişmeleri yakından izlediğini bildirdi. Sezer'in, Mısır Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mübarek ile telefon görüşmesi yaptığını anlatan İldem, Camp David görüşmeleri sonrası Türkiye'ye gelen Filistin Devlet Başkanı Arafat ve İsrail Başbakanı Barak'a da 'barış için tarihi bir fırsat yakalandığı' yönünde telkinde bulunduğunu hatırlattı. Kudüs konusunun her iki taraf açısından da duyarlılıkları olan bir sorun olduğunu ifade eden İldem, "Sayın Cumhurbaşkanımızın içten temennisi, çatışmaların, tahrik edici olayların süratle sona ermesi ve tarafların yeniden barış sürecinde ilerleme sağlanmasını mümkün kılacak girişimlere olanak verecek bir noktaya dönmeleridir" diye konuştu.

Türkiye'nin arabuluculuğu

Türkiye'nin arabuluculuğuyla ilgili bir soru üzerine de İldem, Cumhurbaşkanı Sezer'in Arafat, Barak ve Mübarek'le yaptığı görüşmelerin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Gerek İsrail, gerek Filistin, Türkiye'ye büyük güven duymaktadır ve katkısını beklemektedir. Tarihi bağlara sahip olduğumuz Filistinliler ve kesintisiz diplomatik ilişkiler sürdürdüğümüz İsrail, Türkiye'nin önemli katkı yapacağı inancındadırlar. Cumhurbaşkanımızın Mübarek ile görüşmeleri önümüzdeki günlerde de olabilir" diye konuştu.

İldem, özel bir temsilci gönderilip gönderilmeyeceği sorusu üzerine, "Gerekirse o da yapılır" cevabını verdi.

Arafat-Barak Zirvesi'nin Türkiye'de yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir başka soru üzerine de, "Türkiye barışa katkısı olabilecek her türlü girişimi yapmaya hazırdır. Elbette, bu tür girişimlerde ev sahipliği yapma olasılığını da dışlamamak gerekir. Konu izleniyor, ancak şu anda bu konuda açıklama yapamam" diye konuştu.

ABD'ye Ermeni uyarısı

İldem, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nden geçen sözde Ermeni soykırımı karar tasarısına değinerek, bunun muhtemelen önümüzdeki salı günü Genel Kurul'a gelmesinin söz konusu olduğunu kaydetti. İldem, Cumhurbaşkanı Sezer'in çeşitli kanallardan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve Türkiye halkının duyarlılığını en açık şekilde ABD Başkanı Clinton'a ilettiğini bildirdi. Genel Kurul'da görüşme olasılığının arttığına dikkati çeken İldem, "Türkiye, Güney Doğu Avrupa'da, Kafkaslar'da ve Ortadoğu'da önemli bir role sahip bir ülkedir. ABD'nin bunun bilincinde olarak bir hareket benimsemesi çıkarına olacaktır" dedi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim | Dizi
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...