YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Ruslar'a Alman hayranı Çar

RUSYA'DA önceki gün yapılan devlet başkanlığı seçimini, Rus milliyetçiliği ve yayılmacılığı üzerine politika üreten Alman hayranı Vladimir Putin kazandı. Putin yüzde 52.2 ile yarışı kazanırken, Komünist lider Züganov yüzde 29.45'te kaldı. Seçimlere katılma oranının yüzde 68.86 olduğu açıklandı.
ÇEÇENİSTAN'DA tüm baskılara rağmen katılım oranı yüzde 9'da kalırken Tataristan seçime rağbet göstermedi. Katılım yüzde 25'in altında olunca Tataristan'daki seçim iptal edildi. Çin ve Avrupa, Alman hayranı Putin'in kazanmasından memnun olurken Washington tedirgin olduğunu gizlemedi.

MOSKOVA- Rusya'da önceki gün yapılan devlet başkanlığı seçimini, beklendiği gibi, Alman hayranı Vladimir Putin kazandı. Sonuç Almanya tarafından sevinçle karşılanırken ABD rahatsızlığını gizlemedi. Merkez Seçim Komisyonu başkanı Aleksandır Veşniyakov, Türkiye saatiyle 09.00'da yaptığı açıklamada, "kesin olmayan sonuçlara göre Putin, Devlet Başkanı seçildi" dedi. Resmi sonuçların 6 Nisan'a kadar ilan edilmesi bekleniyor. Putin yüzde 52.2 ile yarışı önde bitirirken, Komünist Partisi lideri Gennadi Züganov yüzde 29.45 ile onu izledi. Seçimlere katılma oranının yüzde 68.86 olduğu açıklandı. Putin, dün sabaha karşı geldiği seçim karargâhında, rakipleri ile hükümette birlikte çalışmaya hazır olduğunu, bazı rakipleri ile görüşeceğini, birlikte çalışmaya hazır olduklarını görürse kendilerini hükümette yer almaya davet edeceğini söyledi. Putin, Komünist Partisi lideri Züganov, eski Başbakan Yevgeni Primakov ve Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov'un adlarını öne çıkararak, bu politikacıların, Çeçenistan ile ilgili ulusal birliğin korunmasına katkı yaptıklarını kaydetti ve "Ancak cebini doldurmaktan başka bir amacı olmayanlarla görüşmem" dedi.

Dış politikada değişiklik

Bazı bakanlar ve güvenlik yetkilileriyle dün sabah bir toplantı yapan Putin, seçim zaferinin, hükümetinin Rusya'nın yeniden yapılanma çalışmaları ve yakın gelecekteki ekonomik stratejilerine verilen destek olduğunu söyledi. 5 Mayıs'ta yemin edecek olan Putin, görevini devralıncaya kadar yeni hükümetini açıklayamıyor. Bu arada, Dışişleri Bakanı İgor İvanov, Putin ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, "Dış politika alanında değişiklikler yapacağız. Bu değişiklikler, dünyadaki derin değişime ayak uydurmak için yapılacak"dedi, ancak ayrıntı vermedi.

'Yasaların diktatörlüğü olacak'

Yeltsin dönemindeki reform hareketinde yıllarca Başbakanlık yapan Viktor Çernomırdin, Putin'in Devlet Başkanı seçilmesi ile birlikte artık "siyasi maceracılar ve deneme-yanılmacıların döneminin bittiğini" söyledi. Çernomırdin, Putin'in çalışkan ve düzeni sağlayabilecek, ekonomik kalkınmayı hızlandıracak bir kişi olduğunu belirterek, "toplumun ihtiyacı olan kişi bu" dedi. Çernomırdin, Putin'in bir diktatör olmayacağını, ancak onun döneminde, "yasaların diktatörlüğünün" olacağını da kaydetti ve "Rus toplumu artık diktatörlüğe geri dönüşü asla kabul etmez" dedi. Hayatının biçimlenmesinde çok önemli bir yer edinen Alman asıllı hocasının da etkisiyle Batı Rusya'da Alman kültürünün etkisiyle yetişen Putin'in Avrupa ile ilişkilere önem vereceği, ancak ABD ile Soğuk savaş dönemini andıran bir ilişkiye girebileceği belirtiliyor. Rusya'yı yeniden diriltmik, Rus milliyetçiliğini güçlendirerek ekonomik çöküşü kamufle etmek istiyen Putin ve ekibinin, bölgesel ve küresel dözeyde gerilime yol açacak icraatlara girişmesi bekleniyor.

Tatarlar seçimi boykot etti

MOSKOVA- Rusya'ya bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti'nde önceki gün yapılan Devlet Başkanlığı seçimlerinin düşük katılım nedeniyle geçersiz sayıldığı açıklandı. Rusya Merkezi Seçim Komisyonu yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Tataristan seçmenlerinin yüzde 25'inin oy kullandığını belirterek, "Katılım neden bu kadar anlamıyoruz. Parlamento seçimlerine kıyasla rakamlar üç kat düşük" diye konuştular. Rus gözlemciler, katılım oranlarının Kazan yönetimi tarafından Moskova ile pazarlık yapmak amacıyla kasıtlı olarak düşürüldüğünü ileri sürdü. Federasyon içinde özel statüye sahip olan Tataristan'da, Putin'e karşı tepkinin arttığı belirtiliyor. Tatarlar, Rusya Devlet Başkanı'nı seçmek istemiyorlar" sözleriyle açıkladılar. Putin seçimden önce Kazan'a yaptığı ziyarette, Tataristan'ın kanunlarının Rusya'nınkilerle eşitlenmesini istemiş, seçimden sonra bu ülkeye yönelecek baskıların işaretini vermişti. Tatarlar Putin'in saldırgan politikalarından oldukça rahatsız.

Çeçenistan'da katılım yüzde 9

RUS ordusunun bütün baskılarına, Putin için oy vermeyen bölgeleri bombalayacakları tehditlerine rağmen Çeçenler seçime katılmadı. Rusya Merkezi Seçim Komisyonu (MSK), Devlet Başkanlığı seçimlerinin Çeçenistan sonuçlarını da açıkladı. Çeçenistan'da 31 bin 666 seçmenin sandık başına gittiğini belirten MSK yetkilileri, bu rakamın toplam seçmen sayısının yüzde 9.65'ini oluşturduğunu belirttiler. Tespitlerin henüz kesinleşmediğini sözlerine ekleyen yetkililer, seçim sırasında bölgede herhangi bir olayın yaşanmadığını da kaydettiler. Çeçenistan'ın bazı bölgelerinde yapılan oylamalardan ise Züganov birinci çıktı. Çeçenistan'ın Gudermes bölgesinde kullanılan oyların yüzde 36.9'unu Züganov alırken, Putin yüzde 30'da kaldı. Çeçen asıllı aday Umar Cebrailov ise yüzde 18 ile üçüncü oldu.

ABD rahatsız

Devlet Başkan Vekili olmasından itibaren ABD tarafından tedirginlikle karşılanan Putin'in seçimi kazanması Washington'da iyimser karşılanmadı. ABD, bir süre için yeni Moskova yönetiminin eylemlerini dikkatle izleyecek. Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Putin'i "çok karmaşık bir kişi" olarak niteledi ve "Putin'in geçmişiyle ilgili önemli noktalar var" diyerek, yeni Rus liderinin KGB geçmişine değindi. Putin'e verilen desteğin, Rus halkının istikrar ve düzene duyduğu özlemin bir ifadesi olduğunu söyleyen Albright, "Ancak umarız bu düzen, D'si büyük harfle yazılan bir düzen olmaz" sözleriyle Putin'in Rusya'da son dönemde artan otoriter devlet eğilimine karşı ABD'nin duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. Gözlemciler, Clinton'ın yeni lideri daha yakından tanımak amacıyla önümüzdeki aylarda Moskova'ya gidebileceği ifade edildi.

Avrupa memnun

Putin'in kazanması Çin ve Avrupa'da memnuniyetle karşılandı. Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin, Putin'e bir mesaj göndererek onu ve Rus halkını yürekten kutladığını belirtti. Jiang, "Çin ve Rusya'yı iyi komşular, iyi ortaklar ve iyi dostlar haline getirmek için iki ülke arasındaki stratejik işbirliğini genişletmek ve derinleştirmek yönünde Putin ile birlikte çaba harcamayı arzuladığını da" kaydetti. Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Putin'i tebrik ederek, "İki ülke insanlarının iyiliği ve Avrupa'nın güvenliği için, aramızda varolan stratejik işbirliğini sonuna kadar kullanmalıyız" dedi. Dışişleri Bakanı Joschka Fischer ise, Rusya'nın Putin'e, Çeçenistan'daki savaşı hemen bitirme çağrısında bulundu. Putien'i kutlayan diğer Avrupa ülkeleri de çeçenistan'da çözüm istediler. Japonya, Putin'in kazanmasından memmun olduğunu bildirdi. Finlandiya sonucun Çeçenistan'a barışçıl bir çözüm için öncülük etmesini beklediklerini söyledi. İngiltere ise, Putin'le işbirliği içinde çalışmayı dört gözle beklediklerini söyledi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...