YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Bakü-Ceyhan tehlikede

PETROL şirketlerinin Hazar'daki petrol rezervinin düşük olduğu yönündeki propagandasından hareket eden The Los Angeles Times, ABD'li diplomatların da Bakü-Ceyhan'ı stratejik bir hayal olarak nitelediklerini ve projeden vazgeçilebileceğini iddia etti.

NEW YORK- Hazar havzası petrol rezervlerinin, verimlilik açısından asgari miktar olan 6 milyar varil yerine sadece 4 milyar varil petrole sahip olduğunun anlaşıldığı, bu nedenle Bakü-Ceyhan projesinin yapılabilir olmaktan çıktığı öne sürüldü. Los Angeles Times gazetesinin ortaya attığı iddiaya göre, son gelişme, toplam maliyeti 2.5 milyar dolar olan Baku-Ceyhan projesini tehlikeye attı. İddiasını, bölgede incelemelerde bulunan uzman ve analistlerin yaptıkları açıklamalara dayandıran gazete, son dönemde artan petrol fiyatlarının projeyi kurtarmaya yetmeyeceğini savundu.

Gazeteye açıklamada bulunan "Petroleum Finance Co." adlı kuruluşun direktörü Julia Nanay, "uluslararası piyasada yükselen petrol fiyatlarının, Baku-Ceyhan projesini eskisinden cazip hale getirmekle birlikte rezervlerde umulan miktarda petrol bulunmadığının anlaşıldığını" öne sürdü. Los Angeles Times, "11 firmadan oluşan konsorsiyom üyelerinin, rezervlerde yeterli petrol olmadığına kanaat getirdikleri takdirde projeden vazgeçebileceklerini" de savundu. BP-Amoco önderliğindeki konsorsiyomun proje için toplam 12 milyar dolar yatırım yapacağı bildiriliyor.

Boru hattı siyaseti

ABD yönetimi tarafından da desteklenen proje, Hazar petrollerini Bakü'den Ceyhan'a kadar uzanacak bir boru hattıyla Batı pazarlarına ulaştırmayı hedefliyor. Projenin siyasi yönünün ise Hazar petrollerini Rusya ve İran etkisinden kurtarma amacına yönelik olduğu ifade ediliyor. ABD'li diplomatların Bakü-Ceyhan'ı stratejik bir hayal olarak nitelediklerini belirten gazete, hatta verilen desteğin en önemli sebebinin, İran'ın Hazar'da anahtar ülke konumuna gelmesini önlemek ve Batı'nın bölgedeki nüfuzunu artırmak olduğunu yazdı. Clinton'ın dış politikada önceliği demokrasiye verdiğini kaydeden gazete, Bakü-Ceyhan konusunun bunun dışında tutulduğunu belirtti.

Azerbaycan ve Kazakistan Devlet Başkanları'nın ABD'de çok iyi ağırlandığını hatta insan hakları ihlalleri konusunda kötü bir sicili bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı'nın bile hoş karşılandığını yazan gazete, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın çok geniş bir jeopolitik bölge üzerinde oynadığını ifade etti. Bazı uzmanların bu siyaseti tehlikeli bulduğu, İran'ı dışlamanın ve Rusya'yı sınırlamanın beklenildiğinden daha olumsuz sonuçlara yol açabileceğinden korktuğu ileri sürüldü. Türkiye'nin bölgesel gücünü Bakü-Ceyhan'a bağladığını belirten gazete, ABD'nin desteğinin şimdilik sürdüğünü kaydetti.




Kağıda basmak için tıklayın.

Ruslar'a Alman hayranı Çar
RUSYA'DA önceki gün yapılan devlet başkanlığı seçimini, Rus milliyetçiliği ve yayılmacılığı üzerine politika üreten Alman hayranı Vladimir Putin kazandı. Putin yüzde 52.2 ile yarışı kazanırken, Komünist lider Züganov yüzde 29.45'te kaldı. Seçimlere katılma oranının yüzde 68.86 olduğu açıklandı.
Barış değil yardım istedi
Clinton'ın Cenevre'de görüştüğü Esad'dan barış değil, Barak'a yardım etmesini istediği ortaya çıktı. Suriye Dışişleri Bakanı Şara, "İsrail adına öneri getirmeyip Barak'a yardımcı olmamızı istemesini yadırgadık" dedi

Mavi Akım Projesi Rusya'nın tekelinde

Hint askerleri camileri bile arıyor
KEŞMİR_ Hindistan işgali altındaki Keşmir'de son yaşanan çatışmaların ardından harekete geçen Hindistan askeri birlikleri, bölgedeki tüm binaları didik didik arıyor. Aramalarda camiler de kontrol ediliyor. Hindistan askeri yetkilileri, Chack-dadi bölgesinde yaşanan çatışmalarda bir camiye saklanan gerillaların açtığı ateş sonucu iki Hintli askerin hayatını kaybettiğini, 3 gerillanın da ölü olarak ele geçirildiğini belirtti. Hindistan ordu sözcüsü, "Chack-dadi operasyonunu bitirdik. Arama çalışmalarımız sürüyor" dedi. Hindistan'ın Müslümanlar'ın çoğunlukta olduğu tek eyaleti olan Keşmir'de bağımsızlık için 12 ayrı grup mücadele veriyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...