YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Almanya'ya tank resti

Cumhuriyet tarihinin en büyük askeri ihalesi olan ortak tank üretimi ihalesi öncesinde Almanya ile ipler iyiden iyiye gerildi. Ankara, insan hakları ihlallerini gerekçe gösteren Almanya'ya rest çekti.

İSTANBUL- Cumhuriyet tarihinin en büyük askeri ihalesi öncesinde Almanya'nın Türkiye'ye satılması gündeme gelen tankları vermekte güçlük çıkarması yeni bir krize neden oldu. Daha önce çeşitli defalar Türkiye'ye Leopard-I A 5 tankı satan Almanya'nın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterine dahil edilmesi planlanan 150 tankın satışına bir türlü onay vermemesi Ankara'yı kızdırdı. Bir süre önce Yunanistan'a aynı sınıf tanktan 192 adet satan Berlin'in bu tavrı üzerine Türk hükümeti, alımı bütünüyle iptal etme kararı aldı. Böylece 250 tankın satışı ve 750 tankın da ortak üretimini öngören 7 milyar dolarlık büyük tank ihalesi öncesinde Alman üretimi Leopord-2 tankının şansı azaldı. Leopard-2'lerin Türkiye'ye satışı için bir taraftan yoğun kulis faaliyeti yürüten, diğer taraftan da Yeşiller grubunun satışa yönelik muhalefetini aşmaya çalışan Almanya'nın, anlaşılmaz tutumuna rağmen büyük ihaleyi kazanmak için yoğun çaba sarfetmesi bekleniyor. Alman hükümetinin 7 milyar dolarlık büyük ihaleden vazgeçmesinin sözkonusu olamayacağı, ancak Yeşiller grubunun tepkilerini dindirmek için 150 tanklık küçük satıştan vazgeçmiş olabileceği belirtiliyor. Fakat ne olursa olsun özellikle Türkiye'yi baz alarak silahlanan Yunanistan'a kara kuvvetlerindeki güç dengesini değiştirecek ölçüde tank satılmasının Ankara'yı büyük ölçüde rahatsız ettiği ve bu nedenle Türkiye'nin büyük ihalede Almanya'ya pürüz çıkarabileceği bildiriliyor.

AKKA'yı bahane ediyorlar

Son alım için onay vermeyen Almanya, çoğunlukla Avrupa Konvansiyel Kuvvetler Anlaşması (AKKA) ve Türkiye'deki insan hakları ihlallerini gerekçe göstererek silah satışında Türkiye'ye zorluk çıkarıyor. Çünkü AKKA; Türkiye'nin, Avrupa ülkelerinden aldığı silahların Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde kullanılmamasını öngörüyor. Geçtiğimiz dönemlerde Türkiye'ye çok sayıda Leopard-I A I, I A 3 ve I A 5 satan Almanya, bu tankların Türkiye'nin doğusunda kullanıldığını kendince maddi belgelere dayanarak göstermiş ve koalisyon ortağı Yeşiller grubunun baskısıyla Ankara'ya diplomatik bir dille tepki göstermişti. Ankara ise Almanya'nın bu tavrına Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Yunanistan'ın yanı sıra İran, Irak ve Suriye faktörlerini dikkate alarak silahlanması gerektiğini bildirerek karşılık vermişti. Toplam 250 tankın satışını, 750 tankın da Türk şirketleriyle ortak olarak üretimini bir başka deyişle teknoloji transferini öngören 7 milyar dolarlık ihaleyi Almanya'nın kesinlikle kazanmak isteyeceği belirtiliyor. İhalede Leopard-2'nin karşısına Amerikan yapımı M I A 5 Abrams tankı rakip olarak çıkacak. Savunma Sanayii Uzmanı Aydın Çetiner, "Almanya'nın 7 milyar dolarlık büyük tank ihalesini gözden çıkarması beklenemez. Çünkü bu proje çok büyük ve Almanya Yeşiller engeline rağmen fiili ihracatını artırması gerektiğinin ayrımında. Ancak 150 tankın alımında çıkan son pürüz, Almanya'nın ABD yapımı Abrams karşısındaki şansını düşürebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Haber MERKEZİ

 


Kağıda basmak için tıklayın.

Yardımlar 'deve' yatırımlar 'kulak'
Binlerce depremzede kışı delikli çadırlarda geçirmek zorunda kalırken, hükümet deprem yaralarını sarmak için deprem vergilerinin üç aylık tahsilatı kadar harcama yaptı. Geri kalan uluslararası ve yurtiçi yardımlar ise devletin kasasını doldurdu.
Helikopter ihalesi yılsonu
ATAK Helikopter Projesi Genel Koordinatörü Gürkan, projenin ilk aşamasının yıl sonuna kadar gerçekleşebileceğini, 2003 yılında da ilk helikopterin üretim hattından çıkacağını bildirdi.
FENER GALİP GELDİ hayat normale döndü
Fenerbahçe'nin, Avrupa Fatihi Galatasaray'ı tek golle yenmesi yurt çapında psikolojik bir rahatlamaya yol açtı. Borsa bile yükseldi.
Yusuf İslam Röportajı...
Mesaj için bir yol gerekiyordu

Arat'ın kaderi Sunalp'e benzedi

Çakıcı heyecanı
Karagümrük'teki olaylardan sonra Alaattin Çakıcı'nın dün Kartal Cezaevi'nde vurulduğu haberleri heyecan yarattı. Ancak haberin doğru olmadığı anlaşıldı.
Havada kalan savunma
YÖK tarafından hazırlanarak Köşk'e sunulan ÖSS raporunda ek-puan sisteminin meslek ve teknik liseleri mağdur etmediği ileri sürüldü.
Evcil konuşmadı
MALKİ cinayeti ile ilgili hakkında idam istenen Erol Evcil, ilk kez katıldığı duruşmada iddianameyi okumadığını söyleyince duruşma ertelendi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...