YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


YÖK TARAFINDAN KÖŞK'E SUNULAN ÖSS RAPORU BOŞ ÇIKTI

Havada kalan savunma


YÖK tarafından hazırlanarak Köşk'e sunulan ÖSS raporunda ek-puan sisteminin meslek ve teknik liseleri mağdur etmediği ileri sürüldü.

İSTANBUL- YÖK Başkanı Kemal Gürüz, geçen öğretim yılında uygulamaya konulan yeni sınav sisteminin mesleki ve teknik lise mezunlarının önünü tıkadığı yönündeki tepkilerin doğru olmadığını savundu. YÖK tarafından Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sunulan rapora göre, teknik lise ve endüstri meslek lisesi çıkışlı adayların geçen yıl teknik eğitim fakültelerine yerleşenler içindeki oranı yüzde 79.9 olarak gerçekleşti. Önceki yıl bu oran yüzde 53.8'di. Teknik ve endüstri meslek lisesi öğrencilerinin 1999'da teknik eğitim fakültelerine yerleşme oranında yüzde 48.5 artış oldu. Öğretmen lisesi çıkışlı adayların öğretmenlik programlarına yerleşme oranlarında da geçen yıl artış görüldü. Ticaret meslek lisesi, kız meslek lisesi, otelcilik ve turizm meslek lisesi mezunu adaylardan, 1999'da, mesleki eğitim fakültelerine yerleşenlerin sayısı önceki yıla göre yüzde 11'lik artışla 1654 kişi oldu. İletişim meslek liselerinden 1999'da başvuran 532 adaydan 7'si iletişim fakültelerine yerleşti.

İşte Gürüz'ün çarpıttığı gerçekler

Gürüz, Türk eğitim sistemini alt üst eden ve yüzbinlerce öğrenciyi mağdur eden ÖSS uygulamasının mesleki ve teknik lise çıkışlı gençler için avantaj sağladığı iddiasında bulundu. İddiasını kanıtlamak için çeşitli sayılar veren Gürüz, geçen yıl yapılan ÖSS sınavlarına kaç bin meslek ve teknik lise mezununun girdiği, bunların kaçının yükseköğretim proğramlarına girmeye hak kazandığı ile ilgili oranları es geçti. Ayrıca Gürüz, bir önceki yıl sınava girenlerin tüm yükseköğretim programlarında sağladığı başarı oranlarına da yer vermedi.

Anadolu çocuklarının dramı

Gürüz'ün raporunda, Anadolu'daki okullar ile batıdaki liseler, özel liseler, fen ve Anadolu liseleri arasındaki korkunç farklara da yer verilmediği ortaya çıktı. Rapora göre 3 bin 119 civarında meslek ve teknik liselerinde okuyan öğrencilerin kendi alanlarında başarılı olduğu anlaşılıyor. Ama sorun, söz konusu öğrencilerin diğer liselerden mezun olan öğrencilerden zeki ve başarılı olsalar dahi kendilerine dayatılan alanlar dışındaki yüksek öğretim programlarını tercih etmeleri halinde karşılaştıkları dezavantajlar. Raporda gözden kaçırılan bir diğer gerçek ise ÖSS uygulamasından sonra meslek ve teknik liselere yapılan başvuruların önceki yıllara oranla sayısıl bir karşılaştırılmasının yapılmamış olması. Tek sınav uygulamasından sonra bu okullarda kaç bölüm kapatıldı, kaç tane okulun kapısına kilit vurulmak üzere olduğu hiç yansıtılmamış. Bu sistemle yüzlerce okul kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...