YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama


Dikenli bir sansür

Ömer Erdem ve Cevdet Karal yönetiminde iki ayda bir düzenli olarak çıkan Kaşgar, insan doğasına dikkat çekiyor.

Kaşgar, son sayısını, insan doğasının bireyi ve toplumu dinamitleyen yönlerine dikkat çekerek açıyor. İnsanın evrensel günahlarının karşısında şahdamarında yankılanan sesten büyüyen bir edebiyat anlayışını bir kez daha işaretleyerek, herkesi yanılgıların muhasebesine çağırıyor. Alim Kahraman "Hatıraları Nasıl Okumalı" derken Beşir Ayvazoğlu, Nuray Mert'in Cogito'nun 'yerlilik' sayısındaki yazısını eleştirerek, 'çevre'de sayılanların da üst-sanat ürünleriyle ilgilenebileceklerini, üretebileceklerini savunuyor. Ömer Erdem: "Şiir kelimelerle yazılır fakat kelime değildir" diye başlayan "Şiirde Kelime" başlıklı yazısında, şiirin yazıdan önce de varolduğuna dikkat çekiyo. Cevdet Karal'ın "İyi Fikir Sokağı", "Dostlar Apartmanı" adresindeki, "no"lardan oluşan şiiri, "Ziyaretçilere not: Kapılarını çalmayın. Tek mülkü hayat olanlar taşındı" notuyla başlıyor. Ve, Cahit Koytak üç şiiriyle Kaşgar'ın bu sayısında. "Prolog", "Dülger" ve "Bedevi" diyor. Bedevi'den 'tadımlık': "İyi şiir mi, evet, / Sularıma kuyruk / Vuruşundan tanırım / Ve saldığı dalgalardan, / Millerce öteden tekneme..." Selim İleri, kalbindeki Üsküdar'ı; Mustafa Çiçekler, Modern İran Edebiyatında Mensur Şiirin Doğuşunu anlatıyor. Ve elbette Kaşgar'ın bu sayıdaki şairleri ve şiirleri: Hüseyin Atlansoy: "Güvercin Konup da Uçar" ve "Söylenmeler", Nizar Kabbani: "Vaha" ve "Kitabu'l-Hubb'dan", Şeref Birsel: "Üşümek", John Milton: "Vaktinde", Dagmar Nick: "Gece Nöbeti", Hilmi Tezgör: "Balkon" ve "Derin Örtü", M. Akif Kuruçay: "Minos'un Ölümü", Bünyamin K.: "Dağdan Bağıran", N. Yerli: "Monologlar", Ahmethan Yılmaz: "Jeeple-Safari1999@Mailcity.com", Zeyrekzade Mehmet Efendi: "Gazeller" ve Ömer Erdem "Parkinson" ve "Çürük Kiraz". (Tel:




Kağıda basmak için tıklayın.

Kirpi'yi 'kuşa' çevirmişler

Alevî-Bektaşî-Nusayrîler...
Ülkemizde en çok tartışılan konuların başında Alevilik ve Bektaşilik gelir. Bu konuda tartışan taraflar ya Alevilik ve Bektaşilik lehinde ya da aleyhinde yazarlar. Birbirlerinin yazdıklarına cevap vererek tartışma sürer gider.
Tartışmalı konulara, düzenlediği ilmi toplantılarla açıklık getirmeye çalışan ve konuyu ehil kimselere tartıştıran İslamî İlimler Araştırma Vakfı (İSAV), "Tarihsel ve Aktüel Boyutlarıyla Türkiye'de Alevîler, Bektaşîler ve Nusayrîler" konulu milletlerarası tartışmalı bir toplantı düzenlemişti. 21-23 Kasım 1997 tarihinde İstanbul'da düzenlenen bu toplantıya yurt içinden ve yurt dışından tanınmış bir çok araştırmacı katılmış ve oldukça verimli toplantılar ve tartışmalar yapılmıştı.
Toplantıda sunulan yabancı dildeki bildiriler tercüme edilip bir araya getirilerek Ensar Neşriyat (tel: 0212.513 43 41) tarafından kitaplaştırılıp konuyla ilgilenenlerin istifadesine sunuldu. Kitapta, eserleriyle ülkemizde yakından tanınan İrene Melikoff, Hamid Algar, Butrus Ebu Manneh, Kais Firro, Karin Varhoff, David Shankland gibi yabancı araştırmacılar ile, ülkemizde, bu sahada akla ilk gelen isimlerden Ahmet Yaşar Ocak ve İlber Ortaylı, Hakan Yavuz, Mustafa Öz, Niyazi Öktem, İsmail Engin, İlyas Üzüm gibi araştırmacıların birbirinden değerli bildirileri yer alıyor. Bu tip tartışmalı toplantılarda görmeye alışık olduğumuz İzzettin Doğan toplantıya müzakereleriyle katılmış. Günümüz Türkiye'si şartları düşünüldüğünde üzerinde sağlıklı bir şekilde çalışılması zor sahalardan biri olan Alevilik ve Bektaşilikle ilgili bu kitap sahayla ilgilenenlerin kütüphanelerinde bulunması gereken bir kitap .

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...