YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Barış değil yardım istedi

Clinton'ın Cenevre'de görüştüğü Esad'dan barış değil, Barak'a yardım etmesini istediği ortaya çıktı. Suriye Dışişleri Bakanı Şara, "İsrail adına öneri getirmeyip Barak'a yardımcı olmamızı istemesini yadırgadık" dedi

BEYRUT- Suriye Dışişleri Bakanı Faruk el Şara, ABD Başkanı Bill Clinton'ın önceki gün Cenevre'de Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'dan, İsrail Başbakanı Ehud Barak'a "sorunlarından sıyrılması için" yardımcı olmasını istediğini söyledi. Lübnan gazetesi Es-Safir'e demeç veren el Şara, "Cenevre zirvesinden mucize çıkmasını beklemiyorduk, ama toplantıya Barak'a yardım etmek için de gitmemiştik doğrusu" dedi. El Şara, "Clinton'ın İsrail adına öneri getirmeyip Suriye'den, güçlüklerle karşı karşıya olduğunu söylediği Barak'a yardımcı olmasını istemesini yadırgadık. Barak sıkıntılı duruma kendi kendine düştü. Clinton'a, Suriye'nin haklarından vazgeçmediğini ve geçmeyeceğini belirttik" ifadesini kullandı.

ABD: Derin görüş farklılıkları var

ABD ise, İsrail ve Suriye arasındaki görüş farklılıklarının, müzakerelerin kısa bir süre içinde yeniden başlamasını engelleyecek kadar büyük olduğunu ancak arabulucuk gayretlerini sürdüreceğini belirtti. Beyaz Saray sözcüsü Joe Lockhart, Clinton-Esad zirvesinin ardından yaptığı açıklamada, "Görüşmelerin ne zaman devam edeceğini tahmin etmek imkansız. Çok önemli görüş farklılıkları var. Görüşmelerin yeniden başlamasının taraflar için verimli olacağına inanıyoruz" diye konuştu. Lockhart, Clinton'ın müzakerelerin sonuçları hakkında bilgi vermek için Barak ile bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek, ABD Ortadoğu elçisi Dennis Ross'un, taraflar arasındaki görüş farklılıklarını ortadan kaldırmak maksadıyla İsrail'e gittiğini söyledi.

Sorumlu İsrail

Golan'daki ısrarından geri adım atmayan Suriye, zirvenin sonuçsuz kalmasından İsrail'in sorumlu olduğunu açıkladı. Clinton-Esad zirvesinin ardından bir bildiri yayınlayan Devlet Başkanlığı Sözcüsü Cubran Kurih, zirvenin, İsrail'in, 4 Haziran 1967 tarihinde girdiği Golan tepelerinden taviz vermeye yanaşmaması sebebiyle başarısız olduğunu vurguladı. Bildiride, bölgedeki su kaynaklarının paylaşımı, İsrail'in güvenlik endişeleri ya da diplomatik ilişkiler konusunda yorum yapılmadı. İsrail ise, sürecin önünün açılamamasından Hafız Esad'ın sorumlu olduğunu iddia etti.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...