YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


GSM ihalesi çok konuşulacak

3 Nisan'da teklif verme süresi dolacak olan GSM ihalesinde ihale yöntemi ve teklif verme süresinin kısa tutulması eleştirilere yol açıyor. En önemli eleştiri noktası ihalenin kapalı zarf usulü ile yapılması.

Teklif verme süresi 3 Nisan'da sona erecek olan GSM ihaleleri, şimdiden tartışılmaya başlandı. GSM ihalesi, ihale için şartname alan firmalar da dahil olmak üzere birçok kesim tarafından teklif verme süresinin kısalığı, ihale yöntemi ve ihale şartnamesiyle ilgili olarak eleştiriliyor. Böyle bir ortamda yapılacak ihalenin sağlıklı olmayacağı görüşü ağırlık kazanıyor. Birçok büyük holding ve medya patronunun yanısıra yabancı şirketlerin de büyük ilgi gösterdiği 3. ve 4. GSM ihalesi öncesi yaşananlar mide bulandırıyor. Yaklaşık 1.6 milyar dolarlık bir gelir hedeflenen ihale öncesi en büyük tartışma ihale yöntemi ile teklif verme süresinin kısalığı üzerinde yoğunlaşıyor.

İhale yöntemi yanlış

GSM ihalesiyle ilgili tartışmaların en yoğun şekilde yaşandığı konu ihalenin yöntemiyle ilgili. Kapalı zarf usulü ile yapılacak ihalede en yüksek bedeli veren firma ilk GSM lisansını alacak. İkinci lisans da ise birinci ihaleye katılan firmalar davet edilecek ve bu firmalardan birinci ihaledeki belirlenen tutar yada onun üzerindeki teklifler dikkate alınacak.

Kapalı zarf usulü ihale, satışın şaibeye açık olması nedeniyle eleştiriliyor. Açık artırma yapılmamasının da GSM'lerin gerçekçi bir fiyata ulaşmasına engel sayılıyor. Ayrıca açık artırma yapılmamasının fiyatın düşük kalmasına yol açacağı, böylece Turkcell ve Telsim'in ödediği 500'er milyon doların "düşük" olduğunun kamuoyundan gizleneceği ileri sürülüyor. GSM ihalesini yakından izleyen ticari çevreler, birinci ihaledeki tutarın, ikinci ihalede uygulanması ihtimalini de rekabete aykırı görüyorlar.

Daha önce yaşanan "Tofaş Oto" örneğinde olduğu gibi zarfların kapalı kapılar ardında açılması olasılığının, siyasi iradenin "ihaleye fesat karıştırdığı" suçlamasını gündeme getirebileceğini savunan aynı çevreler, ihale öncesi bazı altyapı hazırlığı yürüten firmalara da dikkat çekiyorlar.

Teklif verme süresi kısa

GSM ihalesi için şartname alan şirketlerin en çok eleştirdiği konu ise teklif verme süresinin kısalığı konusu. Toplam 30 şirketin şartname aldığı ihale için teklif verme süresi 3 Nisan'da doluyor. Ulaştırma Bakanlığı bütün eleştirilere rağmen, sürenin uzatılmasına yanaşmıyor. Bakanlık yetkilileri, ihaleye katılacak şirketlerin teklif verme süresinin uzatılması yolunda teklif getirdiklerini ancak yapılan değerlendirmeler sonucunda sürenin uzatılmasına gerek olmadığının kararlaştırıldığını söylediler.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...