YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Anadolu insanı için demokrasi

 
Anadolu insanının İngilizlerin Magna Carta'sından, Fransız Devrimi'nin ilkelerinden, Amerika Bağımsızlık Bildirisi'nin esaslarından daha zengin, daha derin ve daha köklü bir kültürü vardır.

 

Türkiye'nin üzerine bir karabulut gibi çöken, baskı ve şiddetle ayakta durmaya çalışan dayatmacı siyasal yapıyı değiştirmeden, Avrupa Birliği'ne tam üye olmak yıllarca sürer. Siyasi hayatı yeniden yapılandırmak için başta FP olmak üzere, bütün siyasi partilere önemli görevler düşüyor.

Türkiye'yi, seçme gücünü kullanarak Malazgirt'ten beri sürekli değişim ve dönüşümün lokomotifi olmuş Anadolu insanı, açıklık içinde yeniden yapılandırabilir. Çünkü Anadolu insanının kültürü, değişim ve dönüşüme karşı olmadığı gibi, gelen günü, geçen günden daha güzel, daha üretgen kılmanın yol ve yöntemlerine de sahiptir.

Anadolu insanının İngilizlerin Magna Carta'sından, Fransız Devrimi'nin ilkelerinden, Amerika Bağımsızlık Bildirisi'nin esaslarından daha zengin, daha derin ve daha köklü bir kültürü vardır. Bu yüzden Anadolu insanı "Demokrasi"ye Batı'da olduğu gibi her türlü erdemin kendinden kaynaklığı bir değer sistemi olarak bakmaz. Ancak bu onun demokratik bir ortam oluşturmada gerekli kültürel temellere sahip olmadığı anlamına gelmez.

Türkiye'de Tanzimat'tan bu yana yenilenme hareketlerine bakılırsa, dayatmalara karşı, Anadolu insanın sabırla direndiği açıkca görülür. Günümüzde de özgürlüklerin savunmasını da o yapmaktadır.

FP de genel başkanlık yarışına Recai Kutan'la birlikte Abdullah Gül'ün de katılması, Türkiye'de yeniden yapılanma yolunda atılmış önemli bir adımdır. Çünkü yeniden yapılanmanın öncüsü parti başkanlarından önce Anadolu'nun bağrından kopup gelen seçmenler olacaktır.

Yeniden yapılanmanın yolunu, liderlerden daha çok, kötü gidişten kendisini sorumlu tutan Anadolu insanı açacaktır. O demokratik ortamda dayatmacılara karşı elli yıldan beri başarıyla mücadele etmektedir.

Meksikalı şair düşünür Octavio Paz'ın dediği gibi, Anadolu insanı için "Demokrasi bir inanç değildir ve mutluluk önermez. Elimizi komşumuza uzatmayı, özgürlük ve barış için diktatörlere karşı birlikte mücadele etmeyi öğreten yönetim biçimidir."

Demokratik mekanizma, Anadolu insanına, yeri ve zamanı gelince zorla yapmak zorunda olduğu değişimi ve dönüşümü oylarıyla yapma imkanı veriyor.

Anadolu insanı, demokratik mekanizma içinde yeni bir yeniden yapılanma dönemine giriyor.


28 Mart 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Nazif Gürdoğan

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...