YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'Kürtçe diye bir dil yok'

Başbakan Ecevit, Kürtçe yayın ve eğitim hakkı isteyen Avrupalı sosyalistlere, "Kürtçe kasetler ve gazeteler satılıyor. Ama kimse itibar göstermiyor. Zaten Kürtçe diye bir ana dil yok" dedi

ANKARA- Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu üyeleri ile Başbakan Bülent Ecevit arasında 'dil tartışması' yaşandı. Heyet üyeleri, Kürtçe yayın ve eğitim hakkının serbest bırakılmasını isteyince Ecevit, "Kürtçe kasetler, gazeteler çıkıyor. Ama kimse itibar göstermiyor. Zaten Kürtçe diye bir ana dil yok. Çeşitli lehçeler var" karşılığını verdi. Heyetin İspanyol Başkanı Baron Crespo, kendi ana dilinin de pek çok lehçeden oluştuğunu bildirerek, "Bizim dilimizde de lehçeler var. Ancak onlar da anayasal haklarının verilmesini istiyorlar" dedi.

'Yerel kültürler korunmalı' kılıfı

Başbakan Bülent Ecevit, Enrique Baron Crespo başkanlığındaki Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grubu heyetini Başbakanlık'ta kabul etti. Yaklaşık bir saat süren görüşmede sosyalist milletvekilleri, Türkiye'nin AB'ye adaylığını desteklediklerini, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin ayrılmaz bir parçası olduğu yönünde pekçok rapor verdiklerini söylediler. AB adayı Türkiye'nin yerel kültürler konusunda adımlar atması gerektiğine inandıklarını belirten parlamenterler, özellikle Kürtçe yayın ve ana dille eğitim hakkının tanınması gerektiğini belirttiler.

'Bakanımın Kürt olduğunu sonra öğrendim'

Kültürel haklar ile ayrılıkçı hareketlerin birbirine karıştırılmaması gerektiğini kaydeden Başbakan Ecevit ise İspanya ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde de ayrılıkçı hareketler bulunduğunu hatırlatarak, "Bizdeki dış destek Türkiye'yi bölmeye yönelik. Türkiye'de Kürt kökenliler, ordudan parlamentoya kadar üst düzey görevlere hiçbir engelle karşılaşmadan gelebilmektedir" diye konuştu.

İsim vermeden Şerafettin Elçi'yi geçmiş hükümetlerden birisinde bakan olarak görevlendirdiğini anlatan Ecevit, "Türkiye'de Türk-Kürt ayrımı yokken, bakan yaptığım kişinin Kürt olduğunu yıllar sonra öğrendim" dedi.

'Kürtçe bir lehçedir'

Ecevit ile heyet başkanı Crespo arasında dil konusunda bir diyalog daha yaşandı. Kürtçenin bir dil olmadığını savunan Ecevit, buna gerekçe olarak pekçok lehçeye ayrılmasını gösterdi. Ecevit'in sözlerine karşılık İspanyolca'nın da çeşitli lehçelerden oluştuğunu belirten Crespo ise, "Buna rağmen onlar da dile ilişkin hakların Anayasa'ya yansıtılmasını istiyorlar" dedi.

'Zana, istismar ediyor'

Görüşmede, kapatılan DEP eski Milletvekili Leyla Zana'nın durumu da gündeme geldi. Ceza İnfaz Yasası gereğince hükümlülerin sadece yakınları ve vatandaşı bulundukları ülke temsilcileri tarafından ziyaret edilebildiklerini belirten Ecevit, "Eğer Leyla Zana sağlık problemi nedeniyle müracaat etse tahliyesi sözkonusu olur. Ama Avrupa'yı tahrik etmek için sonra politik istismar malzemesi yapıyor" dedi. Parlamenterlerin sorusu üzerine, İHD Başkanı Akın Birdal'ın durumuna da değinen Ecevit, daha önce cezası sağlık nedeniyle ertelenen Birdal'ın rapor alması durumunda cezasını erteletebileceğini söyledi.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...