YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Ortaklar aday arıyor

HÜKÜMET ortakları, 5+5'in reddedilmesi ihtimalini gözönüne alarak, Demirel'e alternatif Cumhurbaşkanı adayı arayışına girdi

ANKARA- Tüm Türkiye'nin gözü bir hafta boyunca Meclis'te olacak. 29 Mart Çarşamba günü yapılacak Anayasa değişikliği ile ilgili ilk tur oylamanın sonucu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kaderini belirleyecek. Hükümet ortakları, Çarşamba günü yapılacak olan ilk tur oylamada Demirel'in seçilip seçilmeyeceğini de test etmiş olacaklar. Oylamadan olumsuz sonuç çıkması ihtimaline karşı ortaklar alternatif aday çıkarma hesapları yapıyor. Ancak, bu arayış içinde MHP'li isimlerin ön plana çıkması ise DSP'yi rahatsız ediyor. Parlamentonun mevcut yapısı içinde bir sol partiden Cumhurbaşkanı adayı gösterilmesinin sağ partilerin koalisyonuna yol açacağını dikkate alan DSP'liler, Demirel formülünün ortadan kalkması durumunda aday göstermemeyi planlıyor. Bu nedenle DSP içinde 'ortak aday' prototipine uygun isimler zikredilmiyor. Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in aday olmasına da imkansız gözüyle bakılıyor.

Liderler zirvesi yapılabilir

DSP lideri Bülent Ecevit'in Cumhurbaşkanlığı seçimlerini hükümetin geleceği ile yakından ilişkilendirmesi sebebiyle, DSP'li bir Cumhurbaşkanı adayına sıcak bakmadığı biliniyor. DSP'li bir adayın gösterilmesi halinde parlamentodaki diğer sağ partilerin '3. Milliyetçi Cephe" olarak adlandırılabilecek bir yapılanmaya gideceğinden endişe duyan Ecevit, kendi adayını göstermezken MHP'li adaylara da temkinli yaklaşıyor. 5+5'in kabul edilmemesi halinde hükümet ortakları, ortak aday sorununu liderler zirvesiyle çözmeyi hedefliyor. 'Ortak aday' görüşmelerine 4 Nisan'daki son oylamanın ardından başlanacağı belirtiliyor.

'Ortak aday'lar arasında, ANAP'tan TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, İstanbul Milletvekili Yılmaz Karakoyunlu, MHP'den Murat Sökmenoğlu, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ve Devlet Bakanı Tunca Toskay'ın isimleri geçiyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...