YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Stratejik eksen çatladı

YELTSİN döneminde ABD'ye karşı Çin ile yeni bir blok oluşturarak tek kutuplu dünya sistemine başkaldıran Rusya, Putin'in başa geçmesiyle bu politikasını terketti. Çin'i en büyük tehlike gören Moskova, ABD-Çin anlaşmazlıklarını körüklemeye başladı.
ORTA Asya'yı Çin ile paylaşmak istemeyen Putin, Pekin ziyaretini erteledi ve Orta Asya turuna çıktı. Dün Özbekistan'a giden ve askeri işbirliği anlaşmaları imzalayan Putin, bugün de Türkmenistan'la doğalgaz anlaşması yapacak. Programda Türkiye yok.

MOSKOVA- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Temmuz ayında Japonya'da düzenlenecek G-8 zirvesi öncesinde Orta Asya ve Avrupa'ya önemli ziyaretler gerçekleştiriyor. Putin'in seçildikten sonra ilk dış ziyaretini Çin'e yapması bekleniyordu. Rusya ile Çin arasında Boris Yeltsin döneminde ABD'nin tek kutuplu dünyasına karşı stratejik bir ittifak kurulmuştu. Putin'in Çin ziyaretini bir kenara bırakması Moskova'nın önceliklerini değiştirdiğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor. Yeltsin, Çin ile ittifakı dış ilişkilerde en üst sıraya koyarken, imparatorluk hayalleri peşinde koşan Putin ise Avrupa, Amerika hatta Japonya'yla bağlantı kurarak, mali yardım elde etmeyi amaçlıyor.

Moskova, ABD-Çin ihtilafını körüklüyor

Uzun vadede Çin'in hızla artan nüfusunun ve bölgesel güç olma çabalarının Moskova'nın başını ağrıtacağından endişelenen Putin'in, olası bir tehdidi ortadan kaldırmak için ABD-Çin ihtilafını körüklemekten çekinmeyeceği ileri sürülüyor. Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne girme çabalarının bu ülkeye yönelik yabancı sermaye akışını artırmasının Moskova'nın işine gelmeyeceğini belirten Batılı diplomatlar, özellikle de Çin ile Rusya'nın ilgi alanlarının Asya gibi ortak noktalarda kesiştiğine dikkat çekiyorlar. Şubat'ta yapılması planlanan görüşmeleri, Mayıs'ta Duşanbe'de gerçekleştirilecek Şanghay Beşlisi toplantısına erteleyen Putin'in göreve gelmesiyle birlikte Çin Devlet Başkanı Jiang Zemin'le yapması planlanan zirveyi ertelediği gözden kaçmıyor. Şanghay Beşlisi zirvesinin ertelenmesiyle Zemin-Putin görüşmesi de suya düşerken Putin'in Orta Asya turu düzenlemesi, önceliğin bölgeye verdiğinin işareti olarak değerlendiriliyor.

Listede Türkiye de yok

Rusya liderinin Orta Asya'daki temaslarının ardından 5 Haziran'da İtalya'ya, 15 Haziran'da Almanya'ya ve ardından da İspanya'ya gideceği açıklandı. 21-23 Temmuz arasında Japonya'da düzenlenecek G-8 zirvesine katılacak olan Putin'in sırasıyla Hindistan, Polonya, Fransa ve Güney Kore'ye gitmesi bekleniyor. Tüm bu ziyaret takvimi arasında Çin'in yer almaması, uluslararası temasları arasında Pekin'in son sıralara itildiği görüşünü destekliyor. Tüm bunların arasında Türkiye'ye yönelik bir ziyaret programının olmaması, Ankara'nın da Moskova ve özellikle Putin için pek fazla önem ifade etmediği yönündeki iddiaları kuvvetlendiriyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

200 bin Eritreli kaçıyor
Etiyopya ile Eritre arasındaki kanlı savaş devam ederken 200 bin Eritreli Etiyopya'nın ele geçirdiği stratejik Barentu kasabasından kaçmaya başladı. BM Güvenlik Konseyi iki ülkeye de ambargo kararı aldı.
'Kırım'ı yalnız bırakmayın'
NEW YORK- Kırım Türkleri'nin lideri Mustafa Cemiloğlu, Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den, Kırım ve Türk dünyasına karşı duyarlı olmasını istedi. Amerika'ya giden Cemiloğlu, Kırım Türkleri'nin büyük sıkıntıları olduğunu, yardım istemek için ABD Dışişleri bakanlığı yetkilileri ile görüşeceğini açıkladı. Cemiloğlu, Kırım dışında yaşayan soydaşlarının yurtlarına geri dönmeleri için yardıma ihtiyaçları olduğunu dile getirirken, "Kırımlılar'ın topraklarına geri dönmeleri ile de dertlerimiz bitmiyor. Kırım'a dönen soydaşlarımızın vatandaşlık hakları hemen verilmiyor. Ukrayna, bizim topraklarımızı Rusya'dan gelen Ruslar'a veriyor. Hem topraklarımız elden gidiyor, hem azınlık durumunda kalıyoruz" dedi. Türkiye'nin her zaman yanlarında olması dolayısıyla gurur duyduklarını söyleyen Cemiloğlu, Ukrayna'nın AB'nin tavsiyelerine uyması için uyarılması konusunda ABD Dışişleri Bakanlığı Ukrayna Masası yetkilileri ile yapacağı görüşmede hukuki problemler ve Kırım Türkleri'nin parlamentoda temsili konusunda yardım isteyeceğini sözlerine ekledi.
Yunan savaş uçağı evin üzerine düştü ATİNA- Yunanistan'da eğitim uçuşu yapan bir F-4 Fantom savaş uçağı, Atina'nın 70 km. batısındaki Antitira köyünde bir evin üzerine düştü. Canlı yayına geçen Yunan televizyonları, eğitim uçuşu için kalkan savaş uçağının alçak irtifada seyretmesinin kazaya yol açtığını söylediler. Uçağın iki pilotunun yanısıra biri 16, diğeri 19 yaşındaki iki genç kız da hayatını kaybetti. Salı günü düşen A-7 Corsair savaş uçağının ağır yaralı plotu da dün öldü.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...