YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Günday'ın çiftliği

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri, TESK Başkanı Derviş Günday'ın, TŞOF'un 'kamu gelirleriyle elde edilen' trilyonlarını nasıl usûlsüzce kullandığını ortaya çıkardı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin TESK'e bağlı Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) hakkında hazırladıkları teftiş raporu kurumdaki onlarca usûlsüzlük ve yolsuzluğu ortaya çıkardı. 28 Şubat sürecinde kurulan "Beşli çete" ile Refahyol hükümetinin yıkılması için çalışan TESK Başkanı Derviş Günday'ın 'kamu gelirleriyle elde edilen' trilyonları usûlsüzce kullandığı tek tek tesbit edildi. Müfettişlerin raporunda TŞOF'un sahip olduğu gelir kalemleri, bütçesi, yöneticilerin aldığı maaşlar, kurumun harcamaları ve yurtdışına yapılan geziler ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. Buna göre 8 Ağustos 1999 itibariyle kurumun Halk ve Emlak Bankası'ndaki hesablarında toplam 3 trilyon 138 milyar liranın bulunduğu belirtildi.

İŞTE BİR 28 ŞUBAT AKTÖRÜNÜN MARİFETLERİ

Tatil yapıp, para aldılar

TŞOF Yönetim Kurulu, 17 Ekim 1997 tarihli toplantısında bazı personelin 'özverili çalışmaları' nedeniyle maaşlarının arttırılmasına kararlaştırdı. Diğer taraftan yönetmeliğe göre yılda iki kez ikramiye öngörülürken, 1998 yılında tüm personel ve danışmanlara 6 defa ikramiye verildi. Bu arada 1998 yılında Didim Eğitim ve Dinlenme Tesisleri'nin açılışı için yönetim ve denetim kurulu üyeleri ve şoförler 10 gün süreyle tesislerde 'görevlendirildi.' Federasyon kaynaklarından Didim'de tatil yapan yönetim kurulu üyelerine ayrıca 3 milyar 930 milyon ödeme yapıldı.

Eğitim paraları, inşaata

TŞOF yönetmeliğine göre Federasyon, gayri safi yıllık gelirlerinin yüzde 20'sini eğitime ayırmak zorunda. Ancak eğitim bütçesi şoför esnafının eğitimi yerine akaryakıt, dinlenme ve eğitim tesisleri adı altında değeri trilyonlarla ifade edilen tesislere harcandı. 31 Aralık 1999 tarihi itibariyle eğitim birimine ayrılan 7 trilyon 487 milyar 528 milyonun, 7 trilyon 126 milyar 441 milyonluk kısmının karayolları üzerinde yapılan ayaryakıt tesislerine harcandığı tespit edildi.

Plaka soygunu

TŞOF'daki usûlsüzlüklerden biri de plaka satışlarında yaşanıyor. Örneğin 1996 yılı plaka satış bedeli 2 milyon 500 bin TL olmasına rağmen, federasyon bir çift plakayı 2 milyon 900 bin TL'ye aldı. Federasyonun kendi belirlediği fiyatın üzerinde plaka satın alması kurumun menfaatlerinin korunmadığını ortaya koyarken aynı zamanda kendi koyduğu fiyatı takip etmediğini de gösteriyor.

Kendilerini ağırlamışlar

Federasyonun giderleri arasında ağırlama-konaklama giderleri dikkat çekiyor. 1998 yılındaki bu giderlerin toplamı ise 27 milyar 890 milyon. Ağırlama ve konaklama giderlerini, TŞOF misafirhanesi, Conrad Otel, Tesk Otel, Devran Restorant ve TŞOF Akaryakıt tesislerinde tertip edilen yemek, kokteyl ve seminerler sonucu yukardaki kuruluşlara faturalar karşılığı ödenen meblağlar oluşturuyor. Ancak harcamalara ilişkin fatura ve belgelerde yemek, kokteyl ve seminerlere katılanların adlarına ve bu kişilerin federasyonla ilgisinin olup olmadıklarının anlaşılmasına yarayacak bilgiler bulunmuyor. Bu durum, sözkonusu giderlerin 'özel amaçlar' için kullanıldığı ihtimalini öne çıkarıyor.

Vatandaşa büyük kazık

Federasyonun tekelinde olan alanlarda yaptığı satışlarda ise vatandaşa büyük kazık atıldı. Basılı evraka ilişkin hesaplar üzerinde yapılan incelemeye göre, basılı evrak 1994 yılında maliyetinin 44 katı, 1995 yılında 40, 1996 yılında 43, 1997 yılında 23 ve 1998 yılında 20 katı bedelle satılıyor.

Genel kurul oyunları

10 Mayıs 1999 günü yapılması planlanan kongre için karar alan yönetim kurulu, yer olarak genel merkez binasını seçti. Çoğunluk sağlanamazsa 11 Mayıs günü delege sayısı dikkate alınmadan Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapılması kararlaştırıldı. Ancak 5120 delegenin 'yüz kişilik' genel merkez salona sığmayacağına dikkat çeken müfettişler, birinci ihtimalin gerçekleşmeyeceğini bilen yönetimin 35 gün önce Spor Salonunu 1 milyar 208 milyona kiralandığını ifade ettiler.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...