YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Yeni bir dev mi doğuyor?

POAŞ ihalesinde birçok büyük şirketi eleyen İş Bankası GSM ihalesinde de Koç, Sabancı, Doğuş Holding gibi Türkiye'nin dev holdinglerini geride bıraktı.

İSTANBUL- Türkiye'nin büyük holdinglerini son yapılan ihalelerde geride bırakan İş Bankası giderek büyüyor. Önce POAŞ ihalesinde birçok büyük şirketi arkasında bırakan İş Bankası son olarak önceki gün yapılan 3. GSM ihalesinde de Koç, Sabancı, Doğuş Holding gibi Türkiye'nin dev holdinglerini devre dışı bıraktı. Özellikle GSM ihalesinde verdiği 2.5 milyar dolarlık teklifle rakiplerinden 1 milyar doları aşkın fark atan İş Bankası'nın büyümesinde Aralık 1999'da Bankalar Yasası'nda yapılan değişiklik yatıyor.

Bankanın önünü açan değişiklik

Bankaların bir holding kuruluşu haline dönüşmesini önlemek, banka avantajlarını kullanarak "garip" işlere girmemek, batma riskini azaltmak, tasarruf sahiplerini riske atmamak ve gayrimenkul işlerinde spekülasyonlara âlet olmasını önlemek amaç edinen 3182 sayılı Bankalar Yasası'nda Haziran 1999'da çıkarılan 4389 sayılı yasa ile değişiklik yapıldı. Daha önce, "Bankaların mali iştirakler dışında toplam iştiraklere katılım özkaynağının yüzde 60'ı ve bir iştirakine ayıracağı kaynak da yüzde 15 ile sınırlıdır ve bankanın tüm iştiraklerine vereceği kredi tutarı da özkaynağının iki katını geçemez" ilkelerini içeren 3182 sayılı Bankalar Yasası'nda yapılan değişiklikle bu hükümlerden, gayrimenkul dışındaki hükümler korundu. Ancak İş Bankası'nın POAŞ'a ikinci kez talip olmasının ertesinde Aralık 1999'da yasada değişiklik yapılarak, bankaların iştirak ve kredilerine limitler kaldırıldı. Yapılan bu değişikliklerle, İş Bankası'nın ihalelere girmesindeki engeller kaldırılmış oldu.

Holdingleri geride bırakıyor

1999 yılı sonu aktif büyüklüğü 11.4 milyar dolar, toplam kredileri 3.9 milyar dolar ve 1999 yılı net kârı 600 milyon dolar olan İş Bankası, POAŞ ihalesinde Doğuş, Koç Medya, Nurol, Alarko, Cıngıllıoğlu gibi holdingleri geride bırakırken, son olarak 3. GSM ihalesinde verdiği 2.5 milyar dolarlık teklifle herkesi şaşırttı. Giderek büyüyen cep telefonu piyasasında söz sahibi olmak isteyen İş Bankası, dünya devi ortağı İtalyan Telefonica ile birlikte verdiği teklifle, Türkiye'nin arkasında banka gücü de bulunan Sabancı, Koç, Doğuş Holding gibi büyük şirketleri geride bıraktı. İş Bankası, İstanbul Levent'te Sabancı Holding'e ait ikiz plazaya nazır 100 milyon dolara malolan genel müdürlük binasıyla da dev bir holding olma yolunda ilerliyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...