YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Şahenk vergi rekortmeni

Kriz dönemlerindeki büyümesi ile dikkat çeken Doğuş Holding'in sahibi Ayhan Şahenk 6 trilyonluk vergi ile 32. sıradan birinci sıraya yerleşti. İlk 10 sırayı Koç ve Sabancı ailesi paylaştı

İLLERDEKİ vergi rekortmenleri peşpeşe açıklanıyor. İstanbul'un 1999 yılı vergi rekortmeni de her kriz döneminde yaptığı atılımlarla dikkati çeken Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve NTV'nin patronu Ayhan Şahenk oldu. 1999 yılı gelirleriyle ilgili olarak 2000 yılı Mart ayı içerisinde verilen yıllık Gelir Vergisi Beyannameleri'ne göre en çok vergi ödeyecekler listesine giren isimler dün İstanbul Defterdarlığı'nda düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. İstanbul Defterdarı Kadir Boy; işadamları, sanatçılar, avukatlar ve doktorlardan ilk ona girenlerin isimlerini açıkladı.

Rekortmenler sıralamasında önceki yıl 32'nci sırada bulunan Ayhan Şahenk, bu yıl ödeyeceği 6 trilyon 207 milyar lirayla birinci sırada yer alırken, önceki yıl ikinci sırada yer alan Demir Sabancı, bu yıl da sıralamadaki yerini korudu. Vergi rekortmenleri sıralamasındaki üçüncülüğü ise önceki yıl yedinci sırada olan Semahat Sevim Arsel aldı. Arsel'i Daime Sevgi Gönül ile geçen yılın rekortmeni Aydın Doğan takip etti.

Vergi gelirlerinin yarısı İstanbul'dan

İstanbul Defterdarlığı'na bağlı mükelleflerle ilgili bilgiler de veren Defterdar Kadir Boy, İstanbul'un vergi gelirlerinde Türkiye genelinde çok önemli bir yer tuttuğunu söyledi. 1999 yılında ülke genelinde 8 katrilyon liralık Vergi Gelirleri Tahakkuku içerisinde, İstanbul'un payının 4,3 katrilyonla, yüzde 42 olarak gerçekleştiğini anlatan Boy, 6,5 katrilyon liralık vergi gelirleri tahsilatı içerisinde İstanbul'un payının ise 3,4 katrilyonla yüzde 52 olduğunu bildirdi. 2000 yılı Mart sonu itibariyle vergi gelirleri tahsilatlarının 2 katrilyon 340 trilyon 193 milyar olduğunu belirten Boy, 2000 yılında, 2000 Yılı Mali Bütçesi'nde hedeflenen 24 katrilyon lira vergi gelirlerinin, önceki yıla göre 3 puanlık artışla yüzde 45'inin tahsilatını hedeflediklerini söyledi. Boy, kayıt dışı faaliyet gösteren işyerlerinin yönelik denetimlerin devam ettiğini, 1999 yılının Mayıs ayında yapılan çalışmalar sonucunda 28 bin kişinin vergi mükellefiyetinin tesis edildiğini kaydetti.

Hülya Avşar rekortmen

Sanatçılar arasında ise geçen yılın ikincisi Hülya Avşar, bu yıl İbrahim Tatlıses'i geride bırakarak, 363 milyar 815 milyon lirayla birinci sırada yer aldı. Geçen yıl sıralamada yer alamayan şovmen Beyazıt Öztürk ise bu yıl ikinci oldu. Geçen yılın rekortmeni İbrahim Tatlıses bu yıl 3. sıraya gerilerken kendisini sunucu Güner Ümit takip etti. Yine geçen yılın 3'üncüsü Sibel Can da bu yıl iki sıra gerileyerek beşinciliğe geldi. Can'ı sırasıyla takip eden isimler ise şöyle: Cem Yılmaz, Ebru Gündeş, Muazzez Ersoy, İbrahim Erkal, Metin Akpınar. Avukatlar arasında ilk üç "Ahmet Pekin Hüseyin Sarı üçüncü olan ismini açıklamak istemiyor Doktorlar arasında ilk üç: Birinci ismini açıklamak istemiyor Hüseyin Geçkil Aziz Kaya.

Mükellefin adı

Tahakkuk eden vergi

Sıra

1 - Ayhan Şahenk 6.207.406.830.000 32
2 - Demir Sabancı   4.205.167.120.000 2
3 - Semahat S. Arsel 3.105.872.340.000 7
4 - D. Sevgi Gönül 2.905.320.850.000 11
5 - Aydın Doğan 2.380,420.840.000 1
6 - Kemal Uzan 2.169.820.910.000 3
7 - Suzan Sabancı D. 2.027.150.970.000 4
8-Çiğdem Sabancı B. 2.023.198.430.000 5
9 - Suna Kıraç 1.684.312.580.000 18
10- Dilek Sabancı 1.635.814.250.000 10

 




Kağıda basmak için tıklayın.

Otomotivde kriz formülü
Otomotiv sanayiinde tedirgin bir canlanma başladı. Tofaş yeni bir kriz korkusu ile askerliğini yapmamış işçiyi tercih ederken Karsan da 230 yeni işçi aldı.
Tüpraş tabana vurdu
İstanbul Borsası'nda yeniden işlem görmeye başlayan Tüpraş hisse senetleri 35 bin 500 liradan 31 bin 500 liraya geriledi. Değer kaybı, yüzde 11.27`ye ulaştı.
Emin Otomotiv çalışanları eğitiyor
EMİN Otomotiv A.Ş. müşteri hizmetleri konusunda çalışanlarına yönelik düzenlediği eğitim seminerlerinden birini daha gerçekleştirdi. Eğitim Uzmanı İsmail Karasu'nun verdiği seminere Emin Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı M. Kemal Üstün, Genel Müdür İbrahim Çonkar da katıldı. Emin Otomotiv'in Kadıköy'deki Eğitim Merkizi'nde gerçekleştirilen seminerde ağırlıklı olarak müşteri ilişkileri ve iletişim konularında katılımcılara bilgi verildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...