YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Nükleer restleşme

RUS DUMASI stratejik silahların 3500'ün altına indirilmesini öngören 1993 tarihli ABD-Rus antlaşması START-II'yi dün gündemine aldı, bugün oylayacak. Dış politikasını nükleer caydırıcılık üzerine kuran Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmanın onaylanmasını istiyor.
ABD'NİN "Yıldız Savaşları" projesini tekrar gündeme soktuğu bir dönemde START II'yi oylayan Rusya, bir taşla iki kuş vurmuş olacak: Ekonomik sebeplerle zaten azaltmak zorunda olduğu füzelere ilişkin anlaşmaları onaylayarak, Yıldız Savaşları Projesi'ne saldırma fırsatı bulacak.

MOSKOVA- Rus Duması, stratejik silahların sınırlandırılmasını öngören, 1993 tarihli ABD-Rus antlaşması START-II'yi dün gündemine aldı. Kapalı oturumda Dışişleri ve Savunma Bakanları'ndan anlaşmanın neden onaylanması gerektiğini dinleyen milletvekilleri, bugün de onay oylaması yapacaklar. Komünist Partisi'nin engellemeleri nedeniyle 5 yıldır anlaşmayı onaylamayan Duma, komünistlerin yeni seçimden zayıflayarak çıkması nedeniyle bu kez muhtemelen onay verecek.

Oylamaya karşı olanlar, anlaşmanın uygulanması halinde Rusya'nın nükleer gücünün zayıflayacağını, dünya politikasında kozlarının azalacağını ileri sürüyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, START-II dahil Rusya'nın uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesinin, ülkenin dış politikada elini güçlendireceğini, hücum konumuna geçme fırsatının doğacağını söylüyor.

Putin neden istiyor?

Rusya savunmasının temel gücünü stratejik nükleer silahların oluşturduğunu belirten iktidar ile Kosova'daki savaş sırasında NATO ile zaman zaman karşı karşıya gelen, Priştine Havaalanı'nı NATO'yu atlatarak ele geçiren Rus generaller, antlaşmanın bir an önce onaylanmasının Rusya'nın ulusal çıkarlarına uygun olacağını belirtiyor. Priştine Havaalanı gerginliğinin mimarı olan Uluslararası Askeri İşbirliği Dairesi Başkanı General Leonid İvaşov, "Antlaşmanın onaylanması ulusal çıkarlarımıza uygundur" dedi. Şahinler'den olan İvaşov, anlaşma onaylandığı halde ABD, ulusal füze savunma sistemini geliştirirse START-II'nin de yürürlüğe girmeyeceğini söyledi.

Rusya buna mecbur

İzvestiya gazetesinin dünkü yorumunda, "Anlaşma ister onaylansın, ister onaylanmasın, Rusya nükleer başlık sayısını zaten bu antlaşmada öngörülen 3500 limitinin altına düşürmek zorunda kalacak. Çünkü nükleer silahların bakımı, ömürlerinin uzatılması veya yenilenmesi için para yok. Bu nedenle, başlık sayısı zaten 1000-1500'e düşürülmek zorunda kalınacak" denildi. Rusya Stratejik Füze Güçleri komutanı Vladimir Yakovlev de, "Anlaşmanın uygulanacağı 2007 yılında bizim çok başlıklı RS-20 ve RS-18 tip kıtalararası füzelerimiz zaten ömürlerini dolduracak. Bunları ortadan kaldırmak zorunda kalacağız" dedi.

The Moscow Times ise, "Rusya yılda ancak 10 Topol-M füzesi üretebilir. Bu da ömrü dolan füzelerin açığını kapatamaz. Dolayısıyla START-II onaylansa da onaylanmasa da, kıtalararası füzelerin sayısı zaten düşmek zorunda" denildi. Anlaşmanın onaylanmasına Rusya'nın mecbur olduğunu savunanlara göre bir taşla iki kuş vurulacak ve Rusya, zaten indirmek zorunda olduğu stratejik nükleer silah sayısını START-II ve sonrasında START-III çerçevesinde, uluslararası işbirliği içerisinde indirecek, böylece ABD'ye de, ABM sisteminden çekilmesi ve bu ülkenin, "Yıldız Savaşları" projesi olarak adlandırılan ulusal füze savunma sistemini kurmasının önüne geçilecek.




Kağıda basmak için tıklayın.

MOSSAD sabotajcı arıyor
TÜRKİYE'DE "devşirme çalışmaları" başlatan MOSSAD, IQ'su yüksek kişileri toplayarak onlara; "Sorgulama", "haber alma", "dinleme cihazları", "bomba teknikleri", "sabotaj planlama" gibi dersler veriyor.
Petrole karşı 'istikrar'
CIA ve FBI başkanlarından sonra ABD Dışişleri Bakanı Albright da Orta Asya'ya gidiyor. Gündemde enerji kaynakları, insan hakları ihlalleri ve bölgede güçlenen İslami hareketler var.

Moro'da savaş: 100 bin sürgün
MANİLA- Filipinler'de askerlerle Müslüman savaşçılar arasındaki çatışmalar yüzünden, 100 binden fazla kişi evini terketmek zorunda kaldı. Manila televizyon kanalı ABS-CBN'nin verdiği habere göre, başkent Manila'nın 800 kilometre güneyindeki Mindanao Adası'nda bulunan Lanao del Norte bölgesinde bir aydır devam çatışmalar yüzünden kaçanlar arasında beş kasabanın belediye başkanı da bulunuyor. Yerel yardım grupları tarafından hazırlanarak Devlet Başkanı Joseph Estrada'ya sunulan rapora göre, Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) mücahitleri ile askerler arasında süren çatışmalar sonucu, 21 bin 850 aile ya da toplam 102 bin 627 kişi evinden oldu. Yaklaşık 15 bin üyesi olan MILF Mindanao'da bağımsız bir Müslüman devlet kurmak için 28 yıldır sürdürdüğü mücadelede 120 binden fazla kişi yaşamını yitirdi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...