YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Meclis 'asker' istemiyor

DSP ve ANAP, MHP lideri Bahçeli tarafından dile getirilen 'Asker aday da olabilir' fomulüne karşı çıktı. Muhalefet partileri de, Çankaya'ya sivil bir kişinin çıkması gerektiğini belirtiyorlar.

ANKARA- MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik 'Asker de olabilir' açıklaması başta hükümet ortakları DSP ve ANAP olmak üzere, muhalefet partileri tarafından tepkiyle karşılandı. Türkiye'nin siyaset içinden gelmiş bir cumhurbaşkanı ile büyük işler başardığını belirten DSP ve ANAP'lı milletvekilleri, cumhurbaşkanı seçilecek kişinin öncelikli olarak sivil, siyaseti ve bürokrasiyi bilen bir kişinin olması gerektiğini ifade ettiler. DSP Genel Başkan Yardımcısı Tayfun İçli de cumhurbaşkanının mutlaka Meclis içinden çıkması gerektiğini söyledi. İçli, "Sayın Başbakan çerçeveyi çizdi. En ufak bir ayrıntı bile bu çerçevede belli. Profil belli olduğuna göre, ne demek istediği de ortadadır" dedi. DSP'li Salih Dayıoğlu ise bu konuda ilginç bir yorumda bulundu. Dayıoğlu, "Aday olmak başka bir şey seçilmek başka bir şey. Asker aday olabilir, ama seçilir mi onu bilemem" diye konuştu.

ANAP Genel Sekreteri Abdulkadir Baş, Türkiye'de asker sivil ayrımına karşı olduğunu ancak, AB sürecine girildiği bir dönemde sivil bir cumhurbaşkanının daha uygun düşeceğini söyledi. ANAP Milletvekili Yılmaz Karakoyunlu da, "Bu saatten sonra asker kökenli Cumhurbaşkanı olmaz. Hiçbir zaman da olmamalıydı" dedi.

Akbulut'tan ince mesaj

Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut da, Anayasa ölçüleri içinde herkesin aday olabileceğini ancak ortaya çıkacak veya çıkartılacak adayların milletvekili profilini dikkate almaları gerektiğini söyledi. Kızılay Soruşturma Komisyonu üyelerini kabulü sırasında gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Akbulut, "Türkiye demokrasisi güçlendirmek istiyor. Bu konuda hayli mesafer alınmıştır. Sayın milletvekilleri de buna hür iradeleri en güzel katkıyı yapacaklardır" dedi. Akbulut, Meclis dışından bir ismin cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili olarak ise, "Anayasamız açık. Anayasa, öngörülen şartları haiz olan ikmselerin aday olabileceğine amirdir. Bu şartları taşıyan herkes aday olabilir, ama sonucunu milletvekilleri belirleyecektir. Karara saygı duyarız" dedi.

Muhalefet de tepkili

Bahçeli'nin 'asker aday da olabilir' sözleri muhalefet partileri tarafından da tepki ile karşılandı. FP Milletvekili Şeref Malkoç, "Bu konuda herkes milletvekillerinin hissiyatine dikkat etmelidir. Meclis'teki milletvekillerinin gücü hiç kimse tarafından gözardı edilmemelidir" diye konuştu. DYP Grup Başkanvekili Turhan Güven de, cumhurbaşkanının her ne olursa olsun Meclis içinden çıkması gerektiğini belirterek, "Şimdi Meclis dışından kim olursa olsun bir isim aramanın mantığı yok" dedi.

İlginç bir iddia

Öte yandan kulislerde MHP lideri Bahçeli'nin bu açıklamayı asker kökenli adayların önünü tıkamak için yaptığı konuşuluyor. İddiaya göre Bahçeli, bir süredir bu konuda MHP üzerinde oluşan baskıları kırmak için bu formulü ortaya attı. MHP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Kalkan ise bu konuda hiç kimsenin MHP üzerinde bir baskı oluşturamayacağını belirterek, "Bize bu konuda hiçbir baskı olamaz, kabul etmemiz de mümkün değildir" dedi.

Ercan YAVUZ - Mutlu ÇÖLGEÇEN


Kağıda basmak için tıklayın.

'Yılmaz bıçak sırtında'

Kazanan Fazilet olacak

Ecevit'in sağlık durumu iyiye gidiyor
ANKARA- Başbakan Bülent Ecevit'in ateş ve tansiyonu normal düzeyde seyrediyor. Hindistan gezisi sonrası ateşli gribal enfeksiyon ve aşırı su kaybı rahatsızlığı nedeniyle evinde dinlenen Başbakan Ecevit'i, dün sabah saatlerinde Çankaya Hastanesi'nde görevli hemşire Satı Moğultay kontrol etti. Kontroller sonucunda Ecevit'in tansiyon ve ateşinin normal olduğu tespit edildi.
Başbakan Ecevit, doktoru Arif Abacı'nın tavsiyesi üzerine bu aşamada vücudu güçlendirici ilaç kullanıyor.
Fazilet'in başı 'Rasputin' ile dertte
İSTANBUL- Fazilet Partisi, 1999 yılında ünlü "Rasputin" şarkısını seçim kampanyasında, Türkiye'deki yayın hakkı sahibi Müzikotek Şirketi'nden "izinsiz" kullandığı gerekçesiyle mahkemeye verildi. 1970'li yıllarda ünlü Boney M grubu tarafından söylenen ve yıllarca dünya listelerinin üst sıralarında yer alan "Rasputin" şarkısı, 18 Nisan 1999 seçimlerinde FP tarafından izinsiz kullanıldığı gerekçesiyle parti, eserin Türkiye'deki yayın hakkı sahibi Müzikotek Organizasyon Pazarlama Şirketi tarafından mahkemeye verildi.
Adını, Çar 2. Nikola'nın hasta oğlunu iyileştirmek için saraya aldığı ve Çariçe ile ilişkiye girdikten sonra esrarengiz şekilde öldürülen rahip "Rasputin"den alan eserin söz ve müziği F.Farian, G.Reyan, F.Jay'e ait. Müzikotek Yönetim Kurulu Başkanı ve sahibi Dağhan Baydur, konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi: "Biz 1998 yılında Fazilet Partisi'nin 'Rasputin' şarkısını kampanya şarkısı yaptığını ilk kez televizyonda izledik. Öncesinde ne tarafımıza ne de Almanya'daki eserin sahibi olan şirkete FP'den başvuruda bulunan olmadı. Sonrasında ise, kasetin satışa çıktığı duyuldu ve görüldü. Müzikotek olarak biz FP İstanbul İl Başkanlığı'na bir uyarı mektubu gönderdik. Karşılığında FP Genel Sekreteri Eyüp Sanay tarafından 'İlgimiz yok' cevabı geldi.
Onun üzerine avukatımız sayın Prof.Duygun Yarsuvat devreye girdi ve 4 Ocak 2000 tarihinde hukuki işlemlerimizi başlattık".
Baydur, avukat Yarsuvat'ın İstanbul 3. Asliye Mahkemesi'ne başvuruda bulunarak FP'ye çektikleri ihtarnamede 150 bin Amerikan Doları telif ücreti istendiğini ancak reddedildiğini belirtti. Müzikotek, telif bedelinin dava tarihinden itibaren faiziyle tahsil edilmesini istiyor.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...