YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama


19. İstanbul Film Festivali

İstanbul, bu yıl 19. kez Uluslararası Film Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. Program yüklü, seçim yapmak kolay değil, üstelik bilet fiyatları da hayli tuzlu. Festival izleyicisinin işi gerçekten zor...

İstanbul'da sinemaseverler için büyük maraton başlıyor. Tabi parası ve zamanı olanlar ve elbette bilet bulabilen sinema seyircilerinden sözediyoruz. Festivale ilgi arttıkça bilet tutarlarının ucuzlayacağını uman seyirciler bu yıl da hayal kırıklığına uğrayacak. Oldukça geniş bir yelpazede ülke ve yönetmen filmlerini birarada izleme imkânı sağlayan festivalde, seyirciler 180'e yakın dünya filmi arasından seçme yapacak. Şimdiden kimi eleştirmenlerce hararetle tavsiye edilen pekçok film için bilet bulunamazken festivalin mağdurlar kitlesini de ikinci sınıf medya mensupları oluşturuyor. Festival organizasyonun iki yıldır sürdürdüğü uygulama gereğince on filmle yetinmek zorunda kalan basın mensuplarının ve kültür sanat muhabirlerinin festivali nasıl izleyecekleri ve festivale ilişkin nasıl sağlıklı haber üretebilecekleri merak konusu...

Açılışı İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın "Annem Hakkında Her Şey" filmiyle yapılacak olan ve 30 Nisan'a kadar sürecek festival maratonunda her geçen yıl daha da genişleyen ve zenginleşen alt başlıklar dikkat çekiyor. Edebiyattan Beyazperde'ye, Anısına, Ustalara Saygı, Bir Ülke Bir Sinema, Dünya Festivallerinden gibi festivalin geleneksel bölümlerinin dışında bu yıl Kadın Öyküleri, 2000: 50. Altın Yıllarında, Genç Bir Yönetmen Mercek Altında, Marjinal Bir Kült gibi bölümler de seyirci bekliyor.

Robert Bresson'un filmlerini şimdiye dek izleyememiş sinema tutkunları için 'Anısına' başlığı altında Bresson'un filmlerini toplu olarak görme imkânını tanıyor 19. Uluslararası İstanbul Film Festivali. Ustanın "Boulogne Ormanı'nın Hanımları", "Bir Taşra Papazının Güncesi", "Bir İdam Mahkûmu Kaçtı", "Yankesici", "Jeanne D'arc'ın Yargılanması", "Rastgele Balthazar", "Mouchette", "Gölün Lancelot'u" ve "Para" filmleri festival boyunca izlenebilecek.

Festival'in en önemli sürprizlerinden biri ise "Özel Gösteri" bölümünde yer alan "Şehir Işıkları". Charlie Chaplin'in ünlü filmi orkestra eşliğinde beyaz perdeye yansıyacak.

Ustalara saygı bölümünde ise proleteryanın şairi olarak bilinen Ken Loach'ın sinemasını konuşturduğu filmleri biraraya getirilmiş. Loach'ın ödüllü filmleri "Kerkenez", "Gizli Dosya", "Ayaktakımı", "Yağan Taşlar" dünya görüşlerini sinema diliyle anlatmakta zorlananların görmesi gereken yapımlar.

İlk günden seçmeler

Atom Egoyan, Türk seyircisinin hiç de yabancı olmadığı bir isim. Kanadalı yönetmenin iki yıl önce gösterilen "Başka Bir Dünya" sının tadı damağımızdayken şimdi de festivalde "Felicia'nın Yolculuğu" adlı en son filmini festivalin ilk günü Emek sinemasında 12.00 ve 19.00 seanslarında izleyebileceğiz. Dünya Festivallerinden başlığı altında yeralan Mısır filmi "Öteki" de ilk günün seçenekleri arasında. Emek sinemasında 15.00 ve 21.30 seanslarında gösterilecek olan "Öteki", Mısır'da olup bitenleri Mısırlı bir yönetmenin gözünden izlemek isteyenlerin listesine alacağı bir film. Japon yönetmen Takeshi Kitano'nun "Bir Deniz Manzarası" da festivalin ilk günü 12.00 seansında Atlas-2'de görülebilecek. Erick Zonca'nın "Küçük Hırsız" da Alkazar sinemasında 12.00 ve 19.00'da.

HABER MERKEZİ


Kağıda basmak için tıklayın.

Parker Ekspres İrlanda'da

Suroğlu'ndan 'Göndermeler'
ADAPAZARI- Karikatürist Osman Suroğlu'nun "Göndermeler" adlı karikatür sergisi, Adapazarı'nda açıldı. Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Kültür Müdürlüğü'nce ASM'de düzenlenen sergi, 11/23 Nisan 2000 tarihleri arasında açık kalacak. Açılışını Adapazarı Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Sinan Çileli'nin yaptığı sergi, Adapazarı'nda büyük ilgi görürken, birçok sanatçı ve sanatseverin gezdiği görüldü. 8'inci kişisel sergisi açılan Osman Suroğlu'nun, Zaman, Yeni Şafak ve Zafer'de yayınlanan çizgilerinin dışında, 5 kitabı bulunuyor.
Bayburt Altın Gençlik Ödülü
BAYBURT- Türkiye Gençlik Birlği Derneği tarafından, 2000 yılından başlayarak, gençler ve gençlikle ilgili olarak bölgede veya Türkiye genelindeki medyada yayımlanan eserlere "Altın Gençlik Ödülü" verilecek. Eserlerin 31 Ocak 2001 tarihine kadar Türkiye Gençlik Birliği Derneği'ne gönderilmesi gerekiyor. Kurul, eserleri en geç 28 Şubat 2001 tarihine kadar inceleyip ödül kazananları açıklayacak. Yarışma, fotoğraf, TV programı, haber, söyleşi (röportaj), yazı (makale), ve yerel basın dallarında düzenleniyor.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...