YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Angela's Ashes
Parker Ekspres İrlanda'da

"Midnight Ekspres" ile Türklerin, "Evita" ile Brezilyalılar'ın tepkilerini üzerine çeken yönetmen Alan Parker, bu kez "Angela's Ashes" ile İrlandılar'ı karşısına alıyor. Frank McCourt'un Pulitzer ödüllü romanını sinemaya uyarlayan Parker, vizörünü 1930'lu yılların fakir bir İrlanda kasabasına çeviriyor.

Emily Watson ve Robert Carlyle gibi parlak oyuncuları bir yoksulluk ve yoksunluk hikâyesinde biraraya getiren yönetmen, puslu, kapanık ve alabildiğine karamsar yapıya sahip filmdeki kasvetli havayı kırmak için yer yer mizahı kullanmış. Buna rağmen hikâye öylesine dramatik ve çocukların yaşantısı öylesine acınasıki filmin tanıtımlarında söylenenin aksine satıraralarına serpiştirilen umut kırıntıları hiç de rahatlatmıyor seyirciyi. Filmin başında birbirinden sevimli, ancak üstü başı perişan, yarı çıplak dört küçük çocuğun bağırış çağırışlarıyla tanımaya başlıyoruz McCourt ailesini. Koyu katolik bir ailenin kızı olmasına karşın Belfastlı bir protestan ile evlendiği için ailesi tarafından dışlanan ve Amerika'da yaşayan Angela, bir tür iş bulup ailesine iyi bir yaşam sunamayan kocasının da aymazlığı yüzünden yeni doğan bebeğini yedi haftalıkken kaybeder. Genç kadın hayata küsünce çocuklar daha da sağlıksız bir ortamda büyümeye başlar.

Ailenin durumunu öğrenen yakınları onları İrlanda'ya dönmeye ikna ederler. Ancak İrlanda'da onları bekleyen sefalet, şimdiye dek yaşadıklarını mumla aratacak türdendir. Öyle ki ailenin sevimli ikizleri de İrlanda'da yerleştikleri Limerick'te hastalanıp ölür. Çocukların babası, hikâyeyi anlatan küçük Frank'e göre üç ayrı kişilik taşımaktır. Sabahları çocuklara neşeli hikâyeler anlatan güleryüzlü adam, öğlenleri iş aramaya giden ama bir türlü ailenin geçimini temin edecek bir iş bulmayı beceremeyen çaresiz baba ve akşamları da bu umutsuzlukla kendini unutacak kadar içip, şarkılar söyleyerek eve dönen ayyaş baba... Ancak bütün bunlar çocukların babalarına olan bağlılığını etkilemez. Belki bu yüzden film boyunca karakterlerden hangisinin dramının daha büyük olduğu konusunda karar vermekte zorlanıyoruz. Üç küçük bebeğini kaybeden genç kadın mı, ailesini böylesi bir sefaletin içinden kurtaramayan baba mı yoksa çok sevdikleri babalarının bu çaresizliğine karşılık yoksunluklarından hiç yakınmayan çocuklar mıdır Angela'nın Külleri'nde acıları yüklenen belli değil.

Angela's Ashes

Yönetmen: Alan Parker
Oyuncular: Emily Watson, Robert Carlyle, Joe Breen
Senaryo: Laura Jones, Alan Parker

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...