YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Silahlanma savunması

TSK'ya alınan silahlarla ilgili eleştirilere cevap veren Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, "Eldeki silahlar eskidi. Türk ordusunun yenilenmeye ihtiyacı var" dedi.

ANKARA- Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son zamanlarda çok silah alımı yaptığına ilişkin haberleri eleştirirek, "Komşu ülkeler savunmalarına yüzde 10 ila 25 arasında kaynak aktarıyor. Biz ise yüzde 8.8 kaynak aktarmışız" dedi. Çakmakoğlu, çeşitli yasa tasarılarının ele alındığı Milli Savunma Komisyonu'nda, son günlerde özellikle ihaleler konusunda yapılan çeşitli spekülasyanlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

'Söz sahibi olmalıyız'

Sabahattin Çakmakoğlu, silah alımı ihaleleri ile ilgili medyada yer alan eleştirilere, "Türkiye'nin savunma stratejisini" anlatarak yanıt verdi. Türkiye'nin bölgesinde caydırıcı bir güç oluşturması gerektiğini vurgulayan Çakmakoğlu, Türkiye'nin NATO ittifakı içinde yer aldığını, ileriden savunma sistemini benimsediğini ve bölgesinde yaşanabilecek krizlerde söz sahibi olmak istediğini anlatarak, bu unsurların Türkiye'nin neden yeni silahlar almak istediğine yanıt teşkil ettiğini söyledi.

'Silahlarımız eskidi'

"Türkiye'de ekonomik istikrarın sağlanması için çeşitli tedbirler alınırken, silahlı kuvvetler neden bu tedbirlere uymuyor?" şeklinde bazı intibaların yayılmaya başladığını anımsatan Çakmakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "1990'lı yıllardan önce silahlı kuvvetlerimize hibe veya yardım adı altında silah gelmekteydi. Bu tarihten sonra bu yardım ve hibeler kesilmiştir. Elimizdeki silahlar da zaten eskimiş, fizik ve teknik olarak, ekonomik değer itibarıyla ömrünü tamamlamış, 30-40 yıl öncesinin silahlarıdır. Bunların tamiri yerine yeni silah alımı daha ekonomiktir. Komşu ülkeler savunmalarına yüzde 10 ila 25 arasında kaynak aktarıyor. Biz ise yüzde 8.8 kaynak aktarmışız."

'İhaleler şeffaf'

Milli Savunma Bakanı Çakmakoğlu, silahların alınmasında aciliyet varsa (hazır almak) yöntemini seçtiklerini belirterek, şöyle konuştu: "Bu yöntem en az kullanılan yöntemdir. Bu yöntemin kullanılması yüzde 20'yi aşmamaktadır. Silahların yüzde 80'i, ortak üretim veya kendi özgün araştırmalardan sağlanmaktadır. TSK'nın silah alımı ihaleleri objektif, adil ve şeffaftır. Son yıllarda gelişen teknoloji sayesinde bu ihaleler, gizlilik içinde olanlar hariç, internette herkese açıktır."

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...