YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Tüketiciler internette buluşuyor

Ülkemizde yaşanan tüketici sorunlarının hemen hepsinin temelinde iletişim eksikliği var. Bu eksiklik firmalar ve tüketiciler arasındaki anlaşmazlıklarla ön plana çıkarken, aslında istismarların bu denli yaygınlaşmasının en büyük nedeni yaşanan sorunların bireysel tecrübe düzeyinde kalması. Oysa insanlar ortak bir platformda buluşsalar ve sorunlarını en azında dile getirseler, problemler büyük ölçüde çözülecek. Hep söylüyorum; gönül istiyor ki artık bizim ülkemizde de insanlar, en azından bir dernek ya da vakıf çatısı altında birleşsin ve kendilerini ilgilendiren dertler için birlikte çare arasın. Şimdilik, bunun gerekliliğini anlatıp, biraz daha beklemek durumundayız sanıyorum.

Müstakil Tüketiciler Birliği

Geçtiğimiz günlerde e-mail (elektronik-posta) adresime gelen bir mesaj beni, ortak sorunlar için biraraya gelme konusunda umutlandırdığı için sizinle paylaşmam lazım. Müstakil Tüketiciler Birliği imzasıyla gönderilen bu mesaj, tüketicileri e-mail grubuna davet anlamında şu cümleleri içeriyor:

"Tüketici hakları adına yapılan mücadele, demokrasi ve insan hakları mücadelesinin ayrılmaz bir parçasıdır.

Tüketici hakları, sivil toplum enerjisinin açığa çıktığı, demokrasi ve sivil toplum kazanımları adına yeni ufukların açıldığı bir alandır. Ayrıca, hak arama bilinci ile başlayıp, yönetime olabildiğince katılarak "kendi kendine yönetme" olgusunun sağlanması noktasına kadar uzanan geniş bir yelpazedir. Bu anlamda, bu onurlu çalışmanın bir tarafını oluşturması için, tüketici hakları kavramı etrafında kümelenmek ve deneyimlerimizi, bilgilerimizi ve birlikteliklerimizi paylaşmak için bir e-mail gurubu kurduk. Gruba üye olmanızı bekliyoruz."

Başkanı Av. Bülent Deniz, derneğin, ülkemizde tüketici hakkı istismarlarının önlenmesi adına başlattığı çalışmayı bu cümlelerle dile getirdikten sonra, mesajın devamında teknik bazı bilgiler de verilmiş; Müstakil Tüketiciler Birliği e-mail gurubuna üye olmak için: öncelikle, mustakiltuketici-subscribe@eGroups.com adresine boş bir mail gönderilmesi, daha sonra gelecek onay mesajının da reply (ilet) edilerek geri yollanması gerekiyor.

Sorunlara parmak basıyor

Tüketici olarak günlük hayatta yaşanan ortak sorunlarını tartışacak, alışverişlerde karşılaşılacak problemlerin çözüm yolları konusunda bilgi alışverişinde bulunacak bu gurupla yazışmak için mesajlar mustakiltuketici@eGroups.com adresine gönderilecek

İşte bu gerçekten bir devrim. Sanıyorum bu gurup, ülkemizde tüketicilerin örgütlenmesi konusunda da önemli bir adıma imza atacak.

Mesajı aldıktan sonra, teknolojinin gerçekten yüksek bir amaç için kullanılması demek olan bu girişimin nasıl karşılandığını da takip etmem gerekiyordu. Bu yüzden hemen guruba üye oldum ve gelişmeleri beklemeye koyuldum. Nisanın 4'ünde gelen bu mail'in ardından, aynı gün, internetteki posta kutum guruba üye olan tüketicilerin mesajlarıyla dolmaya başladı. Bu mesajları ortak sorunları dile getirdiği için sizlerle paylaşmak istiyorum; Gurupta ilk olarak bu ayın tartışma gündemine, cep telefonları faturalarındaki haksız rakamlar, belediyelerin tüketicinin korunması konusundaki uygulamaları, internet üzerinden ticaret ve genetik yapısı değiştirilen ürünler gibi konular alınmış. Bu konular o kadar önemli ki tarifi mümkün değil. Mesela, şu yerel yönetimler konusu; belediyelerin etiket denetimleri yapma konusunda üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeyişi, bu yüzden tüketicinin bilgilenme hakkının engellenmesiyle ilgili son derece vahim bir yaraya parmak basıyor bence. Tüketicilerin internet ortamındaki buluşmalarının hayırlara vesile olacağını tahmin ediyorum.


http://www.tuketiciler.org/turkish/kim.htm
14 Nisan 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...