YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

'Mizah'ı kullanmak, ama nasıl?..

Tv ekranı ile ilgili inkar edilemez olgulardan biri, 'görsel açıdan' büyük beğeni toplayan, düşünmekten ziyade, eğlenceyi ve merak duygularını körükleyen programların, ciddi, düşünceye sevkeden durağan yapımların her zaman önüne geçmiş oldukları gerçeğidir. Bunun getirisi olarak uzun, karmaşık konuşmalar -yazılı basının aksine- televizyon ekranında muhatapları üzerinde etki uyandırmaktan çok uzaktır. Çünkü televizyon "izlenir, okunmaz"!

İnsanların izlemekten hoşlandıkları şeyler, hareketli resimlerden, durmadan değişen milyonlarca resimden ibaret. Bundan dolayı, görsel ilgiyi sıcak tutabilmek ve gösteriyi yavaşlatmamak için de fikirlerin geri plana atılması, bu aracın (tv'nin) doğasından gelir. Bu, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de aynı şekilde tezahür ediyor.

Bilinen en eski biçim bozma yöntemi olan mizah da, gösteri dünyası olan tv'nin kullandığı metodlar arasında belirgin üstünlüğünü her zaman koruyageldi. Ekrandaki talk show'ların, mizah ağırlıklı dizilerin çoğu zaman büyük rating getirmesinin başat nedeni de bu.

Dizilerin senaryolarına serpiştirilen mizah unsurlarının (ki son zamanların popüler dizilerinden Yılan Hikayesi'nde bariz biçimde görülüyor) giderek artış göstermesi ise, savımıza çarpıcı bir örnek olarak karşımızda duruyor.

Ancak "mizah"ı kullanmak ve bu şekilde izleyici çekmeye çalışmak, değerlere ihanet, toplumun örfüne saygısızlık anlamı taşımamalı. Kanal D'nin 13 yaş grubuna hitap eden dizisi Eyvah Babam, Eyvah Kızım Büyüdü ismiyle ekrana gelmeye başladı. Senaryodaki "komiklik" eğilimlerinin artış gösterdiği dizinin bu yeni bölümlerinde anlıyoruz ki, senaristimiz "mizah"ı eline yüzüne bulaştırıyor. Kahramanımız Sedat'ın dansöz kıyafetlerine bürünmesinden başlayarak bir dizi olaya şahit oluyor izleyici. Dizi, izleyenleri güldürmek bir yana, "Bu kadar da olmaz" dedirtiyor. Mizaha evet, ancak ustalıklı kullanılamadığı sürece mizahın, bir bumerang misali dönüp sahibini vurması da kaçınılmaz hale gelir ki, bu da tv dilinde ratingin dibe vurması demektir.

Okuyucularımızın bildirdiğine göre, iki ay önceki şiddetli fırtınadan sonra Kütahya'da, Star, Kral, Show, NTV, BTV, Flash Tv ve Kanal 7 televizyonları izlenemiyormuş. Yetkililere duyurulur.


Faks: +90 (212) 613 14 92 - 93
14 Nisan 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...