YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Hatemi uyarıldı

Reformcu 13 gazete ve derginin kapatılmasının ardından, dün de Basın Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanı'nın kardeşini yazılı olarak uyarması Cumhurbaşkanı'na dolaylı uyarı olarak nitelendi.

TAHRAN- İran'da reform yanlısı 13 gazete ve derginin kapatılmasının ardından, dün de Basın Mahkemesi, Müşareket gazetesi Yazı İşleri Müdürü ve Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin kardeşi Muhammed Rıza Hatemi'yi yazılı olarak uyardı. Peyam Radyosu, Savcı Said Murtazavi'nin, Rıza Hatemi'yi gazetede son iki günde çıkan başlıklar ve haberlerin içeriği konusunda resmi yollardan uyardığını belirtti. Rıza Hatemi'nin Müşareket ile Subh-i em-Ruz gazeteleri, yayınını sürdüren son iki reformcu basın organı. Diplomatik kaynaklar, reformcu basına yönelik gibi görünen bu hareketin aslında Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'ye yönelik olduğunu belirtiriyor.

Reformcu kanat halkı yatıştırıyor

Geçen yılki gerginlik ve çatışmaları hatırda tutan reformcu kanat, halkın tepkilerini yşatıştırmak için sürekli sükunet çağrısı yapıyor. İran'ın güneyindeki Hürmüzgan'dan batıdaki Hamedan'a kadar 5 şehirde protesto gösterileri yapan öğrenciler, 13 reformcu basın organının kapatılmasına tepki gösterdiler. Ancak sürekli gelen sükunet çağrılarının da yardımıyla gösteriler şiddete dönüşmeden sakin bir şekilde sona erdi. Kashan'daki gösterilerde ise, görev süresi dolmak üzere olan muhafazakarların kontrolündeki parlamento suçlandı.

Binlerce öğrenci sokaklarda

Hamedan, Bandar Abbas, Kashan ve Tahran'daki gösterilerin yanısıra, güneydeki Yezd ve Şiraz kentlerinde de binlerce öğrenci sokaklara döküldü. Başkent Tahran'daki Terbiyet-i Muallim Üniversitesi'nde, üniversite yönetiminin izniyle kampüs içindeki bir anfide yapılan gösteriye katılan öğrenciler, ellerinde Hatemi ve reformcu basını destekleyen sloganların bulunduğu pankartlar taşıdı. Hatemi yanlısı merkezi öğrenci dernekleri federasyonu "Birliği Güçlendirme Bürosu" öğrencileri sükunete davet etti. Gösterilerin önümüzdeki günlerde daha da artarak sürmesi bekleniyor. Devrim Muhafızları'na bağlı Besiç Güçleri ise, bir bildiri yayınlayarak, reform yanlısı bazı gazetelerin kapatılmasına destek verdi. Bildiride, "Besiç Güçleri, Yargı Gücü'nü görevleri çerçevesinde bazı gazeteleri kapattığı için destekliyor" ifadesine yer verilirken, devrim düşmanlarının İran'a karşı başlattığı kültürel savaşı sürdürdüğü vurgulandı.

Halk ile devletin arası açılıyor

İran'da son günlerde reformcu basına yönelik baskıyı değerlendiren, Tahran Milletvekili Muhammad Naimipur, "gazetelerin kapatılmasının sisteme ya da bu hareketin arkasındakilere bir fayda getirmeyeceğini, aksine toplumun güvenini sarsacağını" söyledi. "Kapatmalar, toplum içindeki homurdanmaları artırıyor" diyen Naimipur, yasakların halk ile devlet arasındaki uçurumu büyüttüğünü ve İran'ın milli birliğine zarar verdiğini belirtti. Naimipur, gazetelerin kapatılmasının ardında, yayınlanan haberlerden tedirgin olanların bulunduğunu kaydetti.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...