YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


HZ. HÜSEYİN, ŞEHİD EDİLİŞİNİN 1320. YILDÖNÜMÜNDE ANILDI
Adayların ilk tur heyecanı

CUMHURBAŞKANLIĞI seçimlerinde ilk tur oylama bugün yapılıyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer ile 12 milletvekili yarışacak. İlk oylamada Sezer'in seçilmesi zor görünüyor.

ANKARA- 10. cumhurbaşkanını belirleyecek seçim marotununda ilk tur oylama bugün yapılıyor. Çankaya seçimlerinde Meclis dışından Ahmet Necdet Sezer ile Meclis içinden 12 milletvekili yarışacak. Sezer'in lik tur oylamada seçilmesine ihtimal verilmezken, milletvekillerinin kendi partilerinden adaylara oy vermeleri bekleniyor. İlk tur oylamada seçilebilmek için 5'te 3 çoğunluk olan 367 milletvekilinin oyunu almak gerekiyor

FP'li Gönül ve DSP'li İmamoğlu çekildi

İlk tur oylamada her partinin kendi adayı milletvekiline oy vermesi bekleniyor. FP Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, "Bugün yapılacak ilk tur oylamada biz kendi partimizden çıkan adaylara oy vereceğiz. İlk tur oylamada Sayın Sezer'in seçilmesi mümkün değildir" diye konuştu. FP'li Vecdi Gönül ile DSP'li Turhan İmamoğlu ise dün adaylıktan çekildiklerini açıkladı. MHP'de tartışmalı bir şekilde adaylığını açıklayan Devlet Bakanı Somuncuoğlu'na da MHP içinden çok sayıda oy çıkması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçiminde en şanslı aday olarak gösterilen TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'un da ilk tur oylamada çok sayıda oy alması bekleniyor. Akbulut'un ilk tur oylamada yüksek oy olması halinde şansının daha da artacağı ifade ediliyor.

Kıyamet kopabilir

Genel başkanların Ahmet Necdet Sezer ismi üzerinde uzlaşmalarına rağmen ilk tur oylamada Sezer'e çok sayıda oy çıkmaması halinde, bu durumun ortalığı karıştırması bekleniyor. Anayasa değişikliği sırasında büyük yara alan liderlerin Sezer'i ilk turda seçtiremedikleri takdirde daha büyük yara alacakları ve güvenirliklerinin tartışmalı hale geleceği ifade ediliyor. İlk tur oylamada Sezer'e çok az oy çıkması halinde, bütün partilerin karşılıklı olarak birbirlerini suçlayabilecekleri belirtiliyor. İlk tur oylamada en çok oy olan adaya ikinci tur oylamada milletvekilerinin yüklenmesi neticesinde Sezer'in adaylıktan bile vazgeçebileceği dile getiriliyor.

İşte adaylar

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir kadın cumhurbaşkanlığına aday oldu. 47 yaşındaki DSP Amasya Milletvekili Gönül Saray Alphan, aynı zamanda en genç ikinci aday. En genç aday ise yine DSP'den... Kocaeli Milletvekili Muhammet Turhan İmamoğlu 40 yaşında. Ancak cumhurbaşkanı olmak için "40 yaşını doldurmak" şartı için 5 gün küçük. İmamoğlu'nun adaylığı, "40 yaşı doldurma" şartının adaylık için mi yoksa cumhurbaşkanı olmak için mi aranacağı konusu açıklığa kavuştuktan sonra kesinlik kazanacak. Adaylar arasında en yaşlı olan ise bir başka DSP'li: 72 yaşındaki DSP Eskişehir Milletvekili Mehmet Mail Büyükerman. Cumhuriyet tarihindeki 9 cumhurbaşkanından sadece ilk ikisi, Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü 42 yaşında Köşk'e çıktı. Çankaya'daki en yaşlı cumhurbaşkanı, 77 yaşında Köşk'e çıkan 7. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk olmuştu. Köşk'te kalma süresi en uzun iki cumhurbaşkanı da 15 yıl ile Atatürk, 12 yıl ile İnönü oldu. Celal Bayar da 10 yıl cumhurbaşkanlığı yaptı. Çankaya'da en az kalan ise 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'dı. Özal, Köşk'te sadece 3 yıl 5 ay kaldı.


DYP
GİRESUN

Milletvekili
RASİM ZAİMOĞLU

Tirebolu/Girs. Mesleği:
İktisatçı
Yaşı:53
(1947)
İki çocuğu var

DSP
KOCAELİ

Milletvekili
M.T. İMAMOĞLU

Rize
Mesleği:
İktisatçı
Yaşı:40 (1960)
Bir çocuğu var (ÇEKİLDİ)

DYP
AMASYA

Milletvekili
AHMET İYİMAYA

Yuva
Mesleği:
Avukat
Yaşı: 50 (1950)
Üç çocuğu var

FP
KOCAELİ
Milletvekili
VECDİ GÖNÜL

Erzincan
Mesleği:
Vali
Yaşı: 61 (1939)
Üç çocuğu var
(ÇEKİLDİ)

DSP
AMASYA

Milletvekili
GÖNÜL S. ALPHAN

Giresun/Dereli
Mesleği:
Gıda Müh.
Yaşı:47
(1953)
Üç çocuğu var

DSP
ESKİŞEHİR

Milletvekili
Mail Büyükerman

Kocaeli/Gebze Mesleği:
Avukat
Yaşı: 72 (1928)
Çocuğu yok

ANAP
BALIKESİR

Milletvekili
A. OKTAY GÜNER

Bayburt
Mesleği:
Avukat
Yaşı:63 (1937)
Beş çocuğu var

DSP
ANKARA

Milletvekili
OĞUZ AYGÜN

Ankara
Mesleği:
Doktor
Yaşı:67 (1933)
İki çocuğu var

MHP
AKSARAY

Milletvekili
Sadi Somuncuoğlu
Aksaray
Mesleği:
İktisatçı
Yaşı: 60 (1940)
Üç çocuğu var

DYP
KİLİS

Milletvekili
DOĞAN GÜREŞ

Kilis
Mesleği: Asker
Yaşı:74 (1926)
İki çocuğu var

ANAP
ANKARA

Milletvekili
YILDIRIM AKBULUT

Erzincan
Mesleği:
Hukukçu
Yaşı:65 (1935)
Çocuğu yok

FP
ANKARA

Milletvekili
NEVZAT YALÇINTAŞ
Ankara
Mesleği:
İktisatçı
Yaşı: 67 (1933)
İki çocuğu var

AHMET NECDET SEZER
Afyon
Mesleği:
Hukukçu
Yaşı: 59 (1941)
Üç çocuğu var
(TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin liderleri tarafından cumhurbaşkanlığına aday gösterildi.
Dışarıdan bir aday olarak diğer adaylarla yarışıyor.)

9 CUMHURBAŞKANINDAN 6'SI ASKER

Türkiye'nin 9 cumhurbaşkanından 6'sı asker kökenli. Atatürk, İnönü, Gürsel ve Sunay, 'Osmanlı subayı' olarak yetişti. Mustafa Kemal Paşa'nın yanında topçu subayı olarak Çanakkale Savaşları'na katılan Cemal Gürsel, İsmet Paşa ile birlikte Kurtuluş Savaşı'nda batı cephesinde savaştı. 1917'de henüz subay adayı iken Filistin Cephesi'nde İngilizler'e esir düşen Cevdet Sunay ise esaretten sonra Kurtuluş Savaşı'na katıldı. Atatürk Çanakkale'de savaşırken henüz Bahriye Mektebi'nde öğrenci olan Fahri Korutürk ise Osmanlı'da başladığı askeri eğitimini cumhuriyette tamamladı. Köşk'ün son asker konuğu olan Kenan Evren ise cumhuriyet döneminde yetişti. Atatürk, İnönü, Sunay ve Korutürk'ün aksine, Gürsel ve Evren, askeri darbe ile cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmalarıyla hatırlanıyor. İlk sivil cumhurbaşkanı olan Celal Bayar ise Osmanlı'nın iktisatçılarından biriydi. Anadolu'daki mücadeleden sonra Bayar, genç cumhuriyetin ekonomik temellerini attı. Ondan sonra ancak 1989'da ikinci bir 'sivil' cumhurbaşkanı geldi: Turgut Özal...


M.Kemal Atatürk
Memleketi: Selanik
Mesleği: Asker
Cumhurbaşkanı yaşı: 42
Süresi: 15 yıl
Dönemi: 29 Ekim 1923-10 Kasım 1938

İsmet İnönü
Memleketi: İzmir
Mesleği: Asker
Yaşı: 42
Süresi: 12 yıl 7 ay
(11 Kasım 1938-22 Mayıs 1950)
Süresini tamamladı.

Celal Bayar
Memleketi: Bursa Mesleği: Bankacı
Yaşı: 67
Süresi: 10 yıl
Dönemi: 22 Mayıs 1950-27 Mayıs 1960.
Süresini tamamladı.

Cemal Gürsel
Memleket: Erzurum
Mesleği: Asker
Yaşı: 65
Süresi: 5 yıl
Dönemi: 27 Mayıs 1960-28 Mart 1966
Ayrılma: Hastalık

Cevdet Sunay
Memleket: Trabzon
Mesleği: Asker
Yaşı: 67
Süresi: 7 yıl
Dönemi: 28 Mart 1966-28 Mart 1973
Ayrılma: Süresi bitti

Fahri Korutürk
Memleket: İstanbul
Mesleği: Asker
Yaşı: 77
Süresi: 7 yıl
Dönemi: 6 Nisan 1973-6 Nisan 1980
Ayrılma: Süresi bitti

Kenan Evren
Memleketi: Manisa
Mesleği: Asker
Yaşı: 64
Süresi: 7 yıl
Dönemi: 9/11 1982-9/11/1989
Ayrılma: Süresi bitti

Turgut Özal
Memleketi: Malatya
Mesleği :Mühendis
Yaşı: 62
Süresi: 3 yıl 5 ay
Dönemi: 9 Kasım 1989-17 Nisan’93
Ayrılma: Vefat

S. Demirel
Memleketi: Isparta
Mesleği: Mühendis
Yaşı: 69
Süresi: 7 yıl
Dönemi: Mayıs’93-16 Mayıs 2000
Ayrılma: Süresi bitti

Bilal ÇETİN


Kağıda basmak için tıklayın.

Kapatma yerine yaptırım

Ulucanlar raporuna rötuş
İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri, Ulucanlar'da meydana gelen olaylar üzerinde uzlaşmaya varamayınca, hazırlanan raporun revize edilmesine karar verildi.
Rektör başarıyı çekemiyor
Başarılı birçok öğretim görevlisinin istifa etmesine neden olan Rektör Alemdaroğlu, şimdi de uluslararası standartlarda başarıyı yakalayan Prof. Karaçorlu hakkında soruşturma açtırdı.
Çernobil yıktı geçti
Çernobil kazasının yıldönümünde harekete geçen virüs yüzbinlerce bilgisayarı kullanılamaz hale getirdi. Virüs nedeniyle büyük oranda işgücü, veri ve maddi kayıp meydana geldi.
Post mezar açtırdı
ÖTANAZİ YAPILAN KAPLANIN MİLYARLIK POSTUNUN ÇALINMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Prof.'luğu bile elinden alınabilir
Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Şehirbay Özkan, Prof. Karaçorlu hakkında tahkikat açıldığını doğrulayarak, yasalara uygun olarak hareket ettiklerini belirtti. Prof. Karaçorlu'nun hastane dışında kanuna aykırı olarak çalıştığının tespit edildiğini ileri süren Özkan, "Fakültede full-time olarak çalışan hiçbir öğretim üyesi dışarda hasta göremez, tedavi ve ameliyat yapamaz. Hatta izin almadan beyanat dahi veremez. Kanun çok açık. Bu gibi kişilerin profesörlüğü bile elinden alınır" dedi. "Soruşturma hakkında dışarda yapılanlar spekülatiftir. Solcuların işbirlikçiliği hareketidir. Kimse kanunlara aykırı olamaz, ben de olamam, siz de olamazsınız." diyen Özkan, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne aykırı olsa bile kanunlar geçerlidir" şeklinde konuştu.
'Deprem geliyor hazırlıklı olun'
İSTANBUL- Bayındırlık Bakanı Koray Aydın da, "depremle korkutanlar" arasındaki yerini aldı. Aydın, İstanbul'un riskinin arttığını belirterek, "Dikkatli olun" dedi. Koray Aydın İstanbul'da bakanlığına bağlı Yapı Deprem Test Laboratuvarı'nın açılışını yaptı. İstanbul'un yakın bir zamanda depremle karşı karşıya geleceğini söyleyen Aydın, İstanbul Valisi Erol Çakır ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'dan İstanbul'u depreme karşı en iyi şekilde hazırlamalarını istedi. İstanbul'un depremle hasarının ve can kaybının çok fazla olacağını belirten Aydın, açılışını yaptığı Yapı Deprem Laboratuvarı'nın İstanbul için yetersiz olduğunu da söyledi. Deprem bölgesinde yaptıkları çalışmaları değerlendiren Aydın, yörede yaşayan depremzedelerden de şikayetçi olarak, "Deprem bölgelerinde yaşayan insanların değişken ihtiyaçları karşısında yetersiz kaldık" diye konuştu.
Sosyete 'ayin'deydi İSTANBUL- Dünyanın dört bir yanında "yogi" adı altında milyonlarca müridi bulunan Hint asıllı Shri Mataji İstanbul'un göbeğinde Dolmabahçe'de meditasyon adı altında ayin gerçekleştirdi. Levent Kırca-Oya Başar Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen ayine binlerce kişi katıldı. Özellikle sosyetenin rağbet ettiği ayin sırasında, binlerce izleyici kendini Shri Mataji'nin direktiflerine kaptırarak, huşu içinde Saha Yoga yaptı. Salondakilere yaklaşık yarım saat hitap eden Shri Mataji, meditasyondan çok dini telkinlerde bulundu. Yaşam felsefesini, "tüm dinlerin özü" olarak tanıtan Shri Mataji, konuşmasında büyük dinlerin öğretilerine yer verdi. Shri Mataji sık sık Kur'an'dan ayetler, Hz. Muhammed (sav)'den hadisler okuyarak İslam'ın da Sahaya Yoga'yı emrettiğini öne sürdü. Bu arada tercümeler sırasında ayetlerin yanlış aktarıldığı dikkat çekti. Öte yandan, ayinin en hararetli bölümünde gökyüzünün gürlemesi bazı yogileri heyecanlandırdı. Gök gürültüsünü efendileri Shri Mataji'nin manevi gücüyle açıklayanlar, daha sonra bunun sıradan bir Nisan yağmuru öncesi gökgürültüsü olduğunu anladı.
5.5 milyon kişiye su
İSTANBUL- Dünyanın en büyük içmesuyu tasfiye merkezi İstanbul'a kuruluyor. 16 trilyon liraya malolması beklenen "İkitelli 2. Beyazıt Han İçme Suyu Tasfiye Tesisi"nin yaklaşık 5 milyon 200 bin kişe su sağlayacak. İSKİ tarafından yaptırılan tesisin temeli İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna tarafından atıldı. Temel atma törenin konuşan Gürtuna, tasfiye tesisinin 9 ayrı bölgeden su toplayarak, yaklaşık 5 milyon 200 bin kişiye su sağlayacağını söyledi. Gürtuna, "Kurulacak olan bu tesis tamamlandığında dünyanın en büyük su arıtma tesisi olacak" dedi. İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu ise tesisle Avrupa yakasındaki su sorununun çözülmüş olacağını belirterek, buradan İstanbul'un dörtbir yanına su dağıtılacağını bildirdi. Özcan Deniz'in de konser verdiği törende daha sonra, Gürtuna, Küçükçekmece Kaymakamı Yüksel Kayhan, Küçükçekmece Belediye Başkanı Halidun Özbatur ile birlikte butona basarak tesislerin temelini attı. n Muhammed PAMUK
Ekvator uçağının sırrı çözülemedi
KASTAMONU- Kastamonu'nun İnebolu İlçesi yakınlarına düştüğü ileri sürülen Ekvator Havayolları'na ait uçağa, aradan geçen 4 aya rağmen ulaşılamadı. Karların erimesinin ardından Ukrayna'dan yeni bir arama ekibinin geleceği ve uçağın enkazını bulmaya çalışacağı öğrenildi. Sır uçakla ilgili 'silah taşıdığı' iddiaları ortaya atılmış ve herhangi bir havaalanına inmiş olabileceği ihtimali üzerinde durulmuştu. Yapılan araştırmalarda uçağa ait herhangi bir bulguya ulaşılamamıştı. Turgut Reis arama tarama gemisinin önümüzdeki günlerde bölgede arama yapacağı öğrenildi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...