YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


BİLİMADAMLARI PARTİ KAPATMA AYIBINA ÇÖZÜM ARIYOR
Kapatma yerine yaptırım

ANKARA- Anayasa Mahkemesi'nde yapılan "parti kapatma"yla ilgili konferansta ilginç tartışmalar yaşanıyor. Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, FP davası öncesi "AB Hukuku ve İç Hukuka Etkileri" konusunda düzenlediği konferansta konuşan bilimadamları, siyasi partilerin kapatılmasına karşı olduklarını belirterek, temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası normların ışığında Türk iç hukukunda bir an önce gerekli düzenlemelerin yapılmasını istediler.

Parti kapatmak AİHM'ye ters

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, yazarımız Nazlı Ilıcak ve FP'li milletvekilleriyle çok sayıda hukukçu tarafından izlenen konferansta, özellikle silahlı eylem ve şiddeti savunmayan bir siyasi partinin, sırf düşüncelerini dile getirmesinden dolayı kapatılmasının, Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu dile getirildi. Konferansın tartışma bölülünde söz alan Başsavcı Savaş, "Eğer yasalarımızda kapatma dışı müeyyideler olsaydı, siyasi partiler şimdiki gibi katı bir şekilde kapatılmak zorunda kalınmazdı. Kapatma dışı tedbirlerle ilgili Anayasa Mahkemesi'ne yetki tanınmalıdır. Buna benzer yetkiler anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu'nda olmasa da olur" dedi.

FP İstanbul Milletvekili-Yazar Nazlı Ilıcak da, "Biz parlamenterler olarak Meclis'te, demokratikleşme yolunda yasaları çıkarmakta zorlanıyoruz. Eğer bu konuda hakim ve savcılar verecekleri kararlarıyla gerekli duyarlılığı gösterirlerse bizim işimiz kolaylaşmış olur" diye konuştu.

Kapatma dışı yaptırımlar

Siyasi Partiler Kanunu'nda uluslararası normlara göre yapılması gereken değişiklikler konusunda görüşlerini dile getiren Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Sağlam ise, siyasi partileri kapatmak yerine onlara, "Belirli bir süre devlet yardımından alıkoyma, belirli bir süre faaliyetten alıkoyma veya belirli bir süre seçime katılma hakkından yoksun bırakma" gibi kapatma dışı yaptırımların uygulanması gerektiğini savundu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...