YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'Terörün adı töre oldu'

MHP'li Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, Bahçeli ile görüşmeden dönerken 'planlı' bir saldırıya uğradığını belirterek, "Tedhişin adına 'töre' diyenlerin komplosu olan saldırı rejime yöneliktir" dedi

ANKARA- Cumhurbaşkanlığına aday olduğu için bazı MHP'lilerin saldırısına uğrayan Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, dehşet anlarını anlattı. Somuncuoğlu, kendisini 'törelere' karşı gelmekle suçlayan Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin'i komplo kurmakla suçladı.

Somuncuoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanının parlamentodan seçilmesi gerektiğine inandığını vurgulayarak, "Meclis'in ikinci büyük partisi olan MHP'den aday çıkmaması nedeniyle aday olmaya karar verdim" dedi.

'Bahçeli ile görüştüm'

Somuncuoğlu, başvurudan önce de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir saatten fazla görüştüğünü açıklayarak, şu bilgiyi verdi: "Partiden ayrılarak Meclis'e giderken, görevli bir genel başkan yardımcısı tarafından Meclis'in kapısında saatlerdir bekleyen bir guruba hareketimiz bildirilmiştir. Hadisenin akşam saatlerinden itibaren planlandığı anlaşılmıştır. TBMM'ye gittiğimizde, çirkin bir saldırı ile karşılaştk. Giriş kapısında, yedikleri veya içtiklerinden etkilendikleri tahmin edilen bir grup önce yolumuz keserek, arabamızdan inmemize ve müracaatımızı yapmamıza engel olmaya çalışmışlardır."

'Çetin'in komplosu'

Somuncuoğlu Şunları kaydetti: "Önceden planlanan, kaba kuvvetin ve tedhişin adına 'töre' diyenlerin sebep oldukları bu komplo ve çirkin saldırı, şahsımdan önce partime, TBMM'ye ve demokratik rejime yöneliktir. Bu çirkin görüntülerin tv kanallarında sürekli yayınlanması, MHP davasına ağır bir darbe indirmiştir. Ancak bir avuç komplocunun bu saldırıları, saygın bir geçmişi olan MHP'yi asla sarsmayacaktır. Bu provokosyonun, parti boyutunu aşan yönlerinin de olabileceği düşünülmelidir" dedi.

4 MHP'liden şikayetçi oldu

Öte yandan, Devlet Bakanı Somuncuoğlu ve korumaları, saldırı ile ilgili olarak 4 milletvekilinden şikayetçi oldu. Somuncuoğlu ve korumaları Ali Arslan, Erdoğan Hıdır, Zeki Hıdır, Mehmet Emin Balcı ve şoförü Nuri Uysal olaydan sonra Kavaklıdere Karakolu'na giderek, MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, MHP Ankara Milletvekili Şefkat Çetin, MHP Yozgat milletvekili Ahmet Ersoy ve MHP İstanbul Milletvekili Mustafa Verkaya hakkında şikayetçi oldular. Adli Tıp Kurumu'na sevkedilen korumalardan

Zeki Hıdır 5 gün, Ali Arslan 3 gün "iş göremez" raporu aldı.

MHP'liler: Saldırıyı savunamayız

MHP milletvekilleri bile Somuncuoğlu'nun engellenmesine tepki gösterdi. Balıkesir Milletvekili Hüseyin Kalkan, Somuncuoğlu'nun en demokratik hakkını kullandığını belirterek, "Kimsenin demokratik hakları kullanmayı engellenmeye hakkı yoktur. Eğer biz böyle yaparsak başkalarını demokratik haklarını nasıl savunacağız. Engelleme girişimini savunmak imkansız" dedi. Kayseri Milletvekili Sadık Yakut ise Somuncuoğlu'nun MHP'den hiçbir aday çıkmaması nedeniyle aday olduğunu belirterek, "Engelleme girişimini anlamak ve kabul etmek mümkün değil" diye konuştu. MHP Çankırı Milletvekili

Hakkı Duran, "Bu olay partimizi kamuoyu nazarında büyük sıkıntıya soktu" derken, İstanbul Milletvekili Bozkurt Yaşar Öztürk saldırgan arkadaşlarına arka çıkarak, "Sayın Somuncuoğlu da parti disiplinine uymalıydı" yorumunu yaptı.

Mirzaoğlu: Münferit olay

Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu da, Somuncuoğlu'nun, cumhurbaşkanlığı için adaylığını koymasıyla yaşanan olayların "ferdi olaylar" olduğunu ileri sürerek, "Bu olayı MHP'ye mal etmemek lazım" dedi.

SOMUNCUOĞLU'NA İHRAÇ YOLU

MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin, Devlet Bakanı Somuncuoğlu'nun 'töre'yi çiğnediğini bilirterek "Töreyi çiğneyen kişinin MHP üniformasını taşıma hakkı yoktur" dedi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, Devlet Bakanı Somuncuoğlu'na yönelik saldırı nedeniyle parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Sözlerine, "Devlet Bakanı sayın Sadi Somuncuoğlu'nun anlamakta güçlük çekilen davranışı, bütün Türk milliyetçiliği camiasını üzmüştür" diye başlayan Yahnici, Somuncuoğlu'nun, "provokatör" olduğunu öne sürdü. Yahnici, olayı "milletvekilinin Anayasal hakkının engellenmesi" şeklinde sunanları da "provokasyon olayının başkaca aktörleri " olarak gördüklerini söyledi. Yahnici, Somucuoğlu'nun, "FP'nin adaylık konusundaki kışkırtması sonucu adaylık sendromuna kapıldığını" da iddia etti ve

Somuncuoğlu'nun birinci tur oylamada alacağı oy sayısının, provokasyon olayının boyutunu belirleyeceğini" söyledi.

'Töreyi çiğnedi'

Somuncuoğlu'ndan istifasının olay gecesi istendiğini bildiren Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin de, Somuncuoğlu'nun "töreyi çiğnediğini" savunarak, "Töreyi çiğneyen kişinin MHP üniformasını taşıma hakkı yoktur. Üniformasını soyunacaktır" dedi. Çetin, MHP Ordu milletvekili Cemal Enginyurt'a ne ceza verileceğine ilişkin bir soru üzerine de, "Niçin ceza verilecek. Cemal Bey ülkücü tavrını koymuştur" diye konuştu.

SİYASİ PARTİLER SERT TEPKİ GÖSTERDİ

MHP'li Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu'nun Cumhurbaşkanı adaylığının zor kullanılarak engellenmeye çalışılması sert tepkilere neden oldu.

FP: Bu bir terördür

FP Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün olayı zorbalık ve eşkiyalık olarak değerlendirdi. Esengün, "Böyle bir eşkiyalık ve zorbalık ilk kez görülüyor. Olayın içinde Meclis İdare Amiri'nin de olması çok üzücü. Böyle bir olay Meclis'in itibarını zedelemiştir. Böyle bir parti içi demokrasi olamaz" dedi. FP Grup Başkanvekili Bülent Arınç, olayın "basit bir disiplinsizlik değil terör olayı olduğunu" savundu. Arınç, "Bahçeli'nin demokratlığı söz konusu olacaksa, bu olaya karışanları partiden ihracı gerekir" dedi.

DYP: Millet gerçek yüzlerini gördü

DYP Grup Başkanvekili Nevzat Ercan ise "Demokrasinin ruhu olan seçim üzerine zor düşürmeye, yumruk sallamaya; 'milletvekiliyim' diyerek kendisini imtiyazlı sayıp görevlilere hakaret etmeye fiili saldırıda bulunmaya kimsenin hakkı olmadığını" belirterek, "Sıfatı ve kimliği ne olUrsa olsun, hür iradeye tahammülü olmayanların, özgürlük mekanlarında dehşet ve korku estirenlerin gerçek yüzlerini millet dehşetle, ibretle ve üzüntüyle izlemiştir" diye konuştu. TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut da, "Üzücü, olmaması gereken bir olay" derken, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri de Somuncuoğlu'na yapılan saldırıyı kınadıklarını ifade ettiler.




Kağıda basmak için tıklayın.

Korutürk modeli mi?
Liderlerin politika dışı bir adayda uzlaşması, "Korutürk gibi etkisiz cumhurbaşkanı istediler" yorumuna neden oldu. ANAP lideri Yılmaz'da, Türkiye'nin önceliğinin politika değil 'hukuk devleti' olduğunu söyledi
DSP'de ipler kopuyor
Cumhurbaşkanlığı seçimi DSP'yi de karıştırdı. Büyükerman'la birlikte diğer adayların da durumu kritik. CHP, bu isimlerin katılımıyla Meclis'e taşınabilir
Mhp'nin İkilemi: Gece yarısı Meclis önünde meydana gelen ve ekranlarda izleyen herkese dehşet dakikaları yaşatan Sadi Somuncuoğlu'na yönelik hadise, MHP adına dramatik bir olaydır. Lidere sadakat adına hareket ettiğini söyleyen bir adam, bir MHP milletvekili, bir parlamenterin adaylık gibi anayasal ve tabiî bir hakkını gaspediyor. Bunu kaba kuvvetle yapıyor. Küfürlerle yapıyor. Üstelik grup kararı alınması mümkün olmayan bir konuda, partinin yöneticileri (Ş. Bülent Yahnici ve Şefkat Çetin) "töre"ye uymamak gibi özel yaptırımlar geliştiriyor. "Pehlivanlık güreşte rakibini yenmek değildir. Öfkelendiğin zaman öfkeni yenmektir." MHP merkez yönetimi, ilk farklılığa tahammül sınavında tekledi. Öfke aklı giderdi, üstelik bu öfkeli tavrın ardına yöneticileri de taktı. Devlet Bahçeli, eğer şu Meclis önünde kendi adına efelik taslayan adamlara karşı tavrını açıklamazsa, suskunluğu daha az saygı uyandıracaktır.
Ben de hukukçuyum ANKARA- TBMM Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Yıldırım Akbulut, cumhurbaşkanının Meclis içinden seçilmesi gerektiğini söyledi. Meclis içinden bir uzlaşma aranmadan adayın dışarıdan belirlenmesinin de yanlış olduğunu ifade eden Akbulut, liderleri eleştirerek, "Bu görevi üstlenecek Meclis içinden sayısız milletvekili var. Ben de bunlar arasındaki milletvekillerinden biriyim" dedi. Kendisinin aranan niteliklere tamamen uyduğunu belirten Akbulut, siyasette 30 yıllık bir tecrübesinin bulunduğuna dikkat çekti. Akbulut, "Tarafsızlık diyorsanız, tarafsızlığım kanıtlanmış üç kere bu Meclis'e başkan seçilmişim. Devleti temsil diyorsanız başbakanlık, içişleri bakanlığı yapmışım. Politikada 30 yıllık bir geçmişim var. Bilinen ve tarafsızlığı kanıtlanmış biri olarak göreve talip oldum" dedi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...