YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


İsrail neden imzalamıyor?

NEW YORK'TAKİ nükleer silahsızlanma toplantısı devam ederken, dünyanın 6. nükleer gücü olan İsrail, Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması'nı imzalamayan dört ülkeden biri. Pakistan'a yoğun baskı yapan Batı, İsrail'in bu gücünü koruyor.
ORTADOĞU'NUN büyük bir nükleer tehdit altında altında bulunduğunu açıklayan Mısır, İsrail'i sert bir şekilde kınarken, Arap ülkeleri, toplantıya bir karar tasarısı sunarak, İsrail'in nükleer tesislerini uluslararası denetlemeye açmasını istediler.

NEW YORK- ABD ve Rusya'nın sahip olduğu nükleer güç dünya barışını tehdit etmeyi sürdürürken, Ortadoğu ülkeleri, dünyanın 6. nükleer gücü olan İsrail'in nükleer silahların azaltılması anlaşmasını kabul etmesini istiyor. Mısır'ın BM Daimi Temsilcisi Ahmed Ebu Gayt, Nükleer Silahların Azaltılması (NPT) anlaşmasını imzalamayan İsrail'i sert bir dille kınadı. New York'daki BM merkezinde devam eden konferansta konuşan Mısır BM Temsilcisi, Ortadoğu'nun büyük bir nükleer tehdit altında altında bulunduğunu vurgulayarak, "Bu mesaj çok açıktır. Ortadoğu'nun güvenliği, şu andaki mevcut durumun sürekliliği açısından tehlikededir" dedi. İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin temsilcileri de Mısır'a destek vererek, İsrail'in, dünya barışı için hayati önem taşıyan paktı daha fazla ertelemeden onaylamasını ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın nükleer donanım kontrolünü kabul etmesini talep etti.

Ortadoğu'da tek nükleer güç

Pazartesi günü başlayan konferansta, Rusya ve ABD'nin silahsızlanmasının hızlandırılması, dünyadaki nükleer silahların azaltılması, Hindistan ve Pakistan'ın nükleer testleri, Ortadoğu'da nükleer silahlar serbest bölgesi konusu tartışılıyor. 187 ülkenin imza attığı NPT paktını, sadece Hindistan, Pakistan, İsrail ve Küba kabul etmiyor. Anlaşma, dünyanın en büyük nükleer güçleri arasında yeralan ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere'ye silahlarını muhafaza hakkı tanıyor. İsrail'in, nükleer faaliyetleriyle ilgili istihbaratlardan tedirgin olan Avrupa, özellikle de Ortadoğu ülkeleri İsrail'e paktı tanıması yönünde baskı yapıyor. Ortadoğu'daki tek nükleer güç olan İsrail ise bu konudaki tepkilerin önemsemez bir tavır sürdürüyor. Her beş yılda bir NPT konferansında biraraya gelen ülkeler, nükleer süreçteki gelişmeleri gözden geçirerek, 1968 yılında fikir bazında gündeme gelirken, 1970 yılında hayata geçirilen paktın geleceğine yönelik amaçlarını tespit ediyor.

İmza atmayan dört ülkeden biri İsrail

Arap Ülkeleri, New York'ta devam eden nükleer silahsızlanma izleme toplantısına bir karar tasarısı sunarak, İsrail'in nükleer tesislerini uluslararası denetlemeye açmasını talep ettiler. Mısır'ın önderlik ettiği ülkeler, İsrail'in gizli nükleer tesislere sahip olmasının bölgenin istikrarını tehdit ettiğini ifade ettiler. İsrail, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Sözleşmesi'ni (NPT) imzalamayan 4 ülkeden biri. Diğer ülkeler ise Hindistan, Pakistan ve Küba. Mısır'ın girişimiyle hazırlanan karar tasarısına, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri destek verdi. NPT sözleşmesine 187 ülke taraf bulunuyor. Sözleşme, taraf olan ülkelerin nükleer tesislerinin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından denetlenmesine olanak tanıyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...