YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


ŞEHADET OPERASYONU

Bir kaç gün önce Grozni'den çıkıp Ruslar'a dışarıdan saldıracaklarını açıklayan Çeçenler dün sabah Rus kuşatmasını yararak Grozni'den çıktılar. Çekilme sırasında biri Dudayev'in yeğeni, üç Çeçen komutan şehid oldu. Basayev adına Sözcü Udugov tarafından yapılan açıklamada, çekilmenin tamamen yeni bir plan gereği olduğu vurgulandı.
Moskova mücahitlerin kuşatmayı yarmasının mümkün olmadığını açıklarken, görgü tanıkları olayı doğruladı. 140 bin kişilik ağır kuşatmayı yarma sırasında mayınlı bölgeye giren bir mücahit birliği ağır kayıplar verdi. Ruslar'ın mahsur kalan gruba saldırmasıyla zayiat arttı. Yüzlerce yaralı küçük bir tıp merkezinin dışında karlar üzerinde yatıyor.

MOSKOVA- 140 bin askerler Grozni'yi kuşatan ancak 5 aydır 8 bin Çeçen mücahit karşısında hiç bir varlık gösteremeyen Ruslar, Çeçenler'in kuşatmayı yarmasına engel olamadılar. Bir kaç gün içinde Rus ablukasına dışarıdan saldırmayı planlayan Çeçen mücahitler dün başkent çevresindeki kuşatmayı yararak Grozni dışına çıktılar. Çeçen güçlerin sözcüsü Movladi Udugov, dün bir açıklama yaparak, Çeçenler'in yeni bir taktik denemesine giriştiklerini ve bütün Çeçen savaşçıların kuşatma altındaki Grozni'yi terk ettiğini açıkladı. Udugov, bilinmeyen bir yerden uydu telefonuyla yaptığı açıklamada, Çeçen savaşçıların çekilme işlemini düzenli bir şekilde yerine getirdiklerini kaydetti ve "Çeçen savaşçılar kentten tamamen çekildiler" dedi. Sözcü, komutan Şamil Basayev'in kendisine, savaşçıların "ülkenin savunulmasına yönelik olarak, üzerinde anlaşmaya varılan bir plan dolayısıyla" Grozni'den çekildiklerini ilettiğini söyledi.

Basayev ölmedi

Movladi Udugov, telefonla AFP'ye yaptığı açıklamada ayrıca, Çeçen komutan Şamil Basayev'in ağır yaralandığı, ciddi bir ameliyat geçirdiği ve hayati tehlikeyi atlatamadığı yolundaki haberleri de yalanladı. Udugov, "Haber tamamen asılsız" dedi. Rusya yanlısı hain Bislan Gantamirov ise, Basayev'in bacağının kesildiğini iddia etti. Gantamirov, Basayev'in, Grozni'den çekilme sırasında mayına basarak ağır yaralandığı, Alkan Yurt'ta sahra hastanesinde ameliyatla bacağının kesildiği iddia edildi.

Moskova inanamıyor

Moskova ise Çeçenler'in Rus kuşatmasının yarıp Grozni'yi terketmelerine ihtimal vermiyor. Savunma Bakanı İgor Sergeyev, Çeçenler'in, kuşatma altındaki Grozni'yi terkedebilmelerinin mümkün olmadığını söyledi. Kuzey Sergeyev, "Federal güçler, militanlara, kuşatma altındaki kentten kaçma fırsatıvermeyecek. Öyle bir şey, antiterörist operasyonumuza da aykırı. Beyaz bayrak göstermeyen hiç kimse kentten çıkamaz" dedi. Ancak görgü mücahitlerin Rus kuşatmasını yararak Grozni'den çekildiklerini doğruladı.




Kağıda basmak için tıklayın.

Oyun içinde oyun
KAFKASLAR'da Türkiye-Rusya rekabeti ne anlama geliyor? Türkiye'nin Orta Asya'ya yönelik politikaları iflas mı etti? Avrupa ile ilişkiler Türkiye'nin geleceğini nasıl etkileyecek? Avrupa mı Türkiye'yi, Türkiye mi Avrupa'yı kullanıyor?
Tanınmadan barış olmaz
Dolaylı Kıbrıs müzakereleri Cenevre'de drevam ederken Denktaş, barıştan önce egemenliğin tanınmasında ısrar ediyor. İki taraftan da umutlu açıklamalar geliyor.

Çeçen savaşı Türkiye'yi dizginledi
ÇEÇENİSTAN'daki ikinci savaş Türkiye'nin hırslarına gem vuruyor. Rusya ekenomik çöküşe doğru ilerlerken, siyasi gerilemeyi durdurmayı başardı. Devlet Başkan Vekili Vladimir Putin'le birlikte Moskova, eski Sovyet topraklarındaki nüfuzunu yeniden kazanma yolunda büyük bir hareket başlattı. Çeçenistan'a konuşlandırılan 140 bin kişilik Rus askeri bu hareketin ilk işareti oldu. Rusya'nın aniden iddialı duruma gelmesi Türkiye'nin Kafkaslar'da nüfuzunu artırarak kendi bölgesini oluşturma umutlarıyla ters düştü. Rusya'ya karşı avantajlı olmasına rağmen Türkiye, uçuruma sürüklenme riskiyle Kafkaslar'daki çıkarlarını koruma isteği göstermiyor. Örneğin, Rusya'nın Çeçenistan'daki savaşı Gürcistan'a doğru genişletmesine halinde Ankara zor bur açmazın içine sürüklenecek. Ankara, acaba müttefiki olan Şevardnadze hükümetini mi desteklemeli, yoksa kendi kaderine mi terketmeli? Şu ana kadarki gelişmelere bakıldığında cevap oldukça basit: Türkiye bu savaşın içine çekilmemek için elinden geleni yapacaktır.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...