YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


 

Demirel için ilk raund tamam

Cumhurbaşkanı'nın 5 yıllığına iki kez seçilebilmesini öngören ve Demirel'in tekrar seçilmesine imkan tanıyan Anayasa değişikliği üzerinde liderlerle görüşen Başbakan Ecevit, "uzlaştık" dedi

ANKARA- DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, TBMM'de temsil edilen 5 siyasi partinin cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda görüşbirliğine vardığını açıkladı. Başbakan Ecevit, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ve FP Genel Başkanı Recai Kutan'la yaptığı görüşmelerden sonra parlamentoda bir basın toplantısı düzenledi. Koalisyon ortağı partilerin genel başkanlarının önceki gün yaptığı toplantıda "Cumhurbaşkanlarının iki kez seçilebilmesi ve iki kez 5'er yıllık dönemler halinde görev yapabilmesi" konusunda "Tam bir görüşbirliğine varıldığını" hatırlatan Ecevit, DYP'nin de buna bir itirazı olmadığını söyledi. FP'nin de ilke olarak iki kez seçilmeyi uygun bulduğunu ifade eden Ecevit, yaptığı görüşmede Kutan'ın "4 artı 4 formülü"nde ısrarlı olmayacağını gördüğünü ifade etti. Başbakan Ecevit, böylece Meclis'te temsil edilen partilerin cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda görüşbirliğine vardığının belli olduğunu kaydetti.

"DYP ve FP yeterli oyu sağlayamaz"

DYP'nin, cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi ile ilgili Anayasa Değişikliği Teklifi'ni TBMM'ye sunduğunu, FP'nin de asıl tercihinin bu olduğunu belirten Ecevit, şunları söyledi: "Fakat bu iki partinin yeterli oyu sağlayabilecekleri kesin değildir, çok zayıf bir olasılık olarak görülmektedir. Ama her iki parti de, görüşlerinin TBMM'ye sunulmasını istemektedirler. Bunu saygıyla karşılıyoruz. Eğer cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçimi kabul edilmeyecek olursa hemen arkasından bugünkü sistem içinde cumhurbaşkanının doğrudan TBMM tarafından seçilmesi konusunda oylama yapılacaktır. "

"Halkı adam yerine koyup koymamakla ilgisi yok"

Bülent Ecevit, Çiller'in kendisinden önce düzenlediği basın toplantısındaki cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesi konusunda "Bunu kabul etmeyenler, halkı adam yerine koymamış olacaklar" şeklindeki sözlerini yanıtladı. Bunun halkı adam yerine koyup koymamakla hiçbir ilgisi olmadığını ifade eden Ecevit, TBMM'nin zaten halk tarafından seçildiğini belirtti. Ecevit, "Biz halkın iradesine elbette saygılıyız. Zaten TBMM de halkın iradesiyle oluşmaktadır" dedi.

"Geçici maddeye gerek yok"

Ecevit, DYP'nin, "Görevde bulunan cumhurbaşkanının 110 milletvekilinin imzası olmadan aday olabilmesine" olanak sağlanması yönündeki önerisi konusunda ise şunları söyledi: "Biz buna hukuken gerek olmadığı düşüncesindeyiz. Çünkü bir kimse Meclis dışından aday gösterilmesi durumunda Anayasa'da öngörülen beşte bir imzayı toplayamazsa, zaten o kimsenin cumhurbaşkanı seçilmesi olasılığı yok demektir. O bakımdan böyle bir geçici maddeye gereksinim olmadığını düşünüyoruz. "

"Takvim görüşmedik"

Başbakan Ecevit, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine Ecevit, Anayasa değişiklikleri konusunda bir takvim üzerinde görüşmediklerini, ancak bu değişikliklerin çok kısa sürede yapılabileceğini bildirdi.

"Adayınız Demirel mi?..."

Başbakan Bülent Ecevit, "Anayasa değişikliği yapılması halinde DSP'nin cumhurbaşkanı adayı Süleyman Demirel mi olacak?" sorusuna şu karşılığı verdi: "Bu konuda şimdi hiç kimse kendi partisini bağlayıcı bir söz söyleyemez şu aşamada, ama ben neden sayın Cumhurbaşkanı Demirel'in cumhurbaşkanlığının bir süre daha uzamasında ülke açısından yarar gördüğümü grubumuzda açıkca belirttim. Grup üyelerimizin kişisel değerlendirmelerini yaparken benim de bu konudaki düşüncelerimi gözönünde tutacaklarını umuyorum. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız olacağını sanmıyoruz". Bir gazetecinin CHP Genel Başkanı Altan Öymen'in "Demirel'in Cevdet Sunay'ın durumuna düşürülmesi tehlikesi"nden sözettiğini belirterek, "Böyle bir tehlike var mı?" sorusu üzerine de "Ne alakası var, anlayamadım. Orada ciddi bir bunalım durumu vardı ülkede. Bugünkü şartlar ile o günkü şartlar birbirinden çok farklıdır" diye konuşarak Anayasa değişikliğinin kesinlikle yapılacağı sinyalini verdi.




Kağıda basmak için tıklayın.

"Demirel'de uzlaşmadık"
MHP'nin Çankaya için kendi adayını çıkaracağını belirten MHP lideri Bahçeli, liderler zirvesinde "Demirel'in süresinin uzatılması için 5+5'te uzlaştık" cümlesini kendisinin değiştirdiğini söyledi
Yılmaz'dan iki anlamlı mesaj

Kutan: Huzur için sustum
FP lideri Kutan, Genelkurmay bildirisine karşı sessiz kalmasını, "Bazı yanlış değerlendirmelere karşılık vermiyorsak, bu Türkiye'nin huzurunu ve istikrarını düşündüğümüzdendir" diye açıkladı
Öymen: Demirel Sunay gibi olmasın
ANKARA-CHP Genel Başkanı Altan Öymen, Cevdet Sunay'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi için yapılan Anayasa değişikliği oylamasında yaşananları hatırlatarak, "Meclis'teki partileri uyarıyoruz: Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili Anayasa değişikliği görüşmelerine hemen başlamalıdırlar" dedi. Öymen, bir gazetecinin, hükümeti oluşturan partilerin liderlerinin Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda "5 artı 5" formülünde anlaştıklarını hatırlatarak, bu konudaki değerlendirmesini sorması üzerine şunları kaydetti: "Daha önce de söyledim. Biz eğer Meclis'te olsaydık Sayın Erdal İnönü'yü önerirdik. Gerçi Sayın İnönü kabul etmediğini söyledi, ama ikna ederdik. Şimdi 3 siyasi parti lideri 5 artı 5 konusunda uzlaştılar. Açıkça belli etmeseler de bu, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresini uzatmak anlamına da geliyor. Ancak şu konuda Meclis'teki partileri uyarıyoruz: Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili Anayasa değişikliği görüşmelerine hemen başlamalıdırlar. Aslında geç bile kaldılar. Eğer bu konu son dakikaya kalır ve Anayasa değişikliği reddedilirse, kaldı ki bu ihtimal de vardır, hiç istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Çünkü bu oylama gizlidir. Daha önce Cevdet Sunay'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi için yapılan Anayasa değişikliği oylamasında yaşanmıştı. Anayasa değişikliği kabul edilmemişti. Şu anda Cumhurbaşkanı'nın 4. turda seçilme zorunluğu vardır. Son turda en yüksek oy alan aday seçilecektir. Cumhurbaşkanlığı gibi önemli bir mevkinin seçiminde, konu bu kadar kısa bir sürede oldu bittiye getirilmemelidir. Bu konu ciddi şekilde tartışılmalıdır". Bir gazetecinin, "Sayın Demirel'in Cevdet Sunay'ın durumuna düşmesi gibi bir ihtimal var mı?" sorusuna da Öymen, "Evet. Böyle bir ihtimal vardır. Hiç belli olmaz" yanıtını verdi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...