YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


"Demirel'de uzlaşmadık"

MHP'nin Çankaya için kendi adayını çıkaracağını belirten MHP lideri Bahçeli, liderler zirvesinde "Demirel'in süresinin uzatılması için 5+5'te uzlaştık" cümlesini kendisinin değiştirdiğini söyledi

ANKARA- Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP'nin kendi adayını çıkararak bu adayın destekleyeceğini söyledi. Bahçeli, Anayasa değişikliği konusunda varılan uzlaşmanın 'kimin seçileceği' konusunda uzlaşma anlamına gelmediğini de bildirdi. Pazar günü yapılan liderler zirvesinin ardından MHP Genel Merkezi'ne geçen Devlet Bahçeli'nin bazı kurmayları ile durum değerlendirmesi yaptığı öğrenildi. Bahçeli, bir kurmayının "Bu uzlaşma Cumhurbaşkanı'nın kim olacağı yönündeki uzlaşma anlamına mı geliyor?" sorusuna, "Hayır. Bu uzlaşma sadece Anayasa değişikliği yapılması yönünde bir uzlaşmadır. Anayasa değişikliği yapılmasında şartımız da muhalefet partilerinin de bu değişikliğe destek vermesidir. Yoksa kimin Cumhurbaşkanı olacağı yönünde bir uzlaşma değildir" cevabını verdi.

Ecevit, 'Demirel için uzlaştık' diyecekti

Bahçeli, Anayasa degğişikliği yapılsa da yapılmasa da MHP'nin kendi içinden bir aday çıkaracağını belirterek, "Bizim en önemli hedefimiz MHP'li bir ismin Çankaya'ya çıkmasıdır. Başbuğumuz merhum Alparslan Türkeş'in vasiyetini yerine getirerek MHP'li bir ismi devletin tepesine çıkartmaktır" dedi. Bahçeli, zirveden sonra "Demirel'in yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesi için Anayasa değişikliği yapılmasında uzlaştık" şeklinde açıklama yapılmasını da kendisinin engellediğini söyledi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici de, amaçlarının MHP'li bir ismi Çankaya'ya çıkarmak olduğunu söyledi. Yahnici, "Bu uzlaşma MHP'nin bir başka adayı destekleyeceği veya kendi adayını çıkarmayacağı anlamına gelmez. Bizim hedefimiz MHP'li bir ismi Çankaya'ya çıkarmaktır" dedi.

Dengeler değişir

MHP'nin kendi adayını çıkarması halinde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dengelerin değişeceği ifade ediliyor. Parti kurmayları, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden en kârlı çıkmanın hesaplarını yaparken, seçimlerde MHP'nin kilit parti olduğuna inanıyor. Cumhurbaşkanı'nın MHP veya ANAP'tan bir ismin olacağı hesaplarını yapan MHP'liler, ibrenin MHP'den yana olmasının yollarını arıyor. MHP'de Çankaya için ismi en fazla zikredilen isimler ise Sadi Somuncuoğlu ile Sabahattin Çakmakoğlu.

FP ve DYP'nin tavrı

MHP'nin kendi adayını çıkarması halinde Demirel veya diğer partilerin göstereceği isimlerin seçilme şansının zayıf olacağı belirtiliyor. MHP adayına ANAP içindeki 'milliyetçi' kanattan da büyük desteğin geleceği yönünde hesaplar yapılıyor. ANAP'ta Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Mesut Yılmaz'ın seçilmesini istemeyen çok sayıda milletvekilinin MHP adayını destekleyeceği öne sürülüyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...