YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


MGK herkesi suçladı

Hizbullah'ın devlet güçlerinden destek gördüğü şeklindeki iddialara MGK'nın verdiği cevap kartel medyası tarafından "dinci basına yanıt" olarak çarptırıldı.

İSTANBUL- Kanlı cinayetlere imza atan Hizbullah'ın devlet güçlerinden de destek gördüğü şeklindeki iddialar MGK'da da değerlendirildi. Laik kimliği ile tanınan yazarlar tarafından yayın organlarında ve televizyonlarda dile getirilen iddialar kamuoyunda geniş bir yankı uyandırmıştı. Gazetecilerin yanı sıra TBMM Faiil Meçhul Cinayetler Araştırma Komisyonu üyesi parlamenterler, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, ANAP eski milletvekili Eyüp Âşık, CHP Genel Başkanı Altan Öymen'de Hizbullah'ın devlet tarafından korunduğu iddialarını ortaya atanlar arasında yer aldılar. İddialar üzerine açıklama yapan Genelkurmay Başkanlığı, Hizbullah'ın dolaylı ya da dolaysız TSK ile irtibatlandırılmaya çalışılmasını akıl ve mantıkla bağdaşmayan büyük bir iftira olarak olarak değerlendirmişti. 17 Ocak günü Beykoz'da gerçekleştirilen operasyonun arkasından dile getirilen iddialar, İslami olarak nitelendirilen gazetelerde de yer almıştı.

Kartelden ilginç çarpıtma

Sözkonusu iddialar 31 Ocak günü yapılan MGK toplantısında da ele alındı. MGK Genel Sekreterliği tarafınan yapılan açıklamada ise, "Hizbullah terör örgütü hakkında sağlıklı bilgilere ve değerlendirmelere sahip olunmadan, devleti ve onun güvenlik kuvvetlerinin bu cani örgüt ile irtibatlandırılması gayretleri, hedef saptırarak asıl suçluları korumak ve saklamak olarak değerlendirilmiş, başlanan operasyonların sonuna kadar sürdürülmesi kararlaştırılmıştır" ibaresine yer verildi. Bildirinin ardından bu açıklama çarpıtılarak kartel gazeteleri tarafından, "Dinci basına yanıt" olarak verildi. 18 Ocak gününden itibaren medya gazeteleri tarandığında, Hizbullah ile devlet güçleri arasında ilişki bulunduğu iddialarının bu gazeteler tarafından ortaya atıldığı dikkat çekti. Bu gerçeğe rağmen, kartel medyasının topu İslamcı basına atma gayreti kamuoyunun dikkatinden kaçmadı.

BUNLAR DA SİYASİLER

Mesut Yılmaz

Bu örgütün destek gördüğü çevreler var. Bunlar içerde de, dışarıda da olabilir.. PKK'ya karşı denge unsuru olarak Hizbullah'a göz yumulmuş olabilir, bazıları desteklemiş olabilir. Bu gaflettir, hiyanettir. Hesabı sorulmalıdır.
(26 Ocak, Radikal gazetesi).

Eyüp Âşık

İçişleri Bakanı İsmet Sezgin'e söyledim, her gün bunlar adam öldürüyorlar diyerek Hizbullah'tan bahsettim. Ama, 'Batman'ı PKK'dan temizliyorlar' diye ses çıkarmadık. Bugün bunlar temizleniyor ama tamamen kökü kazınmamıştır, silinmemiştir. Bu işin başı da paradır, menfaattir. (26 Ocak, Radikal).

İŞTE MGK'NIN SUÇLADIĞI YAZARLAR


Oktay Ekşi        (Hürriyet)

Burada ilginç olan, Türkiye'de irtica tehlikesinin uzun yıllardan beri sık sık vurgulanmasına rağmen bu söylem içinde Hizbullah'ın hiçbir zaman yer almamış olmasıdır. Oysa sırf 1992-1997 yılları arasında Hizbullahın işlediği cinayetlerle ilgili olarak yakalananların sayısı 1578 idi. Hizbullah bunca yıl sessiz bir şekilde büyüyüp resmî ağızların verdiği bilgiye göre 4 bini silahlı 20 bin militanlık bir güç oluşturmasında devletimizin ciddi bir gühanı var. O nedenle Hizbullahın bu kadar büyüyüp devletin başına bela olacak hale gelmesinde kimlerin sorumluluğu varsa, yapılacak ilk iş bu gerçeği ortaya çıkarmak ve onları kulaklarından tutup adalete teslim etmektir.

Fatih Altaylı

Hizbullah kampları ne oldu?

Hizbullah'ın bir başka önemli kamp yeri Adıyaman Kahta. Kahta'daki kamp ne oldu? Mardin Kızıltepe'deki Hizbullah kampı duruyor mu? (22 Ocak, Hürriyet).

Zülfi Livaneli

Belalı bir devlet stratejisi

PKK'ya karşı Hizbullah'ı örgütlemek, eğitmek ve eylemlerine göz yummak da böyle bir kurtarıcılık örneği. Dolayısıyla Hizbullah'ın katlettiği insanların kanına da bazı devlet yetkililerinin de eli bulaşmış durumda... (20 Ocak, Sabah).

Haluk Şahin

Güneydoğu'daki kanlı kargaşada PKK'ya karşı her yolu mübah sayan anlayış bunun için en uygun ortamı yaratmıştı. Bir süre başarılı bulunan Hizbullah böyle palazlandı.' (Radikal).

Çetin Altan

Bize kalırsa iti ite kırdırma formülünce, devlet emriyle eğitilmiş, Hizbullah yahut Ergenekon örneği silahlı çeteler, çok daha değişik amaçlar için kullanıldı. Tıpkı Susurluk kepazeliğinde olduğu gibi. (Sabah).

Bekir Coşkun

Derin devlet, Hizbullah'ı doğuda PKK'ya karşı kullanıldı. Devlet güçlerinin gözleri önündeki kamplarda eğittiklerini, talim yaptıklarını ben biliyordum da devlet bilmiyor muydu? Gazetelerde Hizbullah örgütünün talim kamplarının fotoğrafları yayınlanmadı mı? (20 Ocak Hürriyet).

Tuncay Özkan

Hizbullah'ın üstüne ilk giden emniyet müdürü hâlâ kızakta. Hizbullah'ın ardına düşen polis ekipleri oradan oraya sürüm sürüm süründürüldü. Neden? Hizbullah, PKK ile kavga ediyor diye. Ne büyük yanılgı...Türkiye'nin devlet içinde görmesi gereken gerçeklik Susurluk sürecinin de öncesine uzanmaladır. Hizbullah'a kadar dayanmalıdır. (22 Ocak Radikal).

Güngör Mengi

Hizbullah'ın PKK yayılmasını engelleyen bir unsur olarak kollandığı Yeşil kod adlı hayalet ajanla desteklendiği idia ediliyor. Ama devletin resmi ağızları susuyor. ..İti ite kırdırma ilkelliğine dayalı asayiş politikasının artık tarihin çöplüğüne atıldığını devletin açıkça ilan etmesi gerekir..

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...