YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


RTÜK'e de üst kurul

Koalisyon ortakları tarafından hazırlanan RTÜK tasarısı, RTÜK'ün üstünde "Ulusal Danışma Kurulu" isimli bir kurul kurulmasını öngörüyor.

Ankara- Liderler zirvesinde RTÜK Kanunu'nun değiştirilmesi konusunda anlaşma sağlanırken, hazırlanan yeni kanun tasarısı RTÜK üzerinde "Ulusal Danışma Kurulu" kurulmasını öngörüyor. Ulusal Danışma Kurulu yayınlarla ilgili düşünce ve dileklerini RTÜK'e bildirerek RTÜK üzerinde etkili olacak. Kurul'da MGK'dan da bir temsilcinin bulunması öngörülüyor. Patronların devlet ihalelerine girmelerini engelleyen maddenin kaldırılması ise liderlere bırakıldı. RTÜK Kanunu'nun değiştirilmesi için koalisyon ortağı partilerin milletvekillerinden oluşan komisyon hazırlıklarını son aşamaya getirdi. RTÜK Komisyonu'nda DSP'den Erol Al ve Tayfun İçli, MHP'den Şevket Bülent Yahnici ve Faruk Bal ile ANAP'tan Sühan Özkan ve Emre Kocaoğlu bulunuyor. Komisyonunun son aşamaya getirdiği tasarı, liderlerin onayından geçtikten sonra TBMM'ye sevkedilecek.

'Ulusal Danışma Kurulu'

DSP'li Al tarafından hazırlanan RTÜK tasarısı ile getirilen en önemli değişiklik "Ulusal Danışma Kurulu" isimli bir Kurul'un kurulması. Hazırlanan tasarıda Kurul'un görevleri "Türkiye'de yapılan radyo ve televizyon yayınları hakkında kamuoyunun düşünce ve dileklerini tespit etmek ve sonuçlarını Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na bildirmek" olarak belirleniyor. Oluşturulması planan "Ulusal Danışma Kurulu"nda siyasi parti temsilcilerinin yanında Milli Güvenlik Kurulu'ndan da bir temsilcinin olması öngörülüyor. Kurulda ayrıca YÖK ile Türkiye Barolar Birliği'nden de temsilciler bulunacak. Kurulacak yeni Kurul'un RTÜK üzerinde etkili olacağı ve MGK gibi tavsiye kararlarında bulunarak RTÜK'ü yönlendireceği ifade ediliyor.

Üyeler alaşağı ediliyor

RTÜK üyeleri mevcut kanunda siyasi partilerin gösterdiği adaylar arasında TBMM tarafından seçiliyor. Ancak, hazırlanan son tasarıda üyelerin seçiminde siyasi partiler safdışı ediliyor. RTÜK üyelerinin 5 ayrı fıkrada belirtilen kuruluşların tespit edeceği kişiler arasında TBMM tarafından seçilmesi öngörülüyor. RTÜK üyelerinin 3'ü Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay'ın belirleyeceği isimler, 3'ü YÖK'ün bildireceği isimler, geri kalan üç üye ise Gazeteciler Cemiyetleri, Televizyon Yayıncıları Derneği ile MESAN ve SESAN'ın bildireceği isimler arasından seçilecek. RTÜK tasarısına eklenen geçici bir madde ile halen görevde olan RTÜK üyelerinin görevleri sona erdiriliyor. Tasarı'nın Geçici 1. maddesi "Halen görevde bulunan Üst Kurul üyeleri, 6. maddeye göre yeni Üst Kurul üyelerinin atama işlemlerinin Resmi Gazete'de yayımı tarihine kadar görevine devam eder" düzenlemesini içeriyor.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...