YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

LPG'de vergi karmaşası

 
Taksiler 2 yıldan beri LPG kullanıyor. Kimse dur demedi. LPG istasyonları açılırken kimse ses çıkarmadı, bugün olmaz deniliyor, her şey sil baştan.

 

Bütçe ve Plan Komisyonu'ndan geçen Vergi Kanun Tasarısı ilginç bir düzenleme içeriyor. LPG ile ilgili. Yani sıvılaştırılmış doğal gaz.

Benzin ve mazot üzerindeki vergi yükü önemli ölçüde artırılıp alternatif olabilecek ürünler arasında ciddi fiyat farkları ortaya çıkınca değişmeyen kural işlemeye başladı. Benzindeki yüksek vergiden kurtulmanın yolları bulundu.

Benzindeki akaryakıt tüketim vergisi oranı %300 civarında. Buna mukabil LPG için uygulanan akaryakıt tüketim vergisi oranı ise yok denecek kadar az. Vergi farkı nedeniyle benzinin fiyatı LPG' nin fiyatının 3 katına yakın. Önce taksici esnaf başladı. Otomobillerini LPG ile çalışır hale getirdiler. Bunun için çok fazla maliyete katlanmalarına gerek yoktu. 1000- 1200 mark ödenerek motorlar LPG kullanır hale dönüştürüldü.

LPG kullanımı son derece cazipti. Taksici esnafın yakıt maliyeti üçte bir oranında azaldı. Bu cazibe başkalarının dikkatini çekmekte gecikmedi. Binlerce insan aynı yolu izledi ve otomobiller LPG ile yol kat etmeye başladı.

LPG satan istasyonların sayısı hızla arttı. Motorları LPG' ye dönüştüren firmalar kuruldu.

Henüz ortalıkta kimseler yoktu.

Vergi kaybı ortaya çıkınca...

Benzin yerine LPG kullanımı akaryakıt tüketim vergisinde büyük hasılat kaybına yol açmaya başladı. Ve devlet aniden ortaya çıktı. Otomobillerde LPG kullanımını engellemeye çalışıyor.

Taksiler 2 yıldan beri LPG kullanıyor. Kimse dur demedi. LPG istasyonları açılırken kimse ses çıkarmadı, bugün olmaz deniliyor, her şey sil baştan.

Yazık değil mi sokağa atılan paralara ve kaybolan zamana. Dönüşüm cihazları için yurt dışına milyonlarca dolar ödendi. En önemlisi taksici esnafı ve taksiciliğin dengesi bozulacak. Yeni dengenin oluşması zaman alacak, taksi fiyatlarına zam yapılacak moraller bozulacak v.s. Zamanında tedbir alınamaz mıydı? Şehirleri gecekondu çöplüğüne döndüren mantıkla aynı mantık. İş işten geçtikten ve düzeltmek zorlaştıktan, hatta bazen imkansız hale geldikten sonra devletin müdahalesi geliyor.

Bir acaip yöntem

LPG' nin otomobillerde kullanılmasını ilginç bir yöntemle çözmeye çalışıyor hükümet, LPG' yi otomobillerde kullanamazsın demiyor. LPG' yi otomobillerde kullandığını tespit edersem benzin ile LPG arasındaki vergiyi cezalı olarak alırım diyor.

Belki bazılarınız yöntemi beğenmiş olabilirsiniz. Getirilen cezalı verginin LPG' nin otomobillerde ve taksilerde kullanımını durduracağına inanabilirsininiz. Bize göre işin esası öyle değil.

Hükümet gerçekten LPG' nin amaç dışı kullanımını önlemek isteseydi LPG kullanım tertibatı bulunan taşıtların trafiğe çıkmasını engellerdi ve otomobil ve taksilerdeki LPG kullanımı bıçakla kesilir gibi durdurulabilirdi. Fakat hükümet LPG'nin amaç dışı kullanılması halinde cezalı vergi alınması yoluyla engellemek istiyor.

Bu yöntemin en büyük sakıncası LPG' nin amaç dışı kullanılmasının tespitinin son derece zor olmasıdır. Taksi ve otomobillerin üzerinde LPG cihazının bulunması, vergiyi doğuran olayın ortaya çıkışı için yeteri değildir. Rafineriler ve ithalatçıların çıkışında vergilendirilmeyen amaç dışı kullanılan LPG' nin vergiye tâbi tutulması hayalden ibarettir.

Bir başka problem inceleme oranlarının düşük oluşudur. Başka bir ifadeyle Maliye Bakanlığı bu konudaki denetimi sadece belirli mükellef gruplarında yoğunlaştırılabilir. Örneğin sadece LPG cihazı taktırmış bulunan özel otomobiller engellenmeye çalışılabilir. Yine örneğin taksilerin üzerine gidilmeyebilir. Belki de böyle garip bir düzenleme bunun için getiriliyor. Taksilerin LPG kullanımına göz yumabilmek, aynı zamanda Demokles'in kılıcını taksicilerin üzerinde sallandırmak olabilir.

Eğer hükümet LPG kullanan tüm araçların üzerine aynı kararlılıkla gider ve tüm LPG istasyonlarını kapatır ve dönüşüme izin vermez ise gereksiz yere kaygılanmışız deriz. Ancak, o zaman da böyle bir vergi düzenlemesine gerek yok.


2 ŞUBAT 2000


Kağıda basmak için tıklayın.

Nurettin CANİKLİ

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...