YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


'Amerika tarihten hiç ders almamış'

ABD'yi "tarihten hiç ders almamakla" suçlayan Hatemi, "İki kutuplu dünya sisteminin adaletsizliğine dikkat çekerek, Avrupa'yı övdü ve "Avrupa Birliği tek kutuplu dünyayı desteklemiyor" dedi.

TAHRAN- İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) dönem başkanı İran'ın Cumhurbaşkanı Muhamed Hatemi, İsrail'in Güney Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarını kınadı ve Batı'nın İsrail'e verdiği desteğin sürmesini eleştirdi. İKÖ dönem başkanı olarak masum Lübnan halkı ile dayanışma içinde olduklarını belirten Hatemi, bu ülkeye yönelik son saldırılarla ilgili olarak bütün İKÖ ülkelerinin devlet başkanlarına mektup gönderdiğini söyledi. "Bütün Filistinli mülteciler topraklarına dönmeli ve Filistinli Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Yahudiler kendi kaderlerini kendileri tayin etmeli. Varlığı başkalarının topraklarını gasbetmeye dayanan İsrail niçin ABD'nin ve Batı'nın desteğine sahip olsun?" diyen Hatemi, İsrail'in bölgenin en büyük nükleer ve kimyasal gücü haline getirildiğini söyledi. Hatemi devamla, "Güney komşularına göre en az askeri harcama yapan İran, militarizmle suçlanır ve saldırılara maruz kalırken, bütün imha imkanlarına sahip İsrail niye ödüllendiriliyor" dedi.

Avrupa-Amerika kıyası

Konuşmasında ABD'yi "tarihten ders almamakla" suçlayan Hatemi, "Doğu Bloku'nun çöküşü ve iki kutuplu dünyanın yıkılmasından sonra, bir dünya gücünün kendisini diğerlerinin tek mirasçısı olarak göreceği tek kutuplu bir dünyaya tanık olacağımızı beklemiyorduk" dedi. Avrupa Birliği'nin politikalarının ise "umut verici" olduğunu belirterek, "kendisi de Batı'da olan Avrupa Birliği, tek kutuplu dünyayı desteklemiyor" diyen Hatemi, dünyadaki Kuzey-Güney bölünmesini de eleştirerek, bu bölünmenin 21. yüzyılda Kuzey ile Güney arasında bir krizin doğmasına zemin hazırladığını savundu. "İster beğenin, ister beğenmeyin ekonomik güç, askeri teknoloji ve bilgi Batı'nın ellerinde" diyen Hatemi, muhtemel karışıklıkları önlemek için imkan ve araçların tüm dünyada eşit biçimde dağıtılması çağrısında bulundu.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...